10 keer 10.

Volgende week begint een helse periode voor mij. Ik weet dat ik nu al een beetje zaag over het verbeteren, maar het is niets in vergelijking met wat komt. Vanaf woensdag begint namelijk een echte examenmarathon, want ik ben planningsgewijs zeer slecht bedeeld dit jaar: woensdag, donderdag, vrijdag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag telkens examen, van 8h, tot 18h. Vier groepen per dag, zeven opeenvolgende werkdagen. Als u alvast stoffer en blik wilt klaarhouden voor de 3e februari, want dan zal er hier enig samenvegen van doen zijn, inderdaad.

Enfin: voorbereiding is alles, in zo’n situaties. De examens zijn opgesteld, de puntenlijsten (met formules) aangemaakt, en alles is gekopieerd. Er zijn handtekeningenlijsten. En nu ben ik dus bezig met de voorbereiding van mijn huishouden, voor die dagen. Te beginnen met: het eten. Het doel is: 10 maaltijden vinden die ik in minder dan 10 minuten op tafel kan zetten. Het mag langer moeten opstaan, natuurlijk, maar ik wil maximum 10 minuten werk hebben. En daarvoor heb ik u nodig. Uw favorieten mogen in de commentaren, jawel. Wat zeg ik, mogen? Moeten! En avant!

32 thoughts on “10 keer 10.

  1. en als er nu eens een aantal lezers een extra portie voor jullie voorzien? En dat ze dan in ruil van jou een maal terugkrijgen als zij het zelf druk hebben en niet aan koken toekomen? 🙂

  2. Allemaal samen in een grote ovenschaal: -krielpatatjes doormidden gesneden
    -wortels geraspt en doormidden gesneden
    -kerstomaatjes
    -volledige teentjes look (achteraf makkelijk herkenbaar, zodat je ze niet opeet, als je dat niet wilt)

    Kap daarover behoorlijk wat olijfolie, kruid met peper en zout, doe er wat verse rozemarijnblaadjes bij (niet fijngehakt, maar gewoon af het stengeltje getrokken) en meng alles eens door elkaar zodat het allemaal een laagje olie heeft.

    Leg bovenop een paar volledige takjes rozemarijn en schuif het geheel, dat op maximum 5 minuten klaar is, voor een goed uur in een oven op 180° (ofte, tot de patatjes zacht zijn!).

    En ga, als de living heerlijk begint te ruiken en je eens 5 minuten tijd hebt, eens een kijkje nemen en roer alles eens om met een lepel..

    Op het moment dat het uit de oven mag, bak je snel een hamburger, worst, veggieburger of eender wat!

    Poepsimpel en overheerlijk!

    (je kan de ovenschotel ook bijvoorbeeld ‘s morgens al maken en de hele dag laten trekken in de frigo, om hem dan een uur voor etenstijd in de oven te schuiven!)

  3. Oh, en vergeet er vooral ook geen ajuin bij te kappen als je dat graag eet.. die smelt zalig in de hete olijfolie! 😀

  4. Pasta pesto met geroosterde pijnboompitjes en parmigiano is bij mij altijd een geweldig rescue-menu. Maar of Mira dat lust?

    Kipblokjes met kipkruiden in de wok met een blik currysaus van Devos Lemmens en een blik ananas, alles bijeen kappen, duurt zelfs geen 10minuten.

    Een goei omelet met spekjes en champignons of kerstomaatjes (of andere restjes van groenten) en daar een lekkere bruine boterham bij.

    Patatjes op voorhand koken om de volgende dag te bakken met een chipolata bij en diepvriesspinazie, ook op 10 minuten gereed. En diepvriesspinazie schijnt meer vitaminen te bevatten dan verse. En gij nu.

    Courage!

  5. – Drie-op-één/heten duvel: ovenschotel: onderaan gebakken gehakt, dan laag appelmoes en dan laag puree met bovenaan paneermeel.
    – Penne met pesto, rucola, kerstomaten en geraspte kaas!
    – Brocolli-ovenschotel: onderaan gebakken varkensmignonettes, dan laag brocolli en dan laag puree met bovenaan paneermeel.
    – Wokschotel van de colruyt (in een grote zwarte bak), heel lekker.

  6. Koopt u een pak diepvriesprei in de room…ontdooi die in de microgolf. Kook ondertussen patatten en meng die, wanneer gaar, onder mekaar tot een preistoemp.
    Ondertussen Iglo gepaneerde zalmfilets met prei bakken en klaar is kees.
    Ideaal voor kindjes…maar die van u zit al in bed waarschijnlijk?

    En idd…pasta pesto.

  7. sjalot snipperen, twee pakjes gerookte zalm uit den ALdi of zo erbij, bakken al roerend, room erbij, peper en zout. EN intussen uw pasta koken, is klaar op 10 minuten. Serveren met sla.

  8. ja een wokschotel vanuit de colruyt
    dit weekend spaghettisaus maken en een potje in de diepvries steken.

    en deze: rijst, mediteraanse groentjes (colruyt) kippefilet in blokjes een doosje passata een geplet bouillonblokje. hup alles in een ovenschaal waar een deksel op kan. en hup een 50/60 min in de oven op 200.

  9. *ui+look stoven, champignons in schijfjes en spek erbij. Dan wat room + mascarpone + witte wijn, ondertussen de penne koken, peterselie bij de saus en klaar! Heel erg lekker en snel klaar!
    *Of vegetarische hamburgertjes kopen en bakken, in een broodje met wat groentjes en wat andalouse met feta erbij, mmmm!
    *fishsticks met spinaziemetroomuiteenpakske en aardappelen
    *…
    Succes met de marathon!

  10. Ik wil ook gewoon eten komen brengen :-)?

    Maar niet supergezond maar wel snel en lekker

    – pasta koken
    – scampi bakken
    – mascarpone opwarmen,als die gesmolten is rode pesto, een beetje oregano en kerstomaatjes bijvoegen

    En dan allemaal samengieten en opeten met een lekker stukje stokbrood…mmmm….

  11. eerst en vooral veel sterkte. Mijn favoriet: pasta, champignons, prei, spekjes, blauwe kaas en wat witte wijn om te blussen (of om te drinken)

  12. Oei oei, i. Sterkte. Pasta carbonara is mijn favoriete snelle hap. Voor de groentjes kan je er op het einde ook nog wat gehakte rucola onder mengen. Een kleintje met een vleeskroket en een curryworst (frikandel heet dat in uw provincie, denk ik), da’s nog sneller natuurlijk.

  13. mijn winterfavoriet.
    tagliatelli koken.
    ondertussen 4 flinke stalen grondwitloof per persoon doormidden snijden ontharten en van langsen in fijne reepjes snijden.
    die reepjes in de wok (beetje olijfolie) flink peperen en regelmatig omroeren. halverwege een scheut balsamico azijn erbij, en als de pasta bijna klaar is (en het witloof er ook bijna zou moeten zijn) een beetje suiker over het witloof.
    Alles samen in een diep bord of kom, je kan dan nog een beetje zout over de pasta doen en afwerken met gemalen kaas, maar dat hoeft niet.
    Het is lekkerst als het witloof echt een beetje bruinig begint te worden en goed gestoofd is.

    Soms doe ik nog wat quorn gehakt bij het witloof (vegetarisch) maar meestal eet ik het gewoon zo, vlug en lekker. In de winter eet ik het wel bijna wekelijks.

  14. hier ook iemand met examen- en verbeterstress…

    Mijn recepten voor drukke tijden:

    – pasta met prei, knoflook, mascarpone en Parmezaanse kaas
    – pittabroodjes vullen met gehakt, rauwe groenten en een klodder saus
    – varkenskoteletjes bakken in knoflookolie; een glas appelcider erbij; eventjes laten koken en dan 1 eetlepel mosterd en room erbij. Lekker met een salade en aardappelen (komt uit Nigella Express: een aanrader voor werkende moeders/vaders)
    – en de klassieker: spaghettisaus in het weekend maken

    Veel succes!

  15. Verse ravioli, tortelloni of triangoloni van de Delhaize (merk: Bertagni denk ik). Goeie olijfolie en parmezaan over sproeien en klaar! De pasta en vulling zijn zo lekker dat er helemaal geen saus nodig is, dat zou alleen maar de smaak verpesten denk ik.

    In minder dan 5 minuten (water op kookpunt brengen niet inbegrepen) moet dat lukken denk ik!

  16. Idd: verse ravilio uit den Delhaize of GB (versvak)

    Koken,
    In ovenschaal doen

    Hamsnippertjes over doen (kant en klaar?)
    Tomatenblokjes (ik verkies vers, maar uit blik kan ook)
    En er een potje culi-room over doen

    Een beetje kruiden (ik neem provensaalse) en dan 10-15 min in de oven

  17. Eén woord voor u: Wakamé
    Die mensen verdienen wat mij betreft een standbeeld 🙂

    Een klassieker hier ten huize in drukke tijden is het broodje tortilla. Het koken blijft beperkt tot opwarmen in de microgolf.

    Nodig: een stokbrood, enkele tomaten en een voorverpakte tortilla de patatas uit het versvak (delhaize of colruyt).

    Snij een flink stuk stokbrood open, besmeer met een stukje tomaat, leg er stukjes opgewarmde tortilla tussen en eventueel nog enkele schijfjes tomaat. Flink wat peper et voila!

  18. Gij zijt een zaag, manmanman en ge beseft het zelf niet. Ik kom hier af en toe eens kijken als ik zin heb om me nog eens goed te ergeren. Missie telkens geslaagd.
    Wees eens blij met wat je wel allemaal toch zo mooi voor mekaar hebt. Vooral blijven schrijven, wij -dat zijn een aantal vrienden- verkneukelen ons heerlijk met uw schrijfsels. Want goed schrijven, dat kan je ook! Maar goed zagen, dat kan je met stip als allerbeste!

  19. heb je een diepvries? Want dan kan je misschien alles wat je nu kookt en voor invriezen vatbaar is in een dubbele portie maken(spagettisaus, soep, stoverij en honderd andere soorten stoofpotjes)

    En nog belangrijker dan de werktijd is denk ik dat je voor enkele dagen voedsel in huis haalt, en desnoods een lijstje maakt met “what to eat?” voor elke dag..

  20. @Ilse en @Gudrun : Om wat groenten en meer smaak in de pastaschotel te brengen :
    *scharrel wat potjes met verschillende kleine champignons of paddenstoelen (eekhoorntjesbrood,…)samen in de supermarkt.
    *neem ook een echte boursin met knoflook en fijne kruiden mee.
    *champignons en paddenstoelen laten uitlekken en wat aanstoven in olijfolie.
    *boursin laten smelten, aanlengen met mascarpone of room.
    *gerookte zalm versnijden en toevoegen.
    *dit over de gekookte pasta en opsmukken met wat parmezaanse kaas.
    SMAKELIJK !

  21. Chili! con carne of con seitangehakt, alletwee lekker. Bak gehakt met lekker veel chili en paprika (hou misschien wat opzij voor de dochter zonder te veel chili), stoof in reepjes gesneden paprika, gooi alles samen met 2 blikken witte bonen in tomatensaus. Warm=klaar. Met tortilla’s bij (1 min in de oven dacht ik) is het net echt.

  22. Voorverpakte gekruide krielaardappeltjes, witloof in grote stukken snijden, spekblokjes. Alles samen kappen in een grote pan, 10 minuutjes bakken en klaar.
    Smakelijk en heel veel sterkte gewenst!

  23. Eén van mijn favorieten voor een doordeweekse dag met weinig tijd:

    Blinke vinken langs alle kanten mooi bruin bakken in een grote pot. Daarna gesneden wortels en aardappelen erbij. Aanlengen met water of bouillon en een goeie scheut porto. Nog wat rozijnen erbij, kruiden en 20 min laten sudderen.
    Amper werk heel lekker en maar één pot afwassen!

  24. wat bij ons een snel klaar, lekker en gezond (broccoli is toch een van de meest vitaminerijke groenten dacht ik)gerechtje is:
    1. broccoli koken in licht gezouten water (vers of diepvries)
    2. water opzetten voor pasta
    3. spekreepjes bakken
    4. pasta koken (maakt niet uit welke, wij gebruiken meestal spirrelli)
    5. pasta en broccoli afgieten, alles in een kom doen, spekjes en doosje room eronder (of als je wil ipv room : boursin cuisine: look met fijne kruiden)
    klaar!!! (en onze kleuters van 3 en 5 zijn er ook dol op dus misschien Mira ook?
    veel groetjes van een andere leerkracht…

  25. Wij maken tegenwoordig graag een vegetarische wok. In de winkel koop je een zak reeds gesneden wokgroenten in het versvak bij de sla. In de afdeling thaise specialiteiten kan je woknoedels kopen die je niet meer moet koken. Iets duurder, maar zeer gemakkelijk en geen extra afwas. Je neemt een grote pan, bakt de groenten, daarbij quornblokjes, beetje sojasaus, een half potje groene curry en een groot blik kokosmelk. Daarbij dan nog 1 minuut de woknoedels en het is klaar! En maar één pot om af te wassen!
    Veel succes met de verbetermarathon!

  26. Heel veel succes! Een lekkere tip:

    Benodigdheden:
    1 prei
    1 pak risotto-rijst
    1 stuk kipfilet
    1 blokje kippenbouillon
    250 gr. parmezaanse kaas
    1 ui
    (olijf)olie

    1. De risotto-rijst klaarmaken in kippenbouillon
    2. De prei snijden in kleine stukjes of ringen
    3. De ui snijden in kleine stukjes
    3. De kip in stukjes snijden en bakken samen met de ui in olie
    4. Wanneer de kip gaar is, de prei erbij gooien
    5. Wanneer de risotto klaar is, bij de kip en prei gooien
    6. Naar smaak parmezaanse kaas toevoegen

    Yummieeeee!!

  27. Ik maak vaak hetzelfde gerechtje als Marijke (pasta met broccoli) maar dan met gerookte zalmreepjes in plaats van met spek. Ik mix de broccoli ook.
    Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *