Soep, zegt ge?

Ik maak veel soep, zomer en winter en alle tussenseizoenen. Soep is namelijk zowat het meest ontspannende koken ooit: niks geen gedoe moet timing, en geen onverwachte wendingen. Als soep een kwartier langer blijft opstaan dan gepland omdat u aan de telefoon hangt, of –en ik geef een fictief voorbeeld– te druk WordFeud aan het spelen bent, dan is de soep nog altijd even goed. Soep kan ingevroren worden en dan ontdooid worden als u warmte nodig hebt, of uw peuter haar boterhammen tegen de grond kegelt en u er toch nog iets voedzaams wilt ingieten. Opnieuw: fictief voorbeeld.

Om maar te zeggen: ik heb wel wat soeprecepten in mijn mouw zitten, jaak. Zoals deze van vanmiddag. Ik heb ze in mini-hoeveelheid gemaakt, wegens dat ik gewoon soep wilde voor die middag en geen overschot, en dat ik niet zoveel mascarpone meer overhad van een ander recept dat ik had gemaakt (dit. probeer het, er is geen woord van overdreven). Maar u verdubbelt maar naar believen.

U heeft een ajuin nodig (ik heb rode gebruikt, omdat die toevallig nog op het aanrecht lag van iets anders, maar het mag ook gewone zijn), die u in stukjes snijdt. Gelieve niet te overdrijven: soep is geen wedstrijd voor de properste stukjes groenten, dus gewoon even op los hakken zal volstaan.
Idem met een paprika naar keuze. Ik heb graag die zoete soort, maar opnieuw: neem vooral wat u vindt of in huis hebt. Verder: ongeveer een kwart bloemkool, in kleine stukjes. En een blokje kippenbouillon.
De groenten stooft u even aan in boter, u voegt wat peper toe, u zet de groenten onder water en gooit het blokje erbij. En dan wacht u een half uur. Of een uur, maakt niet uit. Zorg wel dat uw vuur aanstaat, anders gaat ge lang moeten wachten.

Mixen. Mixen is heel belangrijk bij soep: altijd veel langer mixen dan ge van plan waart, dat maakt uw soep echt lekkerder. Vervolgens een dikke soeplepel mascarpone erdoor en nog eens mixen. Klaar zie!

Hier was ze op voor ik een foto kon nemen. Ofwel ben ik het bijvoorbeeld vergeten.

8 thoughts on “Soep, zegt ge?

  1. Lekker! Soep! November: herfstwandelingen, wind, de eerste koude en mist; daar hoort gewoon soep bij.

    Toen we vroeger met een deel West-Vlamingen op zondagavond met de trein in Leuven aankwamen, was het traditiegetrouw Trivial Persuit gaan spelen in de Patapoef (Tiense straat) met zelfgemaakte ajuinsoep (gegratineerd als je echt honger had) en een stuk brood.
    Dat hoort gewoon bij november, zonder meer! laat Sinterklaas en kerstmis maar komen!

  2. Dit stukje komt als geroepen, want ik heb net nog een restje Mascarpone staan dat anders op termijn wel in de vuilnisemmer zou zijn terechtgekomen. De Mascarpone dankt u voor de reddingsoperatie!

  3. O ja, soep is zo cool. Eigenlijk zit alles erin wat ik zo goed aan soep vind: (1) ge kunt daar echt alles ingooien wat ge nog in huis hebt. En wat ge mist, kost bijna niets, (2) ge moogt dingen daar zo grofgehakt als ge wilt in kappen, het komt er na een mixbeurt toch plat uit. Om een of andere reden vind ik dat altijd heel troostend. Het komt wel goed. Of zo. (3) soep is gewoon voedzaam. En warm. En ideaal als ge thuis komt en nog een restje vindt en dat kunt opeten voor ge aan het koken begint. Ik heb een keer een artikel gelezen over een kok die standaard een pot soep op het vuur had staan, om niet ongezonde tussendoortje beginnen te eten. Dat vond ik zo’n cool idee dat ik het ook een tijdje geprobeerd heb, maar ik hield het niet lang vol. Misschien wel een idee om terug op te pakken.

  4. mmm effe doorgeklikt naar de recepten op photo-blog, njammie. weeral goede voornemens om ze allemaal eens te maken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *