Discipline en voetbal.

Het leven is discipline, momenteel. Discipline staat mij niet goed, het voelt als een jeansbroek die mij een half maatje te klein is (en ik weet hoe dat voelt, van die jeansbroek, want mijn buik is nog steeds niet naar pré-miraformaat teruggefloept. Zonde, zonde, en ik zou er iets aan moeten doen. Rondjes lopen rond de watersportbaan, bijvoorbeeld, met klijn, ik heb zelfs al schoenen geleend bij Gudrun, maar het is zo koud en donker en nat tegenwoordig. En ik ben zo moe, zo moe, zo moe.)
Maar discipline dus. Mijn lessenrooster is keihard dit semester. Als ze er allemaal zijn (en dat is vooral in de oktobermaand het geval, daarna is er al eens een groepje op stage), dan geef ik 32 uur les. Elk lesuur kost mij — dat is al jaren zo, ik heb opgegeven te beweren dat ik binnen een paar jaar minder werk ga hebben — ongeveer 1,5 tot 2 uur voorbereiding. Dat is veel werken, zeker voor iemand die in het onderwijs staat en voor wie het leven eigenlijk één lange vakantie is.

Maar ik trek het momenteel dus enkel met een bijzonder strak schema. Ik zit elke dag voor 23h in mijn bed, sta elke dag om half zeven op en in mijn wakkere uren zijn verdeeld tussen lesgeven, voor Mira zorgen, zorgen dat het huis geen absolute varkensstal wordt (de definiëring daarvan wordt overigens constant bijgesteld) en voorbereiden. En het voetbal. U leest het goed: met de huidige drukte is een uitstapje naar het Ottenstadion zowat de enige luxe die ik mij nog permitteer. Omdat dat dus pure ontspanning is: adrenaline, sfeer, groepsgevoel en geen enkele mogelijkheid om met andere dingen bezig te zijn dan de match. In de frisse buitenlucht dan nog. Echt waar, u moet het ook eens proberen. Als u van voetbal houdt, natuurlijk.

(Of als u daar ook altijd zit, laat eens iets weten in de commentaren. Dan zwaai ik eens, de volgende keer.)

7 thoughts on “Discipline en voetbal.

 1. Dan werk je tegen de 90 uren per week? 😮 Is elk lesuur een andere les? Geen parallelklassen ofzoiets?

  Da’s veel… Dat zou ik zonder kind zelfs niet trekken denk ik.

 2. ik ben al van half augustus aan het voorbereiden é, anders trek ik dat ook niet. Ik begin dit weekend met het voorbereiden van de lessen voor de week van 18 oktober, dus ik heb twee weken voorsprong. En bij die anderhalf uur per uur voorbereiding hoort ook mijn verbeterwerk achteraf, dus dat stel ik nu even uit tot na de grote rush.

  Tot eind oktober zijn het heel drukke weken, daarna wordt het wat beter weer. Dus 90 uren: neen. Maar wel gemakkelijk 65-70 uur deze maand als ik snel even reken.

 3. ha, straks krijgen de mensen nog medelijden met mensen die in het onderwijs “staan”…
  Straf eigenlijk dat gij nog tijd hebt om voor ons te bloggen (dubbel bedankt daarvoor dus 🙂

 4. Medelijden : niet nodig…
  Begrip : welkom !
  Vakantie : altijd juist op tijd en meer dan welkom !
  Gewoon af willen van die droge clichés zo halfweg de grote vakantie : ‘en staat uw boekentas weeral klaar ? ge moogt uw matras al draaien hé want ge zijt halfweg hoor !
  Respect Ilse voor jou en voor onszelf want zij die goed les willen geven hebben die voorbereidings- en verbetertijd echt nodig…
  En laatst las ik dit op vacature.com : 10 beroepen met kans op een burn-out : onderwijzend personeel op 3 met aanzienlijk grote kans dus…
  Gelukkig staan wij nog in vuur en vlam voor onze job 🙂
  Af en toe even ontspannen en toch die loopschoenen aan misschien ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *