Tand. Tand.

Soms weet ik zo weinig van baby’s, ge hebt daar geen gedacht van. Zo is er dat gedoe met die tanden: ik dacht dat die elk om beurt mooi de tijd kregen om door te komen en dat dan pas de volgende begon lastig te doen. Dat zou namelijk mooi geregeld zijn van de natuur. Little did I know, zeg.
Want jawel: de dochter had deze middag een hysterisch krijsmomentje, midden in een middagdutje dat op dat moment nog maar een half uurtje aan de gang was. Pamper was nochtans proper, melk was gedronken en neuske uitgespoeld. Enig onderzoek van de vader wees uit dat tand nummer twee op doorbreken staat. En het schaap heeft er vorige week nog maar eentje gekregen zeg.
We zijn alvast even naar de apotheek van wacht gereden om product om het gedoe te verzachten. En de bijtring ligt in de frigo af te koelen.

En de dochter? Die is op weg naar de apotheek in slaap gevallen en haalt nu haar gemiste middagdut in. Ze mag voor een keer zelfs in haar maxicosi blijven liggen, gewoon omdat het zo al lastig genoeg is.

13 thoughts on “Tand. Tand.

 1. Ja, ik schrok daar ook van. Maar nr 1 en 2 komen blijkbaar gaarne tegelijk. En als ik heb boek mag geloven komen de volgende zelfs in een groepje van 4 (!!!) We houden ons hart alvast vast.

  Een bijtring werkte hier niet zo goed…msch omdat Jools nog te klein was. Wat wél hielp was ook een tuut in de frigo leggen en die op de moeilijke momenten boven te halen. Maar nothing beats het gelleke! Succes ermee!!

 2. wow, da’s een rappe, die van jullie! zoon had hier op 13.5 maanden zijn eerste tand, de naweeen laten zich nog steeds voelen: hij is er nu sedert 3 weken 9 (!!) en moet nog steeds zijn eerste melktand spontaan verliezen (er zijn er wel 2 getrokken wegens plaatsgebrek)… mijn dochter was iets sneller: ze was begod nog geen jaar oud en kreeg al haar eerste tand 🙂

 3. Hier een eerste tandje op 9 maanden(Jolan) en op 7 maanden (Ada) en voorlopig kwamen ze hier altijd in paar. Bij kiezen is het pas helemaal miserie. Die snijtanden vallen dan nog mee. Teejel rules.

 4. Het is waarschijnlijk tegen alle gangbare praktijken, maar bij tandjes gaf ik bij onze tweede gewoon een dosis Junifen. Onder het motto: als ik tand/hoofd/ whatever pijn heb, pak ik ook een dafalgan.

  En dat werkt.

  Bij onze eerste ‘durfde’ ik dat nog niet. Stel u voor wat de mensen zouden zeggen. Junifen geven zonder koorts en al.

  Maar het staat er wel op hé: ‘pijnstillend’.
  Awel voilà.

 5. Anna is momenteel ook één van die “gelukkigen”. Ik denk dat er momenteel een tand of drie aan het duwen/doorkomen is. En kwijlen dat het kind doet!

 6. Bij den eerste wou ik nooit dat er in de maxi-cosi werd geslapen. Maar ‘t kind bleek een huilbaby met verborgen reflux en in de maxi-cosi viel ze altijd in ‘t slaap (minder last va

 7. Bij den eerste wou ik nooit dat er in de maxi-cosi werd geslapen. Maar ‘t kind bleek een huilbaby met verborgen reflux en in de maxi-cosi viel ze altijd in ‘t slaap (minder last van reflux omdat ze rechter lag). Ik heb haar ettelijke keren in haar bed willen overleggen, waarop ze wakker schoot om te huilen, te huilen voor uren aan een stuk.
  Bij den tweede heb ik mijn principes laten varen, een slapend kind maak ik niet meer wakker. Maxi-cosi of niet 😉

 8. Bij ons wast begin vorige week van dat: 2 tanden in een keer. Een bijtring lukt bij ons ook nog niet echt: ofwel bijt hij er op, ofwel houdt hij het vast, maar die twee samen is moeilijker. Ik kocht hem nu zo een eerste tandenborstelding (is zo met een rubberen kopje met allerhande uitsteekseltjes) en dat kan hij wel goed vasthouden. Aangezien hij daar zeer fanatiek op zit te kauwen, vermoed ik dat er nog snel tandjes zullen komen.

 9. @Marianne: die junifen is niet zo’n ‘stom’ idee hoor. Dat is soms zelfs beter dan van die lokale gels. In die gels zit vaak nogal veel suiker wat niet goed is voor de tanden en veelvuldig smeren van zo’n gel kan zorgen dat actieve bestanddelen te hoog geconcentreerd worden (via mond worden die vaak snel opgenomen). Koude aanbrengen via bv gekoelde bijtring werkt vaak zeer goed en kan geen kwaad.

 10. Ik hoop voor u dat het niet de hoektanden zijn die er als eerste doorkomen. Dat hadden ze mij dus niet verteld dat dat kon en ik verzeker u, ik droomde nooit van een kleine draculababy!

 11. Wel, ik heb gisterenavond na het laatste flesje een suppo’ke gestoken en ben daar zeer content van 😉 Hij werd de eerste keer wakker om 5u, even getroost en dan verder geslapen tot 7u.
  Vanmorgen Teejel op het fopspeentje gedaan … het helpt allemaal goed. ben net nog nieuwe bijtringen gaan kopen (Tigex), die krijgt hij vanavond voorgeschoteld …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *