Newsletter – 2 jaar.

Lieve Mira

Ik heb je net naar boven gedragen en je volkomen uitgeteld in je bed gelegd. Ik heb je op je hoofd gezoend en nog een keertje lang zal ze leven gezongen. Met hiep hiep hoera. Want precies twee jaar geleden, omstreeks deze tijd, was ik het die volkomen uitgeteld in bed lag. Het eerste bezoek, je grootouders, was naar huis, en ik lag samen met je papa naar jou te kijken. We wisten allebei dat ons leven nooit meer hetzelfde zou zijn en dat was terzelfdertijd de fijnste en de meest beangstigende gedachte ooit.

Deze ochtend toen je wakker werd (8 uur, i love you, my dear child) riep je uit je kamer: mama! mira wakker! cadeautjes krijgen!
Om maar te zeggen dat er wel degelijk sprake is van jouw eerste bewuste verjaardag-ervaring. We hebben de hele dag gedaan wat jij wilde: de hele living was versierd, je kreeg cadeautjes, pannenkoeken als ontbijt, daarna was het rondhossen op de bloemenmarkt, spaghetti eten in Trafiek en na de middagdut groot feest. Met nog meer cadeautjes. En taart. En kaarsjes. Je straalde, liefje, en wij met jou.

De zomer is half voorbij en jij en ik, we zijn ondertussen al dik twee maand een onafscheidelijk duo. Doordat de creche gesloten is, zijn we dag in dag uit samen en dat zorgt ervoor dat onze band nog veel sterker is geworden. Ik ben jouw favoriete persoon ever, en ik heb een straatlengte voorsprong op de rest. Dat is fijn, maar je bent tegelijk ook heel erg een aanhankelijk mamas-kindje geworden. Schootjeszitter, rokkenhanger, armpjesuitstrekker. Mama komen, dat zeg je zo’n duizend keer per dag en als ik je om één of andere reden niet kan oppakken, dan heb je intens veel verdriet. Ik besef dus heel goed dat, hoe zalig de zomer ook is, het een goede zaak is voor jouw zelfstandigheid dat er in september weer wat meer afstand zal komen.
Maar kind, wat zal ik je missen. Onze tochten op de fiets, naar de blaarmeersen, naar de kringloopwinkels, naar de speeltuin. Onze uitstappen naar zee, van zodra er een streepje zon is aangekondigd. Onze middagen thuis, op het terras, of kokend aan het aanrecht: ik met pannen en eten, jij met water en potjes. Naast elkaar. It’s a blast.

Over de zee gesproken trouwens: je bent absoluut verliefd. We zijn er zo vaak, tegenwoordig, bij je grootouders aan zee, dat het een tweede thuis is geworden. En ik zie je zelden gelukkiger dan als je korte beentjes over het zand rennen, het water tegemoet. Schaterend en gillend, enthousiast met je armen zwaaiend. Heerlijk.

Je benen en je armen, die hangen constant vol plakkers. Niet omdat je je zo dikwijls pijn doet, gewoon omdat je beweert van wel. En je minstens drie keer per dag een nieuwe plakker nodig hebt. Het zal me leren, pleisters met beestjes kopen. What was i thinking.

We zijn op reis geweest deze maand. Je hebt voor het eerst gevlogen, met EEN VLIEGTUIG-HOOG-IN-DE-WOLKEN-KRIEBEL-KRIEBEL-IN-DE-BUIK, en je hebt het fantastisch gedaan. Braafste kindje van het hele toestel, we waren zo fier. Ook op reis zelf lukte het veel beter dan vorig jaar: maar twee nachten die minder waren, en voor de rest voorbeeldig moeder en vader (en de rest van de reisgenoten) laten slapen. Dikke duim omhoog! Je hebt een nieuwe beste vriendin, Helena, en je bent een week lang zo goed als constant je eigen vrolijke, koppige zelf geweest.

Je bent een peuter, dat is waar. En peuters, die hebben al eens kuren. En soms zou ik je aan een haakje willen hangen. Maar algemeen gesproken ben je een absoluut zonneke in huis. Je springt vooruit in je ontwikkeling, en je kan steeds meer zelf. Je nuanceert al veel ook. We krijgen tegenwoordig hele vertellementen over geluiden die een mama-hond, een papa-hond en een baby-hond maken, compleet met imitaties. Je telt, je tekent, je speelt moeder over je poppen en beren en je fantaseert erop los. Je bent de coolste tweejarige ooit, vermoed ik. Lang zal je leven, liefje. En gelukkige verjaardag.

Zoen
je mama

Maand 1Maand 2Maand 3Maand 4Maand 5Maand 6Maand 7Maand 8Maand 9Maand 10Maand 11Jaar 1Jaar 1, maand 1Jaar 1, maand 2 Jaar 1, maand 3Jaar 1, maand 4Jaar 1, maand 5 Jaar 1, maand 6Jaar 1, maand 7Jaar 1, maand 8 Jaar 1, maand 9Jaar 1 – maand 10Jaar 1 -maand 11

8 thoughts on “Newsletter – 2 jaar.

 1. Ik ken u of uw kind niet eens in t echt, maar ik word ongelooflijk blijig als ik dit lees. Mooi, zo mooi. En proficiat, Mira met haar tweede verjaardag en gij omdat ge twee jaar mama zijt.

 2. Gelukkige verjaardag Mira. En wat een mooi cadeau zal deze brief binnen tientallen jaren nog steeds zijn, zo liefdevol geschreven.

 3. lief en schattig
  en het schopt me meteen een geweten
  morgen wordt die van mij 2
  en tot nu dacht ik: dat kind gaat dat nie beseffen
  ga dus snel een geschenk moeten verzinnen 😉

 4. Ik krijg een beetje kippenvel bij het lezen van je eerste paragraaf.. echt mooi en ook heel herkenbaar.
  Een dubbele Hiep Hiep voor Mira! En dat er nog veel brieven mogen volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *