Den draad.

Een vraag voor het alwetende interwebs, want het houdt me al de hele dag bezig:

Op sommige daken zit er op de nok een metalen draad gespannen. Zo boven de dakpannen. Weet iemand eigenlijk waar dit voor dient? Anyone?

11 thoughts on “Den draad.

 1. Om vlaggetjes aan te hangen bij familiefeesten, de geboorte van ne kleine, als BHV gesplitst is, de Rode Duivels wereldkampioen zijn, de blaffende hond van de buren weggelopen is!

 2. – Op grotere gebouwen zal het onderdeel van een kooi van Faraday zijn (bliksemafleider). Dan moet je wel ook daalleiders zien tot ‘in’ de grond.
  – Op gewone woningen is het inderdaad een koperdraad in een poging om mosvorming tegen te gaan (ik vermoed door vormen van kopersulfaat). Helpt maar voor een klein beetje (lees: bovenste gedeelte net onder de nok).
  – Het kan ook als duivenwering zijn. Meestal zie je ‘pinnekes’ in inox maar het kan dus ook een draad zijn die belet dat de vogels (duiven) daar landen. Die draad is echter moeilijk zichtbaar.

  Ik gok dus op het 2de.

  Jan de (dak)dekker

 3. Wij hadden ook nen draad, bij ons was het de kabel.
  T Was niet mijn vriend. Hij hing net boven mijn moeders slaapkamer. Op t plat dak en op een kuthoogte. Ik kon er net niet onder zonder te kruipen en erover klimmen was ook een heel gedoe.
  Niet praktisch als je s nachts uit je raam wil ontsnappen.

  Binnen 10 jaar hangen er hier dus een stuk of 50 op ons dak.

 4. Ik weet het niet maar ik weet wel dat we er in de cité ooit een hele namiddag over gewed hebben, we hadden er namelijk ook eentje en niemand heeft het antwoord ooit zeker geweten, zelfs de “alwetende” niet. Dus laat het zeker weten als je het vindt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *