Schapen zijn de max.

Mijn kind is vroege vogel. Als u hier al even leest, weet u dat, want ik zaag daar regelmatig over. Dat mag, want ik ben op mijn blogue baas, en er zijn tig andere sites op het internet die niet over mijn dochter haar ochtendlijke gewoontes neuten, dus desnoods kunnen de mensen die het niet willen weten daar lezen. Zo is dat maar net.

Enfin. Omdat u zo trouw naar mijn kommer en kwel placht te luisteren, wil ik u vandaag ook redelijk euforisch melden dat het ernaar uitziet dat de hel van zes uur hier wel eens echt van de baan zou kunnen zijn.
Ik druk mij voorzichtig uit, want met dat kindje van ons weet u natuurlijk nooit, maar we kunnen hier tegenwoordig spreken van consistent braaf blijven liggen tot het treffelijk is, zelfs nu met dat winteruur. En we danken het allemaal aan het schaap.

Schapen zijn de max. Echt. Het systeem is simpel: slaapt het schaap, dan moet het kind slapen; is het schaap wakker, dan mag het kind roepen. Maar u moet het natuurlijk wel uitgelegd krijgen aan uw weerbarstige en bij momenten hysterische peuter.
Wijzelf hebben er twee maand over gedaan om haar weerstand te kraken. Want ik ben nog koppiger dan haar, zekers als het over mijn nachtrust gaat. En geduld dat ik heb in zo’n geval, ik zou er een award of tien mee kunnen winnen als er daar awards voor bestonden, voor koppig moedergeduld. Ik heb een paar dagen in de gaten gehouden wanneer Mira wakkerwerd (6.15h) en dan het schaap 5 minuten later gezet. Haar uitgelegd wat de bedoeling was, en haar de volgende dag laten roepen tot het schaap wakker was. En vervolgens dag na dag opgeschoven.
Soms lukte het, soms was het een half uurke drama in de ochtend. De grens van zeven uur was problematisch: wekenlang heeft ze vanaf half zeven tot zeven uur liggen roepen en gillen dat ze uit haar bed wou. En wekenlang hebben we dus niet toegegeven. Met pijn in het moederhart, maar serieus: ik ben niet gemaakt voor opstaan voor het klaar is buiten.

En toen, opeens, na een paar weken, gaf zij toe. Vanaf die dag werd ik iedere ochtend om 7:01 geroepen met de woorden “mama, het schaapke is wakker”. Ik kan daarmee leven, zeker als u weet van hoever we komen.
Eergisteren echter, ging ze bij mijn ouders slapen, en deden die iets verkeerd met het schaap waardoor het niet wakker werd. En dus riep de dochter niet. Om kwart voor negen hebben ze het kindje vrolijk uit haar bed gehaald, ze was weer in slaap gevallen, zo blijkt.

Dit verhaal in gedachten, werd ik moedig, en programmeerde de wekker gisteren om half acht. Om dan om 7:31 de eerste gil te horen: “mama, het schaapke is wakker”. Zaligheid. Het kind blijft blijkbaar braaf wachten tot het wekkerke aanspringt.

Ah. The possibilities. Schapen zijn de max, ik zeg het u.

26 thoughts on “Schapen zijn de max.

 1. oooh! Hoe zalig voor je.
  Ik kan er helemaal inkomen, ik weiger ook om voor 7u op te staan, ik kan dat gewoon echt niet aan. Ik vreesde dan ook voor het winteruur, zag er helemaal tegen op. Maar om één of andere bizarre reden heeft het winteruur een omgekeerd effect gehad bij ons. Hij slaapt ineens door tot 7u30 à 8u. Vraag me niet hoe het komt. Maar ik ga het schapeke wel in het achterhoofd houden, ik heb het gevoel dat het nog eens van pas gaat komen hier.

 2. Ik wil u niet desillusioneren beste I. maar zo’n vier jaar geleden haalden wij een konijn in huis. Een konijn dat verbazend hard gelijkt op uw schaap. En ja hoor, ook het konijn deed mijn vroeg vogeltje langer haar snaveltje houden…Edoch, voor efkes. Mijn vogeltje is nu bijna zes en nog steeds ELKE. DAG. TE. VROEG. WAKKER. KAK! Mislukt!

 3. Oh begot, bij ons was dat nog een konijn!

  Abel roept sinds kort memaaa…. memaaaaa… memaaaaa HALOOOOO
  En omdat hij bij de andere koters ligt haal ik hem er dan maar uit.

 4. Bij ons is het een aapje. Ook van Dreamland. En ook een succes!

  Ben blij voor jullie dat de dagen iets minder vroeg beginnen en ik hoop dat het effect blijft! Bij ons alleszins wel. Hoewel Nora op den duur wel alle truuken uit de doos haalt om ons toch maar duidelijk te maken dat ze klaarwakker is: luid naar het toilet gaan, zogezegd acuut moeten hoesten en kuchen, ‘zachtjes’ zingen enz. Maar consequent zijn is inderdaad de boodschap.

 5. Lol, ik vind dat wel hilarisch dat daarbij staat “helpt je kindje langer slapen” en dan staat er “kan gebruikt worden vanaf de geboorte”. Ik zal het ook eens proberen op mijn werk, bij mijn prematuurtjes die te vroeg wakker worden als ik de komende 3 nachten moet werken.
  En als ze dan bleiten dan zeg ik: nee jongens, het schaapke slaapt nog, dus jullie ook! 🙂

 6. ja waar grootouders die niet zo goed overweg kunnen met die wekkers al niet goed voor zijn hé, het resultaat is er toch..

 7. Bij ons is het al jaar en dag 7:01, maar op de gewone elektronische wekker: we hebben hen klok leren lezen toen ze twee waren. Zodra er vooraan een 7 staat, mogen ze opstaan. En dus horen we nu om 7:01u zachtjes de deur opengaan, en hen naar beneden sluipen. Ja, nog efkes wachten, en ze kan dat alleen. Zalig gewoon!

 8. Dat wil weer lukken, zeg. Ik ben vorige week de variant die Stien heeft gaan bestellen, het konijn. Bij ons is het niet zo dramatisch gesteld, Elmo wordt wakker tussen 7 en 7u30, maar in het weekend vind ik dat precies toch wat vroeg. Hopelijk lukt het bij ons ook!

 9. Wij hebben geen schaap, wel een zus. Babette (2) blijft liggen zo lang haar zus (van 5) blijft liggen, maar dan wordt het nog beter: zus doet Babettes pamper uit, zet haar op het potje, doet haar een onderbroek aan en gaat er mee naar beneden en zet de tv aan. Niet te krijgen in dreamland, maar als je even googled vind je wel hoe je ze zelf kan maken 🙂

 10. wow. ik probeer dat ook, zeer dra. mijn lieftallig ochtendmensje is wel nog maar een half jaar. volgens mij steekt hij dat schaap in zijn mondje en eet het op, alvorens aan zijn (ultraschattig, dat wel) ochtendgebrabbel te beginnen: aaaah, grrrr, eeeeei, bbbfffoe. Om 6u15. auw

 11. Ik zocht al een vervanger voor het konijnenlampke dat er redelijk snel de brui aan gaf. Bij deze kandidaat gevonden. Nu sturen we onze pas in een groot bed slapende oudste zoon terug naar zijn bed met als argument dat het nog donker is, maar dan komen we volgende lente terug in de problemen vrees ik.

 12. Wij hebben een aap (ik denk dezelfde als Tamara). en bij ons werkt die ook goed. Geniet van je nachten en ochtenden!

 13. Hier een konijn bij de ene dochter en een aap bij de andere. De oudste durft wel wat rondlopen in de gang voordat haar aap wakker wordt (ah ja… ze moet dan steeds hoognodig pipi doen ofzo), maar ze laat ons tenminste slapen 🙂

 14. ik hoorde al eerder dat het goed kan werken. ik wou dat het ook ‘s avonds kon werken. die van mij zijn immers altijd een hele nacht op pad en tegen de ochtend liggen die dan stevig te ronken. ik moet op om 7u, maar zij slapen dan nog lekker door en mopperen als ze wakker gemaakt worden. zowel die van 1 als die van 3. maar ‘s nachts, man man man…

 15. Hier de konijnversie die welgeteld 1 ochtend effect heeft gehad.
  Dag twee had ik er één die kwam klagen dat de wekker al kapot was want het konijn werd niet wakker (komt ervan als je meer dan een uur voor de wekker wakker wordt)

 16. dag i., kan je de link van dat schaapke nog eens posten want ik kom gewoon op de homepagina van dreamland. en hier thuis ook een schaapke dat veel te vroeg wakker is, dus alle tips worden aangewend om van de 6 een 7 te maken. merci, cien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *