Ge doet het uzelf aan, kind.

Ieder semester wil ik minstens twee volledig nieuwe onderwerpen uitdiepen voor mijn lessen. Ik vind dat ik dat moet doen, aangezien het vakgebied ICT is, en dat toch wel een beetje evolueert, zo van tijd tot tijd. Smartboards, hot potatoes, digitale boeken, stop motion, beeldbewerking. Zo’n beetje vanalles, quoi.
Soms hou ik het overzichtelijk, dan werk ik bijvoorbeeld een didactische toepassing uit met een programma dat ik al ken. Audacity voor kleuters was zoiets, bijvoorbeeld. Want Audacity heeft alles om een kick-ass-onderwijsprogramma te zijn: kinderen vinden geluid opnemen fantastisch, het programma is gratis, het heeft veel opties, maar het is toch simpel om mee te beginnen. En ge hebt nauwelijks materiaal aan te kopen.

Dit jaar was ik ambitieuzer. Na uitgebreide argumentatie en het achteloos laten rondslingeren van heel veel krantenartikels terzake kregen de collega’s en ik het voor elkaar dat er iPads werden aangekocht. Vijf! Want de mogelijkheden voor de basisschool: immens. De toegankelijkheid van die dingen is zo fantastisch dat zelfs hele jonge kinderen er onmiddellijk mee overweg kunnen.
En dus zit ik nu al een paar maand te prutsen en te experimenteren. En apps te installeren, toepassingen te bedenken, dingen weer weg te gooien. Een presentatie maken, beeldmateriaal verzamelen, structureren. Vreselijk veel werk, eigenlijk, maar ik doe het natuurlijk mijn eigen aan.

En morgen geef ik dus mijn les. Vier uur op de iPad, met een groep derdejaars die media uitdiepen. Duimt allemaal maar mee dat ze het tof vinden….

(oh, en dat andere nieuwe? Media, maar dan de muzische/kunstbelevingskant van de zaak. Binnen twee weken. Experts video-art mogen zich altijd melden in de commentaren.)

7 thoughts on “Ge doet het uzelf aan, kind.

 1. Haha, wat wij mochten doen op de pc, dat mogen ze nu doen op de iPad. ‘t Is nochtans pas 7 jaar geleden dat ik afstudeerde *ahum*. Ik was destijds de eerste die een eindwerk indiende in de vorm van een website. Stelduvoor!
  Hebt ge nog iets kunnen doen met de filmkes van mijn jong?

 2. Ik zou eens les moeten komen volgen bij jou, want ik ben een leek op gebied van ICT. Ik ben in een verkeerd tijdperk geboren denk ik vaak.

 3. mijn kleuters vinden het super om memory te spelen op de IPAD van opa, ondertussen zegt de ipad telkens welke plaatjes ze hebben omgedraaid en leren ze weer wat engels 😉
  er zit toekomst in, zeker weten maar die kleine kleuterhandjes willen soms hevig te keer gaan op zo’n ipad en dat is niet de bedoeling
  maar super dat je het helemaal uitwerkt!!

 4. De mogelijkheden voor de basisschool zijn immens?
  Beste i., ik zou al zo blij zijn als we eens een behoorlijk pc kregen in de klas. Of een internetverbinding die marcheert. (die -degene die niet echt werkt- is er ook nog maar een paar jaar.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *