En toch is het lekker.

We give you: het recept waarbij driekwart van u al afhaakt bij de titel. Pasta met blauwe kaas en spruitjes. Ha!
Soms moet een mens een beetje durven, vind ik, en het is ook een logische combinatie, zo zei mijn gut feeling. Blauwe kaas en spruitjes hebben allebei iets zacht nootachtig, dus het kan in principe niet foutgaan. Het is lekker geworden, zo werd mij hier bevestigd, en zelfs mevrouw de dochter heeft ervan gegeten.

Het recept. Maak een doosje spruitjes (ik heb een halve kilo gebruikt) schoon, zoals u dat altijd doet: vuile blaadjes eraf, kruisje in de poep snijden, spoelen. Vloek ondertussen een beetje omdat dat veel werk is, spruitjes schoonmaken. Laat de spruitjes net-niet-beetgaar koken.(Ik heb trouwens een theorie over waarom zoveel mensen geen spruiten lusten: volgens mij is het omdat het verkeerd wordt klaargemaakt. Spruitjes mogen niet volledig platgekookt zijn. En ze hebben iets zouts nodig en veel peper.)
Zet uw water op voor de pasta.
Snij ondertussen een ajuin fijn, en wok die samen met een doos gerookte spekjes (daar is uw zout al, jawel). Kruiden met veel peper. Giet uw spruiten af, droog de pot waarin ge ze hebt gekookt efkes af en doe in uw nog warme pan een handvol pijnboompitten om te roosteren. Ik wilde eigenlijk walnoten, maar dat had ik niet meer in huis, dus ja.
Doe ondertussen de spruiten bij de spek/ajuin en roerbak verder. Weer peper erbij en een teentje look erover persen, als ge dat graag hebt. Als de pijnboompitten geroosterd zijn, zet ze apart, en doe (alweer in diezelfde pot, ik ben u keihard afwas aan het besparen) een dooske room in de kookpot. Gooi daar een klomp blauwe kaas in en laat opwarmen en smelten. Als het een beetje sausachtig is: gooi het in de wok, spoel uw pot na met een klein beetje water en giet dat water ook in de wok.

Ondertussen hebt ge hopelijk uw pasta al gekookt, want dat was ik vergeten zeggen. Doe er wat olijfolie over en kieper dan de pasta bij de saus. Meng, voeg pijnboompitten toe en meng opnieuw. Opdienen met kaas van de rasp.

Het was heel lekker, maar volgende keer wil ik er nog iets fris bij. Meestal bij zo’n recepten doe ik op het eind nog kerstomaten erdoor, omdat dat wel lekker is, zo wat lichter grief in een zware saus. Maar ik dacht dat tomaat en spruit niet zo goed samen gingen gaan. Tips welkom over wat ik er nog bovenop kan gooien!

7 thoughts on “En toch is het lekker.

  1. Net-niet-beetgare koude broccoli, hoewel dat niet zo fris is is bij spruiten wellicht. Groene aspergepuntjes, dat is ook nogal nootachtig. Of blokskes Granny Smith, hoewel ik dat zelf eerst eens zou moeten proberen. Zo van blauwekaasmetcalvados<appels.

  2. Ananas!
    Nee, dat is een grapje. (Ik heb de afgelopen dagen te veel ananas gezien, denk ik. Natuurlijk wel lekker fris.) Ik ben er niet zeker van dat tomaten niet bij dit spruiten-kaassausje zouden passen. Ik zou dat toch eens proberen. Appels bij spruiten, daar heb ik dan weer mijn twijfels bij. Bij blauwe kaas denk ik spontaan aan peer. Maar peer bij spruiten? Geen simpele vraag voorwaar!

  3. Klinkt superlekker! Wij houden hier wel van spruiten én van blauwe kaas, en wil nu net het toeval dat ik hier nog een bakje blauwe kaas heb staan én zin heb in spruitjes en pasta… Misschien iets voor donderdag (want voor vandaag en morgen heb ik al eten in huis). Als ik het probeer, laat ik zeker weten wat ik ervan vond!

    Nu de frissigheidskwestie… Tomaatjes zou ik precies niet doen, lijkt me niet zo lekker bij spruiten. Misschien een slaatje erbij serveren? Of een slaatje als voorgerecht? Of fruitsla als dessert?

  4. Wow, ik wist niet dat ik ooit al eens op deze post gereageerd had. En ik kan me ook niet herinneren dat ik het recept uiteindelijk gemaakt heb toen. Maar het is toch blijven hangen, want iets meer dan een jaar na datum is dit precies wat ik wil klaarmaken vanavond… Alleen ga ik de spekjes vervangen door gebakken champignons en ik denk erover om de spruitjes in plakjes te snijden en mee te bakken met de champignons in wat lookolie. We zien wel wat het wordt. Bedankt voor de tip in ieder geval!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *