Misselijk word ik daarvan.

“Zelfs onder het communisme ging de politie niet zover”
“In enkele uren tijd heeft men bij het publiek en de media het volledige imago van de Kerk in België aangetast. Het is een trieste gebeurtenis maar ik hoop dat sommige uitwassen ons helpen om deze crisis te boven te komen en aan te tonen dat de Kerk betrouwbaar is en meer geloofwaardig is dan sommige operaties zouden kunnen doen uitschijnen”
Het Vaticaan ‘drukt zijn verbijstering uit over de wijze waarop sommige huiszoekingen door de Belgische juridische autoriteiten zijn uitgevoerd’

Oh, zwijgt stil, denk ik dan. Er zijn huiszoekingen gebeurd, boe-hoe. Het moest er eens van komen als er blijven tegenstrijdige berichten komen: mensen die zeggen dat ze jaren geleden al meldingen hebben gemaakt, het hoogste pilaarbijterniveau dat beweert zich daar niks van te herinneren?
Er is een graftombe opengebroken? Als ge kijkt naar hoe zorgvuldig de kerk al jaren al die vuile potjes gedekt houdt, dan verwondert het mij nog dat ze de zoom van Danneels zijn kazuifels niet hebben opengemaakt om te kijken wat er daar verstopt zat.
Er zijn bisschoppen ondervraagd, urenlang? Het werd verdorie tijd. Er is namelijk vermoeden van een misdaad, en zo gaat dan dan, hier in België.
Het publieke imago van de kerk is beschadigd? Pu-lease. Ik vraag me af hoeveel mensen de kerk nog als een proper en puur instituut zien. Voor de rest is het imago simpelweg bevestigd. Het slachtoffer uithangen en verontwaardigd zijn, in plaats van deemoedig het hoofd te buigen, vervuld van schroom te zwijgen en te proberen vergeving te krijgen en boete te doen. Schuldbesef, het zou een begin zijn in deze.

Wat een vuile schijnheilige verontwaardiging toch. Ze moesten zich schamen. Als er half zoveel energie was gestoken in het menselijk behandelen van de slachtoffers dan dat er gestoken is in het verstoppen, verhullen en verontwaardigd zijn over het onrecht dat de gezagsdragers van het grote instituut der barmhartigheid werd aangedaan, er waren nu geen huiszoekingen nodig geweest.

14 thoughts on “Misselijk word ik daarvan.

 1. Daarnet in de auto zij mijn wederhelft net hetzelfde… alleen niet op zo’n deftige manier. ‘t Is verdorie waar. En Vangeluwe zit nog altijd in de abdij van Westfleteren “te bekomen”. Om nog misselijker van te worden.

 2. t Zijn straffe mannen daar. Mijn moeder werd vorige week nog uit de St Pieterskerk in Rome gezet. Hardhandig. De priester vond die blote armen net iets te obsceen.

 3. Sorry hoor, maar vond dat Peter Adriaenssens ook een punt had. Echt ‘menselijk behandelen van slachtoffers’ kon je ‘t toch ook niet noemen, als je zag hoe weinig respectvol die dossiers uit de zolderramen gekukeld werden…

 4. ‘k Hoor net via de media dat Peter Adriaenssens door de actie van het Belgische gerecht opstapt. Sorry hoor, maar ik kan dit voor een groot aantal slachtoffers alleen maar heel erg jammer vinden…

 5. Meisje, wat zeg je dat toch goed en het verwoordt exact wat zoveel mensen denken.

  Eindelijk, eindelijk wordt dat heilige huisje nu eens echt ontheiligt door die hele clerus van hun voetstuk te trekken. Hoe meer ze protesteren en verontwaardigd reageren, hoe meer ik me verkneukel.

  Btw, bij de zoom van Danneels kreeg ik echt de slappe lach.

 6. Mja. Toch een beetje gemakkelijk, de Commissie-Adriaenssens eeuwen kerkelijke zooi aanwrijven.

  Was ik een slachtoffer, ik zou die “ja da’s dan pech hé” van het gerecht een eind minder geestig gevonden hebben dan de manier waarop Adriaenssens het — volgens al wat ik lees — zeer degelijk deed.

  En het is lang niet alleen de Kerk die zich decennia lang schandelijk gedragen heeft, iedereen deed het gewoon zo. Is er ergens een commissie voor kindermisbruik binnen de scouts opgericht? Binnen het gemeenschapsonderwijs? Of gebeurt “dat” daar helemaal niet?

 7. (de reactie van die hoop wereldvreemde zonderlingen in het Vaticaan is, uiteraard, te krankzinnig om los te lopen, en daar heb ik geen half verontschuldigend woord voor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *