Met garnalen.

De reclameregie stuurde een tijdje geleden de vraag of ik iets wilde doen met noordzeegarnalen. Kokeneten spelen, en dan misschien een weekend op de waddeneilanden winnen.
Mijn soort actie, dus: ge moogt prutsen met eten, en misschien moogt ge ook nog eens op reis. Wahey. Ik begon na te denken en kwam tot de conclusie dat ik iets jongemoeder-proof wilde maken: gezond (veel groenten dus), klaar te maken in minder dan een half uur en van tevoren klaar te zetten, zodat het maar in de oven moet vlak voor het eten.
Het werd: lasagne met witloof en noordzeegarnalen.

Nodig voor een kom (wij hebben er met twee — zeer goede eters — van gegeten, en ik heb nog een portie voor vanmiddag in de microgolf over): een doosje noordzeegarnalen (Ik nam een klein doosje van heiploeg), een kilo witloof, melk, maizena, gedroogde koriander (dat zijn die zaadjes), muskaatnoot, curry, peper en zout, geraspte kaas, lasagneblaadjes (ik neem altijd het soort dat niet voorgekookt moet worden. Ik ben een luie doos.).

garnaal

Maak het witloof schoon en snij het in kleine stukjes. Stoof aan in een beetje boter, met peper en zout en laat gaar worden. Maak er vervolgens witloof in witte saus van. Ik doe dat op de simpele (opnieuw, ik ben een luie doos) manier: melk in een kom, maizena erbij (ongeveer één flinke soeplepel per kopje melk), roeren tot er geen brokjes meer zijn en dan bij het witloof kieperen en laten inkoken. Als het te dik wordt: melk toevoegen. Als het te lopend is: een lepel maizena in een half kopje melk en na roeren toevoegen.
Het is voor dit recept belangrijk dat er behoorlijk wat saus is, die bovendien niet te dik is — er wordt vocht opgenomen door de lasagnevellen, dus we moeten zorgen dat het geheel niet te droog is.

De saus moet nog gekruid worden, nu, naar smaak. Ik heb koriander gebruikt, waarvan ik de bolletjes eerst gecrusht heb met een mes. En peper, zout, muskaatnoot en een beetje curry. Liefhebbers van curry kunnen natuurlijk ook wild gaan met dit poeder, en als het nog pikanter moet kan er ook wat cayennepeper bij.
Ik vermoed ook dat dragon lekker is hierbij, maar dan zou ik de koriander weglaten.

garnaal

Eigenlijk is het zo goed als klaar nu: enkel nog laagjes maken.
Eerst dun laagjes witloofsaus in een ovenschotel, lasagne erover (de blaadjes laten overlappen), en dan telkens een goeie laag saus, een flink handvol garnalen en weer lasagne. Ik kwam aan vier laagjes, geloof ik.
Eindigen met de rest van de saus, de rest van de garnalen en een laag geraspte kaas (gran padano is wel zacht en lekker, maar gebruikt u vooral uw favoriet).

garnaal

Een half uurtje voor u wilt eten zet u de oven op 180°. Na het voorverwarmen: twintig minuten bakken en hey presto. Lekker met een stukje stokbrood.

garnaal

9 thoughts on “Met garnalen.

 1. alleen als ge *toch* ook iets kookt en ik meemag als gij wint. We moeten onze kansen verhogen, want ik lees op de site: bezoek aan de zeehonden! garnalenvissen met een duwnet! wadlopen! vis roken!

  En! dat! is! op! een! echte! BOOT!!!

 2. een garnaal pellen en in mijn mond steken, dat wil ik nog wel doen. enfin, ge neemt mij dus mee. ik ga morgen naar aveve voor botten. ivm dat wadlopen. lasagna met garnaal, daar komt toch niemand op.

 3. mmmmmm

  spinazielasagne met garnalen (Fobie – geïnspireerd) is ook n aanrader
  wel klassieker dan uw witloofvariant
  maar als het lozers lief geen witloof lust, moet ge ‘t met spinazie doen, nietwaar?

  groetjes uit (bedoeld als: niet meer in – snif) de hangmat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *