In de ochtend.

Mijn dochter wordt nog steeds vroeg wakker. Elke ochtend. En daar helpt geen schaapwekker, lievemoederen of boos worden aan. Ik heb er mij bij neergelegd, ook al omdat ik u de heuglijke intrede van een nieuwe truuk kan melden. Een zegen voor ons gezin.

In het weekend, zo tussen half zes en half zeven, roept ze mij, zoals ze dat al twee jaar doet. Ik haal haar uit haar bed, in haar slaapzak, neem haar mee naar beneden en geef haar een fles melk. Ik zet de televisie zachtjes aan, leg een paar boekjes bij haar, leg een tv-dekentje over ons beiden en zeg: Mira, ik ga nu nog een beetje rusten, tot de zon ook wakker is. En dan slaap ik.

En voor ge het weet is het acht uur. Of soms half negen. Want sinds een paar weken vindt ze dat wel ok, dat ik nog even verderslaap. Ik vermoed zelfs dat zij zelf ook nog een ochtendlijk dutje doet, zo gezellig bij haar knorrende mama in de zetel.

En ja, ik weet dat het ongehoord is: zo tv kijken vroeg in de ochtend. En ik weet ook dat ik haar misschien beter zou verplichten om te blijven liggen in haar bed.

Over dat tweede: wij wonen in een rijhuis, ze is koppig en luidruchtig, en ik wil geen burenruzie. Bovendien is mijn lief humeurig als hij slaap tekort heeft. En een humeurig lief: niemand wil het.

Over dat eerste: kom nog eens terug als u zelf twee jaar lang zowat elke dag voor zonsopgang op bent gestaan. We zullen dan eens klappen.

23 thoughts on “In de ochtend.

 1. Ik weet precies hoe het voelt om een vroege vogel te hebben,oudste zoon(nu 21) werd altijd wakker rond 05u-05.30.Ook in weekend en feestdagen.
  Jongste (nu 19) sliep altijd heerlijk lang.
  Het moeilijke was dat mijn hoofd direct begon plannen te maken waardoor ik niet meer verder kon slapen ,soms wel eens ,als ik er compleet door zat.
  En nu nog, ben ik zelf een vroege vogel terwijl zoonlief tot een stuk in de dag kan slapen….tja.
  Elk doet wat hij vindt wat hij moet doen,als jij je er beter bij voelt dan zoveel te beter.

 2. Hoera voor jou! Alle manieren zijn goed om wat meer slaap te krijgen, en mensen die in het weekend niet vóór 7u gewekt worden, moeten zwijgen 🙂

 3. wat ik mij dan af vraag: hoe laat gaat dat Mira-Meiske slapen? Zou het niet helpen om haar ‘s avonds een beetje langer te laten op blijven? Bij ons zijn ze hoogstzelden voor negen uur wakker in’t weekend, maar ze mogen wel tot tien uur opblijven vrijdag en zaterdag avond.

 4. Ze is nog maar twee é. Ze gaat om halfnegen slapen, en ik vind dat echt laat genoeg voor een kind van twee. Ze slaapt wel nog ‘s namiddags, en ze heeft dat ook echt nodig.

 5. Tutter ‘s avonds eens dopen in een glas port, whiskey, cointreau,…? Should do ze trick, no? 😉 Mja, anderzijds ‘t is niet geheel opvoedkundig verantwoord om uw kinders zo jong al aan de drank te zetten. En de kans dat het kot te klein is als de kleine ‘s morgens met een kater wakker wordt, is niettemin zeer reëel. Hm. Dan is die truuk met de TV dus bijzonder hard geschikt als dat ze nog even rustig kan houden! 🙂

 6. Tot het zonneke wakker wordt… Er volgen dus nog heerlijke snoezeltijden voor moeder nu de zon steeds later wil opstaan. 😀
  Slimmerik, gij.

 7. Dat is het eerste principe dat mag sneuvelen : geen tv kijken in de morgen om ouders nog wat rust te gunnen in het weekend.

 8. Nog even geduld en ze kan zelf uit bed, naar beneden en de tv aanzetten, zoals ze hier doen. Hier tilt grote zus kleine zus uit het spijlenbedje, dus lang genoeg wachten voor een tweede zodat Mira kleine broer of zus kan opvangen.

 9. Ik heb het ook lang zo gedaan. En nu dirigeert de oudste mij zelf terug naar boven. ‘Jij gaat nog een beetje slapen tot zus wakker is hé?’. Godzijdank voor de lange uitslaapochtenden van de jongste

 10. Ha, ik zet nu direct alle restanten schuldgevoel opzij en voer vanaf volgend weekend ook zoiets in! Speelt Studio100tv al zo om 5 uur ‘s morgens of moet ik eerst nog dvd’s gaan kopen?

 11. Toch erg eigenlijk he, dat ge vandaag de dag bij zo’n dingen zelf al moet zeggen ‘Ik weet dat het ongehoord is’ in de hoop een paar onder principes bedolven zuurpruimen te snel af te zijn…

 12. pfff Ilse, waar gij mee inzit. Je doet wat het best werkt toch? Hier is de dochter slechts 3 weken en ik heb voor haar nog nooit een kleine in mijn pollen gehad.
  ik g uit van het principe trial and error, dus jou aanpak zou bij mij ook best kunnen (later he want nu ziet ze nog geen tv)

 13. Je bent alvast niet de enige die dat doet. Hier schept dochterlief van twee-en-nog-wat-maanden er volgens mij stiekem plezier in om haar ouders elke ochtend zo vroeg te wekken. Om dan ‘s ochtends nog een uur met flesje melk-met-honing in de zetel te hangen, kijkend naar Studio100-brol (maar zo vroeg in de ochtend heiligt het doel de middelen).
  Staat papa toe om zelf een beetje wakker te worden, terwijl mama nog wat doorslaapt. Of omgekeerd.

 14. nog even en ze kan alleen uit haar bed (die van ons doen dat sinds ze 3 en een beetje zijn)
  en dan gaan ze alleen naar beneden
  tot 9 uur (in het weekend)
  dat doen wij 😉
  zalig

 15. Ilse, zeer herkenbaar.
  We leveren een strijd(je) van 3,5 jaar tussen 05u00 en 06u00. Als het meezit. Alles went. En slaap wordt overschat. Een raad: vlug een 2de maken, want die slapen erg graag bij elkaar.

 16. Hier ook hetzelfde probleem. Na schaapwekkers, aapwekkers, en tientallen scènes hebben we er ons bij neergelegd..
  Wel opvallend: Onze Stan slaapt langer als hij vroeger in zijn bed ligt.. Onbegrijpelijk maar in bed rond 19h is slapen tot rond 06u30, in bed om 20h of later is voor 06h wakker. We love het grote televisiedeken van Ikea!

 17. ik doe dat ook zo. ik voel mij daar niet schuldig over. bij mijn oudste werkt dat prima. Als ik wakker wordt heeft hij soms wel de koekjeskast geplunderd, maar goed…
  bij mijn jongste werkt het helaas nog niet. die is net een jaar. als ik die laat rondkruipen terwijl ik lig te slapen, dan is die al lang gestikt in een stukje plant of heeft die de gas opengedraaid of de vuilbak leeggemaakt. Maar ik heb hoop dat ik weldra ook weer zo’n zeteldutjes kan doen als jij…

  ik heb trouwens een stokje voor je achtergelaten op mijn blog. ik weet niet of je daar echt blij mee bent, want stokjes zijn niet altijd even leuk en vaak heel flauw, maar toch. als ik er eentje krijg voel ik mij steeds verplicht om dat ook weer door te geven…

 18. herkenbaar. Sarah (nu 3,5) heeft dat ook zo’n zeer vroege periode(5u30 max) gehad. Ik ging er ook eerst tegen in en dat koste voor iedereen nog meer slaap en energie. Ik heb er me dan ook bij neergelegd en deed ook zoals jij nu. En dan was het na een paar maanden plots voorbij
  Dus niet mee inzitten : soms eens alle principes overboord en het voor iedereen wat doenbaar maken :-).Trouwens, die konijnenwekker werkt nu wel…ze is nu trots als ‘het konijntje’ al wakker was als ze haar ogen opendoet…let op, 7u15 in het weekend is hier al een heus feest :-). Op verlof sliept ze soms tot 8u of langer dus mss is de boodschap duidelijk dat we meer op verlof moeten gaan :-)…tja

 19. Ik zet mijn metekind ook voor de televisie, als ze komt logeren. En dat gebeurt niet zo vaak, maar half zeven is veel te vroeg in het weekend 🙂

 20. Het jammere van tegenwoordig is dat wat ze op tv uitzenden ronduit slecht is en de kids van tegenwoordig word maar gedwongen er naar te kijken, waar is de tijd dat ze gewoon buiten aan het spelen waren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *