Die keer dat het opeens niet meer ging.

En toen dacht ik: zie mij hier nu staan, op een donkere parking van de ziektefabriek, met een hongerig kind in de regen. Ik was net buitengekomen bij de kinderarts en die had woorden als baby-astma in de mond genomen, wat me toch een beetje overstuur had gemaakt. Mira bleek op zeven weken niks bijgekomen, en niks gegroeid. En ik had een pak voorschriften in mijn tas zitten, voor puffers en kine en watnogmeer. Mijn lief zou er pas ‘s avonds laat zijn, want zo’n televisieprogramma, dat maakt zichzelf niet. En ik was al op van vijf uur, voor vergaderingen en verbeteringen.

Zoals een echt wijf heb ik dan maar een potje gehuild, daar in de auto op de parking, mezelf wentelend in zelfmedelijden en compassie met dat kleine zieke schaap in de maxicosi op de zetel naast mij.
En daarna heb ik gedaan wat ik moest doen: eten en medicamenten gegeven. En gebeld naar mijn mama om te horen dat het allemaal wel in orde komt.

22 thoughts on “Die keer dat het opeens niet meer ging.

 1. oh 🙁
  Arme Mira & mama. Natuurlijk komt alles goed, maar héél soms dan suckt het gewoon allemaal ook even hé.

  En baby-astma, wil dat dan ook zeggen dat het nog kan overgaan???
  Ik duim voor jullie!!

 2. zoals ik al mailde: het komt idd goed. Bij Matisse heeft dat pufferding geholpen en die is er vanaf, dus er is geen reden waarom dat bij Mira ook niet het geval zou zijn.
  En over dat groeien: ik heb ooit es gehad dat Tis op één week tijd gewoon 1,5 cm gekrompen was (pediater en kind&gezin met een week tussen). Baby’s correct meten en wegen lijkt mij een kunst apart en de foutenmarge dus nogal groot…

 3. @jessie – blijkbaar zijn er verschillende opties. We moeten nu een week 3 keer per dag puffen, dan een week 2 keer per dag en dan stoppen en kijken of het over is. Indien niet zou het kunnen dat het de hele winter van dat is (zoals bij Tis van Marianne hierboven) en dat het volgend jaar niks meer is. Indien volgend jaar terug: allergietesten en opnieuw puffen, en dan zou ze er kunnen overgroeien tegen haar zes jaar ongeveer. En als ze er dan nog niet overgegroeid is, kan het zijn dat ze er in de pubertijd overheen groeit.

  het kan dus alle kanten uit. Maar hopelijk is het gewoon een virus en wordt het niks chronisch.

  @ Marianne – ik zie precies al effect van die flixotide. Maar dat is wel heel snel, na één dosis, niet?

 4. @ilse ik denk dat dat bij ons ook rap ging (al beetje vergeten), maar het is gewoon veel krachtiger spul. Als ik mij goed herinner (zijn er dokters op deze blog?) zorgt aerosol er gewoon voor dat de luchtwegen wijder worden, waardoor het makkelijker hoesten is. En gaat flixotide daarenboven ook de oorzaak van dat hoesten te lijf. Dus zou het logisch zijn dat het rapper gaat…

 5. nog vergeten zeggen: neefje Mats is nu 6 en bij hem is er nu pas astma vastgesteld. resultaat: 2x per dag puffen en geen vast tapijt of andere stofgenererende dingen in huis. Voor de rest voetbalt, tennist en springt dat kind vrolijk in het rond. Hij hoest alleen wat vaker dan andere kinderen.
  Maw: zelfs al ‘zou’ het blijven: dan nog betekent dat niet noodzakelijk dat ze vanalles niet zou kunnen doen de volgende jaren.
  Allez hop: nu weer vrolijk zijn 🙂

 6. Ik duim kei hard, dat het maar snel over is!
  En idd: Jools is ook al’s 3 cm gekrompen zogezegd… Bij de dokter én de pediater was ze 70 cm en dan twee of drie weken later bij K&G was ze plots 68 cm…..

 7. Bestaan er eigenlijk nog baby’s zonder baby-astma? Het lijkt me eerder iets als reflux: je bent een marginaal kind als je ‘t niet hebt. (smiley)

  Bij ons zit Lena voor de derde winter op rij aan de aërosol (pulmicort en heel den bataclan), meermaals per dag, en Zita zit voor de tweede winter op rij aan de pufs (ventolin en flixotide), ook meermaals per dag.

 8. Ik zeg het u, elke moeder is een emotionele spons als het er op aankomt.

  Ik hoop dat het al bij al toch nog meevalt met Mira!

 9. Dat is inderdaad normaal dat dat direct al een effect geeft, en dat is ook de bedoeling 😉
  Die puffers zorgen er inderdaad voor dat de luchtwegen zich verwijden zodat het ademen en hoesten enzovoort gemakkelijker gaat 🙂
  Wel grappig om dat hier allemaal te lezen terwijl ik het in mijn hoofd aan het stampen ben…
  Niet teveel panikeren en dat komt allemaal wel in orde 🙂

 10. Uw jongste neefje heeft dat ook nog gehad puffen met flixotide en hij heeft er niet veel aan overgehouden hé ! (behalve allergie en niesbuien en nu nog regelmatig neusspray gebruiken )

 11. Oh, ik leef helemaal met je mee. Ik kan me voorstellen dat je even van de kaart bent als je dat nieuws hoort, zeker als je moe bent en daar alleen staat op een donkere parking in de regen. Maar alles zal wel snel beteren. Flexotide werkt inderdaad heel snel.
  Onze zonen hebben ook redelijk wat gepiept in hun babyjaren en aerosol enzo gekregen. Bij de jongste is het er helemaal uit. De oudste heeft nog wel eens ademnood en piept dan als hij verkouden is, maar met een puffer en wat gesneden uien naast het bed is dat zó over.
  Ik heb zelf astma sinds mijn kinderjaren, maar vind dat totaal geen probleem. Ik heb een normale lengte, een normaal gewicht en met 1 puff per dag heb ik nergens last van!
  Zo’n baby-astma verdwijnt heel dikwijls met de leeftijd.
  Goeie moed!

 12. Ook ooit zo staan janken op de parking van ‘t ziekenhuis… Ging voor één kleinigheidje met haar naar de kinderarts en kwam met een hele pak enge diagnoses terug naar buiten. Gelukkig bleek al heel snel dat het allemaal wel meeviel.
  Ik hoop hetzelfde voor jullie en lieve Mira. Courage!

 13. als ze zo klein zijn kun je je soms zo machteloos voelen hé.
  gelukkig heb je op die momenten je moeder om je te zeggen dat het allemaal wel goed komt. Daar heb ik het eerste jaar ook regelmatig naar gebeld. Hoera voor àlle mama’s!

 14. Wij zitten/zaten hier ook met astma-kindjes. De oudste is pas zes en heeft toen hij 2.5 was 3 nachten in het ziekenhuis gelegen met een astmatische bronchitis, maar is intussen voor de 1e keer de winter al goed doorgeraakt zonder puffen. Als de jongste (bijna 3) ietwat buiten speelt met dit weer heeft hij het weer zitten…maar ze ontgroeien dat dus wel precies.
  Een tip: Ga nooit, NOOIT op reis zonder die puffers, ook niet als het wordt verondersteld warm te zijn op de bestemming. Een strakke mistral kan genoeg zijn om uw vakantie de mist in te doen gaan.

 15. Heb zelf kinder-astma gehad, altijd aerosol en puffertjes moeten doen, zelfs zo van die massages van een kinsesist gekregen. Vandaag heb ik daar als volwassene weinig tot geen last meer van! Dus ik denk wel dat het zal overgegaan, en het is helemaal niet zo erg ook 🙂 Het is natuurlijk voor een kindje niet leuk om te aerosollen, maar goh, ik heb daar toch geen trauma’s aan overgehouden 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *