Misschien dat ik nog iets inhoudelijks schrijf ook, maar nu ben ik vooral kwaad. Pardon.

Hé, u daar met uw smartphone op twitter en facebook. U met uw iPad vol meningen en tijd om die online te verkondigen, tijdens en buiten de werkuren. U bent het die in de gazet van vandaag staat onder het kopje dat de Vlaming de staking niet moet. Gezien?
Ja inderdaad. De burger, die is tegen de staking. U las het – u volgt uw actualiteit, nietwaar – overal, en u heeft uw meningen knikkend bevestigd gezien. Daar in uw aangenaam warme huis (de thermostaat springt aan een uurtje voor het opstaan, dan is de kilte zo fijn gebroken) tijdens uw ochtendkoffie. U, de burger, bent goed bezig.

U bent de burger, zo blijkt. Niet de mama van twee die slechts deeltijds gaat werken omdat één van de kinders vaak ziek is en opvang niet gemakkelijk is. Die heeft geen tijd en geen geld om online meningen te hebben.
U bent de burger. Niet die gast die in ploegen aan den band werkt en elke maand moet scharten om rond te komen. U bent de burger, niet die 15% van de Vlamingen onder de armoedegrens. En ook niet het grote aantal procenten dat daar net boven zit, en dat ploetert om te overleven.

En mijn god: wat is dat confronterend, dat u het bent. U bent mijn tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep en ik schaam mij diep over uw kortzichtigheid. Want de staking, het is een schande, zo hoor ik u roepen. Wij willen werken, wij nemen onze verantwoordelijkheid in tijden van crisis. Ik schaam mij diep, omdat u net geen verantwoordelijkheid neemt. U denkt aan uzelf, niet aan de anderen. En voor u luidruchtig protesteert: met anderen bedoel ik niet “mensen die het even goed hebben als u” maar mensen die het minder goed hebben dan u.

U hoeft van mij niet te staken. Dat doe ik tenandere ook niet, want het zijn examens. Dus gaat u vooral werken, als u dat wilt. Maar ik zou het bijzonder fijn vinden als u zou stoppen met clichématig te schelden op mensen die wel staken. Mensen die wel actie voeren. Omdat het water hen aan de lippen staat en de nieuwe veranderingen hen wanhopig maken. Want 30 januari is het verheffen van een stem, door een groep mensen die dat niet doet op forums en twitter en facebook. Probeer daar verdorie eens wat respect voor te hebben.
Ik las het ergens, en kan het niet beter verwoorden dan dit: De bovenkant van de middenklasse vecht met de onderkant er van. Ondertussen lachen zij die de crisis niet voelen met ons.

Voor de rest zijt ge heel flink, lieve burger. Met uw profielfoto’s van “Ik staak niet” (kijk eens, meester, hoe verantwoordelijk ik ben. Toe, geef mij een schouderklopje.) en uw gevatte sarcasme. Ik ben er zeker van dat uw baas u zeer dankbaar zal zijn.

197 thoughts on “Misschien dat ik nog iets inhoudelijks schrijf ook, maar nu ben ik vooral kwaad. Pardon.

 1. staken in een recht maar hier in belgie zien de vakbonden het meer als een plicht om nog maar eens aan te kunnen tonen wie het voor het zeggen hebben ,staken heeft pas zin als het in uiterste noodzaak word gebruikt ,bedoel hiermee bij ople staakte ze ook bekan elke maand wel een keer zie wat het heeft opgeleverd geen opel belgium meer
  maandag in het midden van de examens staking geen openbaar vervoer ,dus iedereen die naar zijn examens moet gaan met de lijn kan er niet geraken ieder mens die wilt gaan werken word ook verplicht thuis te blijven ,alle intrimmers die willen werken bij hun zopas gekregen jobs mogen niet eens werken .ik ben ook niet tevreden met alle punten van de agenda in de wetstraat maar hervorming is nodig om alles veilig te stellen ,staken tijdens dat de vakbonden zelfs nog aan de tafel zitten is gewoon onverantwoord .
  ps: punt om over na te denken
  als de vakbonden geen stakngs vegoeding zouden uitkeren hoeveel van de mensen die nu staken zouden dat dan nogsteeds doen 😉 het word tijd dat de vakbonden in dit land eens hun verantwoordelijkheid nemen en niet het hele land in gijzeling houden elke keer dat het hun niet bevalt

 2. dag ilse
  heel mooie blog van je en een die de mensen wakker schudt , ja meningen zijn zoveel als er mensen zijn maar het bijzonderste is dat mensen bewust worden van wat er aan het gebeuren is .staken of niet ………..ons ouders en voorouders hebben gestreden voor het stakingsrecht , ht is mischien de enige menier van de man/vrouw in de straat om een signalement te geven aande “overhied ” dat er iets mis gaat maar natuurlijk treft men eigenlijk e eigen soort , dat is jammer . de rijken waar onze politeikers geven niet meer om de mensen , vroeger was een volkvertegenwooriger een vertegenwooriger van het volk , nu is het een carrierman die probeert zo vlug mogelijk zijn eigen veilig testellen en dat is verkeerd
  waarom dus zouden wij de gewone mensen zich niet mogen verdedigen omm ook hun leefwereld veilig te stellen
  het is om het princiepe dat het gaat .want moest men zich laten doen zou er terug weer een priester daens moeten komen de toestanden zouden terug weer zijn zoal honderd jaar geleden
  maar eigenlijk is het wel goed dat jij zoveel mensen heb wakker gemaakt en bewust heeft leren nadenken
  proficiat voor je inbreng
  noel

  ps heb het gelezen in de standaard interente) en da op twitter gekeken

 3. Liefste Ilse ik vond dat u fantastisch bezig was tot ik las dat u zelf ook niet staakt want het zijn examens. Wat is dat nu voor een uitvlucht? Mocht u nu zeggen ik staak niet want ik ben dokter op spoed of ik ben brandweervrouw, ja dat kan ik nog begrijpen. Maar “het zijn examens”? Dus de toekomst van vele generaties is ondergeschikt aan “het zijn examens”?
  Dit lijkt mij een excuus zoals een ander om niet mee te doen. Daarmee hebt u zichzelf in de klasse “burgers” gezet. U weet wel die burgers die hun mening online verkondigen en waarvan er sommigen blogs houden om over alles hun mening te verkondigen terwijl de sukkelaar daar geen tijd voor heeft. Blogs zoals de uwe trouwens.
  Spijtig u was goed begonnen maar gaandeweg verloor u alle krediet omdat u eigenlijk tot de groep hoort waartegen u fel te keer gaat.

  excuses voor de fouten but I’m not a native speaker.

 4. En ik zou zeggen voor al de mensen die hier zonder schaamte komen zeggen dat Ilse groot gelijk heeft en dan gauw een altijd zeer belanrijke uitvlucht ivm het waarom zij niet staken toevoegen “hetzelfde als de tekst hierboven”.

  Ook nog even melden dat die 2verdieners of “burgers” die 50% van hun inkomen aan belastingen zien verdwijnen het mogelijk maken dat die mama van 2 haar zieke kinderen kan verzorgen, dat een dokter of tandarts betaalbaar zijn, dat die 2 kleine mannen naar school en later zelfs naar de univ kunnen en dat ze tenslotte nog (een veel te klein) pensioen krijgt.

  Waar ik woon bestaat dat allemaal niet Ilse, daar moet je werken of je valt zonder dental en medical care en zonder pensiun fund. You are shooting at the wrong target beste Ilse. Misschien tijd om wat verder dan Belgium te kijken en de realiteit van de rest van de wereld te ontdekken.

  best regards

 5. Proficiat! helderder kon het niet gezegd worden. Dat van “de bovenkant en de onderkant” : Inderdaad, de rechtse rakkers (want daar gaat het over) lachen in hun vuistje hoe we zelf onze moeilijk verdiende sociale verworvenheden aan het verkwanselen zijn. Ze zijn er in geslaagd de middenklasse tegen zichzelf op te zetten en nu maar bashen op de vakbonden en op diegenen die nog een minimum aan sociaal gevoel hebben om op te komen voor de zwakste schouders. Het neoliberalisme is de PEST voor onze maatschappij en moety dringend een toontje lager gaan!!!

 6. Bravo!!! Goed gesproken! Ferm geschreven!

  Net nog gevloekt bij het zien van deze kale kop op De Morgen: “Staking brengt ons land een enorme imagoschade toe” dixit V. Van Quickenborne.

  Over de immense imagoschade veroorzaakt door maandenlang regeringloos gepalaver hoor ik hem niet. Niks over de wereldwijde schade aangericht door fuivende snuivende bankiers. Maar wel een dikke foei voor een paar stakers die in de vrieskou minimumlonen en pensioenrechten willen lopen verdedigen voor jan en alleman.

  En nee, ik staak zelf niet. Maar die dwaze houding alsof tegen-staken-zijn verantwoord hip zou zijn, begint mij verpletterend op mijn heupen te werken!

  eva – 41 jaar

 7. Beste Ilse,

  Als we de arme moeder (en anderen die bescherming nodig hebben) willen blijven helpen moeten we ons sociaal zekerheidsstelsel snel vernieuwen en aanpassen, vb door langer te werken. Dat is nu net hetgeen de vakbonden en de “linkse” partijen al jaren weigeren. Een goede sociale bescherming kan pas wanneer de staat niet te veel schulden heeft en de economie genoeg welvaart creëert om belastingen te heffen en te herverdelen. De vakbonden en de “linkse” partijen hebben 350 miljard expliciete en duizenden miljard impliciete schuld veroorzaakt en doen al jaren alles om de economie om zeep te helpen. Men staakt nu om zich te verzetten tegen de meest noodzakelijke aanpassingen en daarmee zal men de economie weer schaden en wie wordt daar het eerste slachtoffer van. Ja, die arme moeder.

 8. Staking wil zeggen, niet gaan werken om je ongenoegen te uiten… Al te vaak is staken verworden tot anderen die wel willen werken het werken ontzeggen via blokkades…

  Als we tegen staken zijn dan is dat net omwille van die mensen die denken hun wil te moeten opleggen. Die verwijzing naar inperking van recht op meningsuiting is ronduit grof, omdat het net jullie stakers zijn die mensen rechten ontzeggen, in dit geval het recht om je te vrij te verplaatsen in het land, het recht om te werken, het recht om inkopen te doen… Stop met jullie wil op te leggen en hou het bij “niet gaan werken en thuisblijven” wanneer jullie willen staken en je zal al veel meer sympathie verkrijgen.

  Ik hoop in ieder geval dat de moeder van twee effectief thuis blijft en niet haar vaak zieke kleine bij haar eigen moeder gaat afzetten om dan ergens een bedrijventerrein te kunnen gaan platleggen!!!

 9. ik wil daar zelfs iets aan toevoegen. Ik staak maandag wel terwijl ik behoor tot de groep die het redelijk goed heeft (al was dat vroeger anders), omdat ik mij bezorgd maak om de toekomst van ons allen, omdat als je eens goed rondom je kijkt je heel goed beseft dat dit nog maar het beginpunt is. bepaalde financieel-economische machten hebben de aanval ingezet op onze manier van samen leven. Diegenen die een beetje rond zich kijken hebben dat al door, diegenen die enkel met zichzelf en hun Iphone/pad en andere luxe artikelen bezig zijn, zien het nog niet of denken naief dat zij bij de bovenste helft van de maatschappij behoren, die zal ontsnappen (of misschien denken ze er van te profiteren) aan de negatieve effecten van het neoliberale gedachtengoed dat een coup pleegt op onze sociale welvaartsmaatschappij. Nu ik heb het door en ik vind het mijn verantwoordelijkheid om samen met vele anderen die neoliberale machten te stoppen. Als je aangevallen wordt heb je het recht om je te verdedigen en dat ga ik maandag doen … onze manier van samen leven beschermen!

 10. Heel juiste interpretatie.

  Tijd dat ook hier eens de ogen worden geopend. Welk liberalisme, maakt mij niet uit. tijd dat alles eens door nuchtere en kritische mensen wordt benaderd. Het stoort me enorm dat de stakende burger wordt opgezaldeld met het schuldgevoel van het slechte imago van België. En wat deed de finenciële wereld dan de laatste 2- 3 jaar. Als wij er in slagen door met een staking van één dag het imago van België schade te berokkenen dan zijn wij veel sterker dan alle banken en kapitaal tesamen. Dus verenigen we ons en liefst zo snel mogelijk. stop aan de retoriek nu nuchter en gezond verstand.

 11. Joepie,

  voor de blauwe en christelijke exellenties die onder het mom van de Europese besparingen de middenklasse eens flink de bankencrisis en andere ontsporingen gaan laten betalen en de rijkere klasse alweer met rust laten. Van enige fiscale rechtvaardigheid is dan ook geen sprake.

  Is het niet meer dan normaal dat de onderkant van de middenklasse en de armen moeten boeten voor de enkelingen die het royaal hebben. Ook sommige die momenteel nog in de bovenmoot van de middenklasse zitten voelen zich ook nu nog geroepen om met modder naar de stakers te gooien.

  Maar pas op het kan verkeren en zonder dat je er erg in hebt zit je plots in het zinkende schuitje van de onderkant van de middenklasse, de gepensioneerden, de uitkeringsgerechtigde, de invaliden. De luizen in de pels die eruit moeten voor deze heren en dames van de topverdieners en top middenklasse.

  Wanneer gaan jullie eindelijk eens wakker worden !! De uitholling van elk sociaal voordeel staat op de helling. En als er nu niet niemand voor in de bres springt is het uit met vaderschapsverlof, zaterdag en -zondagrust en zullen de ontslagvergoedingen ook lustig tot een vodje voor het bloeden herleid worden.

  En wat met de werklozen die van de dop gezet. Och, die sukkelaars moeten dan maar naar het OCMW. Maar sommige OCMW’s hebben nu al geld tekort. Het is enkel het probleem voor zich uitschuiven.

  Het risico is dan ook dat we hier verscheidene gedoemde generaties aan het maken zijn indien er geen werkelijk alternatief qua tewerkstelling wordt opgebouwd. Werk aan de winkel om eindelijk het VBO met hun toegekende voordelen eindelijk banen te laten creeëren. Want laat ons eerlijk zijn veel is er op dat gebied nog niet gebeurd.

  Als men echter voortgaat op besparingen alleen zonder injectie naar tewerkstelling dan ziet het er tot 2015 voor de meeste burgers bijzonder slecht uit. Misschien zelfs zo bar dat we wel eens aan de vooravond van een revolutie zouden kunnen staan !

  En dan is het zonder enige twijfel te laat voor onderhandelen.

 12. De andere proberen begrijpen, niet evident maar inderdaad cruciaal. Iedere individuele situatie is anders, we moeten samen een maatschappij bouwen die voor zoveel mogelijk mensen leefbaar is. Paradijs voor iedereen kan niet. Beter ook niet paradijs voor een bepaalde groep, want dat is de hel voor een andere groep.
  Dat een arbeider maandag staakt omdat hij een indexsprong riskeert, kan ik nog begrijpen (zeker als zijn vakbond hem daarop wijst). Meteen voelbaar in de portemonnee en komt zowat uit de lucht vallen, en met die uit de pan swingende energiefacturen stat het water inderdaad misschien al echt aan de lippen. Een dagje staken, daar vergaat de wereld niet van. Of je er iets mee bereikt is iets anders… Maar als je vreest dat je geen ander wapen hebt, doe gerust.
  Dat een leraar staakt omdat hij langer dreigt te moeten werken, sorry maar daar heb ik GEEN respect voor. Als je leraar wordt, is het omdat je de generatie die na je komt wilt vormen. Is het niet al 20 jaar duidelijk, maw toen u in het onderwijs stapte, beste leraar, dat onze bevolkingspyramide laat zien dat we allen langer zullen moeten werken. Beste stakende leraar (u bent gelukkig in de minderheid, het zou eraan mankeren), hoe durf je maandag staken voor je pensioen en dinsdag je klas recht in de ogen kijken, de generatie die het op vlak van pensioen pas echt moeilijk zal krijgen??? Al eens opgezocht hoeveel actieven er zullen zijn in 2050 en hoeveel passieven die die actieven moeten onderhouden? Ik zou me er kunnen vanaf maken dat het mijn probleem niet is want tegen dan ben ik er wellicht niet meer. Maar ik denk aan mijn kinderen, en u, beste leraar, kunt misschien eens aan uw klas denken… Geef me andere argumenten aub, ik wil ze begrijpen.
  Aan de arbeider die staakt owv indexsprong en wil luisteren, lees ook eens het relaas van deze ondernemer: http://gelerobbie.posterous.com/fraudebestrijding. Klinkt mogelijk als een ver van mijn bed show voor u, want u betaalt ook veel belastingen, alleen voelt u dat minder want u krijgt grosso modo een nettoloon en uw werkgever regelt de rest, maar zei ik niet dat het erop aan komt elkaar te begrijpen?
  Het is voor bijna iedereen moeilijk, samen zal het wel lukken, maar als we het niet samen doen ontploft er vroeg of laat pas echt een bom.
  Een crisis is altijd een opportuniteit, ik hoop echt dat we er samen op vooruitgaan. Als je vindt dat je moet staken, staak dan, als je niet wilt werken, neem dan een baaldag. Gijzel alleen de rest als je zeker bent dat je niet anders kunt.

 13. Els, en allen die dit lezen: Blijf kalm, en oordeelt niet….we worden hier goed bij de neus genomen door de onzichtbare wereld! Maar straks wordt hij zichtbaar….
  Er bestaat een wereld die onzichtbaar is voor onze ogen, een wereld die ons waarnemingsvermogen te boven gaat. Maar deze wereld is onvergankelijk en daarom veel reëler dan de zichtbare!

  Heeft alles te maken met Gent en zijn neusjes…de cuberdon Cube staat voor 3D, R voor Ruler, Le createur, le grand architecte, de opperbouwmeester van het heelal!(Logetermen) En don….een gift, deze wereld in 3D is een gift van de heerser, de heere God, aan de geest, die eeuwig is….

  Luc Paquet, de veerman, tevens de Chiren (Nostradamus) die een 1000 jarige vrede zal inluiden straks! (synoniemen: Krishna, Christus, Maitreya Buddha, Savior….Alfa and Omega! en Issa voor de Moslims!)
  Alle religies zullen samen met de wetenschap 1 worden!

 14. Met deze staking lost men niets op, als jullie morgen staken tegen de banken dan doe ik mee, eerder niet. Zij en alle andere snel rijk speculerende lieden zijn de oorzaak.(Daar horen ook de vakbonden bij, denk maar eens aan Dexia.)

 15. Je tekst heb ik gelezen, de talrijke comments (helaas) niet. Groot gelijk wat je bredere visie betreft: mensen en meningen die elkqqr nu bekqmpen zitten in hetzelfde schuitje (stratus) en zien onvoldoende dat ze deel zijn van een groter plaatje: ‘the race to the bottom’ ten voordele van kleine elite. Een heel aantal mensen denken deel uit te mqken vqn deze elite of toch minstens vqn ‘mensen-met-een-zeker-niveau’. Niks is minder waar. Ik wens het ze niet toe, maar de armoede en tegenspoed kunnen iedereen treffen.

  Groeten uit Algiers.

 16. Ik begrijp dat mensen willen opkomen voor hun rechten en dat ze zich willen verzetten tegen de maatregelen die hun leven moeilijker maken. Ik begrijp alleen niet dat ze dit moeten doen door te staken. Het enige wat daarmee bereikt wordt, is dat de verkeerde mensen gefrustreerd raken. Het maakt de regering echt niet uit hoeveel die stakingen kosten, zij halen dat geld wel ergens anders. En dan heb ik het nog niet gehad over het feit dat ik mij zwaar beledigd voel. Er zijn veel mensen die hard moeten werken om hun doelen te bereiken. Ik ben ook alleen, maar ik zit niet constant te zeuren dat ik hard moet werken om bepaalde dingen te kunnen doen. Ik heb een eigen huis, ik kan elk jaar (meerder keren) op vakantie en ik kan ook nog genieten van het leven.

 17. ja staken….
  Daarmee kan de jeugd blijven werken tot 70 jaar om de egoisten van nu niet te lang te laten werken…
  Als je wil staken staak dan voor een eerlijke verdeling van de rijkdom. waarom moeten sommige 10, 20 100, 1000 maal meer verdienen dan anderen ?
  dat is een reden om te staken.
  Niet de besparingen, niet de pensioensleeftijd.
  Bende egoïsten !

 18. Reactie 147 van chris vind ik ‘zum kotzen’.

  Het is waarschijnlijk zo dat elke generatie wat neerkijkt op de volgende, maar het is werkelijk hypocriet dat u de ‘studentjes’ ervan beschuldigt op te groeien in een tijd met technologische luxe. Geniet u soms zelf niet van onze vooruitgang?

 19. Beste Mieke, u heeft mijn reactie blijkbaar niet goed gelezen. Ik kijk NIET neer op generaties, noch beschuldig ik de studentjes van nu ervan op te groeien in een tijd met technologische snufjes. Wat ik ze wel kwalijk neem en zelfs ten kwade duid is dat zij, als geprivilegieerden van hùn generatie de kwalijke ontwikkelingen van de huidige crisis verwijten aan de generatie(s) voor hen, die er net voor hebben gezorgd dat zij het nu zo goed hebben en – laten we wel wezen – hun vaak langdurige studententijd in alle mogelijk comfort kunnen doorbrengen. Alleen al het feit dat zij nu zo gemakkelijk de keuze kunnen maken om verder te studeren en te studeren wat ze willen en zo lang ze willen en daartoe de nodige financiële steun krijgen vormt een niet onbelangrijk verschil met vroeger. Veel van mijn generatiegenoten konden of mochten niet verder studeren en moesten vaak zelfs op vijftien de school verlaten en gaan werken. En wat ik de studentjes van nu nog meer verwijt is dat zij in dit debat tegen de staking nu net het hoogste woord voeren en de generatie voor hen, de babyboomers dus, er nogal gratuit van beschuldigen egoïstisch te zijn en niet aan hùn toekomst te denken,of m.a.w. aan hùn pensioen over op z’n minst zo’n 40 jaar, dat terwijl ze nog geen dag gewerkt hebben en het een onbetwistbaar en onaanvechtbaar recht vinden om te studeren op kosten van hun ouders en de huidige nog werkende generatie babyboomers,die ze ervan beschuldigen al te zeer hun eigen verworven rechten (lees het pensioen) in stand te willen houden.Deze studentjes verwijt ik daarenboven ook hun lamentabele drang naar zelfbeklag en twijfelachtig egocentrisme. Het lijkt wel of ze enkel en alleen gefocust zijn op hun eigen toekomst en alleen gepreoccupeerd zijn met wat zij eventueel zouden kunnen mislopen, al is de kans reëel dat ze zich hebben laten ophitsen door de vele onheilsberichten van de laatste maanden daarover in de media.Ik verwees reeds naar de oproep in Knack,maar kan u eveneens aanraden het artikel in Humo te lezen over de generatie Y, waarop overigens zo veel reacties kwamen van vooral oudere lezers dat het blad er volledig haar lezersbrievenrubriek ‘Open Venster’ aan wijdde. Uiteraard ben ik in de mogelijkheid om gebruik te maken van de technologische snufjes die nu voorhanden zijn (al beperk ik mij tot een mini notebook uit de Aldi en een uiterst summiere gsm) maar daar heb ik dan ook voor gewerkt, in tegenstelling tot het gros van de studenten die al die gadgets van ma en pa krijgen. Uw reactie was erg kort en totaal niet gestaafd met redelijke argumenten, voor mij is het niet meer dan alweer het zoveelste betuttelende vingertje omhoog.En dat maakt al lang geen indruk meer op een ouwe rot als ik.Nog een fijne avond.

 20. Waarom staken?

  Weest blij dat u werk hebt en niets te kort komt.
  Er zijn zoveel sukkelaars.

 21. In plaats van alleen maar boos te zijn – woede is meestal een slechte raadgever – en goedkoop mee te doen aan de gangbare hetze om groepen mensen tegen elkaar op stang te jagen zou je misschien toch beter iets inhoudelijks schrijven.
  Dan zouden we ons een idee vormen over het gewicht van je kritiek en de gegrondheid van je boosheid.
  Mvg.

 22. Steeds maar dat afbreken van de lerarenjob, als leraren staken is dat net als andere vaklui hun volle recht . Ze kunnen hun klas zelfzeker in de ogen kijken, want eigenlijk is het voor die mensen dat ze opkomen :hun leerlingen die heel wat langer zullen moeten werken.Hun studietijd die niet meer meetelt om een volledige loopbaan (dus een volledig pensioen ) op te bouwen . Al die jonge mensen waarvan in bedrijven (en in het onderwijs) steeds meer geëist wordt. Na 36 jaren lesgeven in het BSO was ik stikkapot en was ik niet meer in staat het beste van mezelf te geven .Ocharme de leerlingen die met leerkrachten van 60 of meer (volledige loopbaan) voor zich staan .Ik denk aan mijn kinderen die veel van hun dromen op de lange baan zullen mogen schuiven. Maar ik denk vooral aan die mensen die ongewild niet of nauwelijks rondkomen .Is het niet hoog tijd om de echte grootverdieners voor hun verantwoordelijkheid te zetten

 23. Euh dienen typ die aan den band werkt, moet helemaal niet scharten om rond te komen (hij heeft alleen geen tijd om tijdens z’n werk te twitteren, maar of dat erg is??). Weer typisch socialistische populistische salonpraat! boe!

 24. Ik heb het financieel ook niet gemakkelijk, moet ook veel sparen, kan ook niet veel extra’s kopen. MAAR ik heb een dak boven mijn hoofd, ik heb eten op mijn tafel.
  Ik zie dat mijn dochtertje een mooi buikje heeft van de lekkere papjes die ze eet en niet van de wormen die de kindjes hebben in de arme landen.
  Dus ja, ik ben tevreden met wat ik heb.
  Ben ik dan egoïstisch, dan is het maar zo.
  Ik moet tenminste niet vluchten zoals mijn moeder en mijn familie heeft moeten doen, of gaan bedelen om een stukje brood of gaan schuilen voor het slechte weer omdat ze geen dak boven hun hoofd hadden.

  Dit is mijn mening. Iedereen heeft RECHT op zijn eigen mening. Maar daarom moet je nog geen andere mensen zwart maken, want dit is LAAG, Zeer LAAG…

 25. “Omdat het water hen aan de lippen staat en de nieuwe veranderingen hen wanhopig maken”

  Wanhopig? Zeg maar: Minder comfortabel 🙂

 26. …”U met uw iPad vol meningen en tijd om die online te verkondigen, tijdens en buiten de werkuren…”
  Vreemd dat u zelf wel tijd heeft om te bloggen maar de werkende mens zoals ikzelf ervan verdenkt geen smartphone tijdens de werkuren te kunnen gebruiken om snel even te tweeten dat die stakers op de gemiddelde Vlaming én Belg op onze zenuwen werkt. Like it or not maar de stakers hebben in al hun luiheid ONGELIJK… (kunnen die trouwens niet staken op een doordeweekse dag ipv er een verlengd weekend van te maken?)

 27. Wij hier, de mensen die de hoogste belastingsdruk van de wereld voelen, die 45-50% van ons loon mogen afgeven en in ruil 50-60u per week van huis en kinderen weg zijn.
  Wij die er zo mede voor zorgen dat een moeder met zieke kinderen één van de meest sociale zorgstelsels ter wereld heeft.
  Wij die telkenmale er een begroting op tafel komt het eerste slachtoffer zijn van elke maatregel want we kunnen het toch wel betalen (sterke schouders weet u wel?).
  Wij, die tot ons 67-70 zullen moeten werken om de huidige pensioenen en regelingen te mogen betalen.

  Maar wij zijn de egoisten. Wij zijn de ongevoeligen.
  Wij gaan op vakantie terwijl anderen dat niet kunnen en wij hebben spullen die de armen zich niet kunnen veroorloven of rijden met een auto die wat groter is.
  Et alors? Is dat een reden om ons ook nu weer aan de schandpaal te nagelen?
  En ondertussen zien wij met lede ogen toe hoe ons sociaal stelsel verder wordt uitgehold en hoe er mensen van de huidige generatie op 52 op brugpensioen gaan en dat blijkbaar normaal vinden.

  Daarom staken wij niet. Omdat wij blijkbaar wel nog wat verantwoordelijkheidszin hebben, omdat wij wel inzien dat de huidige situatie niet vol te houden is, omdat wij ons wel al hebben neergelegd bij het feit dat we langer moeten werken en dat er dingen moeten veranderen. Omdat we weer extra belastingen gaan betalen en daar ons alweer bij hebben neergelegd
  En waar is het respect voor ons?
  Nergens, want wij zijn toch de profiteurs niet?
  Wij zijn de mensen die betalen en op wie men mag schelden als ze ook eens hun stem verheffen, als ze ook eens hun mening durven verkondigen want wij mogen blijkbaar geen mening hebben, wij hebben het tenslotte “goed”.

  Zo, nu mag u uzelf een schouderklopje geven, u hebt de “rijke egoisten” eens op hun plaats gezet.
  U mag met de borst vooruit lopen omdat u het hen eens gezegd hebt, die tweeverdieners-eigen huis die hard werken om hun kinderen te geven wat ze verdienen, die elke maand duizenden euros zien verdwijnen in een systeem waar ze hoe langer hoe meer worden buitengesloten, die kreunen onder een krankzinnige belastingsdruk.
  U hebt enkel bewezen wat velen onder ons al weten: Paye et tais-toi.

 28. en mocht iemand het interesseren: Finn, waarom staak je dan niet tegen al die dingen die jij opnoemt?

  Wel, ik zou staken voor de juiste redenen, op het juiste moment. Niet in het midden van een economische crisis voor maatregelen die op dit moment nodig zijn om on systeem in stand te houden en al helemaal niet om het ego van de “wij eisen geconsulteerd te worden bij elke beslissing”-vakbond wat op te poetsen.

 29. He jij daar die zich schrijfster noemt.
  Ik ben de onderste klasse, ik leef van het absolute minimum en verzorg een invalide vader (zijn inkomen en mijn kindergeld omdat ik nog studeer). Ik wordt getroffen door de hervormingen, ik zal en moet nu al harder scharden dan voorheen. Ik merk dagelijks al de prijzen die hoger worden. Het water staat mij niet onder maar boven de lippen. Ik heb al aan de lopende band gestaan, in de vaste nacht om de kop boven te houden.
  Maar raad eens? Ik ben ook TEGEN de staking. Wat lost staken op? Stop met dat gelul om een extra vrije dag te hebben stop met dat gelul van het is de bovenklasse die niet wilt staken, IK ben de onderklasse, Ik ben de gene waar jullie zogezegd voor willen staken.
  Ga die dag liever werken, dan zal mijn vader zijn invaliditeit tenminste nog kunnen betaald worden, ga werken en dan zal de mama van die kindjes de dokter nog kunnen betalen en opvang kunnen vinden.
  Wat denk je dat jullie dagje extra, betaald verlof onze maatschappij kost? Denk daar maar eens aan als je morgen hypocriet in je zetel zit te genieten van je dagje verlof. Trouwens dank voor het niet rijden van bussen, zo zal ik morgen niet in de les geraken, les dat ik volg om meer te maken van mijn leven dan nu is, om niet in die onderste laag te blijven steken.

  Maar ja, jij noemt je schrijfster en spreekster voor de onderste laag van de maatschappij? Spreek liever voor je zelf.

 30. Laat ons nu duidelijk maken dat het zo niet verder kan. Kijk eens goed rond: alle mooie huizen, straten, tunnels, bruggen, parken, spoorlijnen en stations, culturele centra, bibliotheken,… (en dan vergeet ik nog zoveel dingen) zijn er niet vanzelf gekomen. Ze zijn het resultaat van een strijd die de vorige generaties hebben gevoerd om de maatschappelijke rijkdom waaraan we allemaal ons steentje bijdragen tot bij iedereen te brengen. Ik wil dat dat allemaal overeind blijft staan. Dat we echt geen tijd tegemoet gaan waar er een grote groep mensen niets meer te verliezen heeft en geen andere uitweg ziet dan al wat we decennia lang zorgvuldig hebben opgebouwd kapot te gooien. Laat nu uw stem horen. Gebruik de democratie die er vandaag nog is en zorg ervoor dat we de samenleving op een vreedzame manier terug op de rails kunnen krijgen. Wacht niet tot het te laat is, maar druk nu uw voorkeur uit voor een warme, menselijke samenleving met de nodige aandacht voor de problemen die zich voordoen. Een maatschappij waarin geen plaats is voor een losgeslagen financieel apparaat dat al onze aandacht, energie en middelen in een bodemloze put stort.

 31. Bedankt Ilse om dit zo mooi te formuleren. We hebben zo stilaan ook in Brussel een Tahrirplein nodig en daar komt je standbeeld.
  Ik wil er nog aan toevoegen hoe schandalig ik de houding van de werkgevers en politici vind, die misbruik maken van politie en gerechtsdeurwaarders om de vrije meningsuiting te onderdrukken.
  Wij hebben geen geld om gerechtsdeurwaarders in te zetten wanneer we weer eens bestolen worden door de banken en de internationale bedrijven met steun van de europese neoliberale kliek en met goedkeuring van onze rechtste, en ook meer en meer linkse politici die op de kar springen omdat ze de trend willen volgen vanwege schrik voor de komende verkiezingen. Berouw komt na de zonde.
  En het indexdebat : Het beste systeem om onze koopkracht te behouden. Er moet meer gedaan worden om de prijsstijgingen tegen te houden. Het steeds terugkerende argument van het wegen van de stijgende lonen op de concurrentiekracht bewijst nog maar eens de zwakke positie van onze politici in het europese debat. Het goede belgische systeem moet niet worden afgeschaft omdat de andere landen in europa het niet hebben. Het zou eerder moeten overgenomen door alle europese landen. Dan is er ook geen probleem voor de concurrentie.

 32. Ik vind het bijzonder jammer dat ge zo spreekt over tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep. Ik behoor dan volgens u tot de groep die niets geeft om zij die met minder moeten toekomen? Ik denk dat ge niet wilt weten hoeveel geld wij jaarlijks aan de overheid betalen. Geld dat wordt gebruikt om mensen met een lager loon te helpen, mensen die op vervroegd pensioen gaan pensioen uit te betalen, mensen die op ziekenkas zijn maandelijks uit te betalen, …
  Ge zou blij moeten zijn dat die groep tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep er is, want zij zoregn dat er nog een economie is!

  En ja, ik ben volledig tegen de staking. Ik vind het mijn plicht om tegen de stakingen te zijn, een plicht tov mijn kinderen, want ik wil niet dat zij misschien tot hun 70ste zullen moeten gaan werken om het pensioen te betalen van mensen die op hun 55ste stoppen met werken!!

 33. Geachte oud-collega. Eigenlijk ben ik het met u eens dat de komende, nagenoeg zekere, wijzigingen in de uitstapregeling van lk. een felle domper is voor late 40-ers en vijftigers, wars van in welke onderwijsvorm ze allemaal werkzaam zijn. U zal hoogstwaarschijnlijk enkele jaren meer moeten “voor de klas staan”. Als oud-gediende, met 38 jaar onbesproken dienst, moet ik u toegeven dat dit voor mij eveneens een “zure appel” zou geweest zijn. Wat ik mis in uw reactie (DS 31/01, stakingsdag) is de grond voor uw verwijten naar zovelen die vandaag het werk niet zullen “stilleggen” en die behoren tot de “klasse” waarover u zo denigrerend denkt te mogen kafferen. Besef toch eens dat vele 2-verdieners-e.d.m. het evenmin gemakkelijk hebben om hun leven(+ kroost) te organiseren én te leiden. Verwijt u hen dat ze het met zijn tweeën moeten/willen waarmaken in deze “struggle for life”? Bijna dagelijks moest ik mijn lln. (het vaakst TSO-ers of BSO-ers) erop wijzen dat het Leven hen later
  geen geschenken zou uitdelen. De schoolbanken waren voor hen een unieke plaats om kennis en vaardigheden op te doen voor later. Té veel onder hen hebben toen mijn “wijsheid” in de wind geslagen en staan vandaag nog steeds het lege handen of met een job die hen doet teruggrijpen naar het gemak om opnieuw “een dagje thuis te kunnen blijven”. Cynisme? Voor u wellicht wel maar niet voor de hardwerkende Vlaming die er met zijn volle boerenverstand wenst bij te blijven. Al decennia- lang, hebben de syndicaten hun kop in het zand gestoken en geweigerd in te zien dat ons sociaal weefsel idd. veel te zwak werd. Studenten een wachtgeld uitkeren??? Mijn 4 oudste kinderen gingen, van zodra ze konden, “proeven” van die arbeidsmarkt en kwamen vaak thuis met het idee dat een (sterk) diploma hen wel zou behoeden om 8 uur aan de band te staan of het “vuile, zware” werk voor anderen op te knappen. Werkloosheidsuitkeringen onbeperkt in de tijd??? Nog zo’n groep waar de vakbonden gretig eieren
  onder leggen om hen dan een premie te ontfutselen. Is het voor u niet duidelijk dat onze mtij niet meer bij machte is om deze aberrante “sociale verworvenheden” te blijven handhaven? Automatische indexering, wachtgeld voor studenten, onbeperkte werkloosheidsuitkering: uniek in de 27 E.U.-landen én onverantwoord voor een Overheid die haar Staat moet beheren als een goede huisvader! Het wordt tijd, geacht mevrouw, dat u wat rustig nadenkt over de Anderen; u zal vlug vaststellen wat voor demagogisch geleuter die vakbondstaal wel is én welk verachtelijk doel er eigenlijk achtersteekt. Ik heb geen van de hogere reacties gelezen maar heb zo het vermoeden dat vele neuzen in dezelfde richting als hier zullen gericht zijn… .

 34. Geachte oud-collega. Mijn verontschuldigingen voor het feit dat ik een reactie gepost heb bij een verkeerde item. Ik dacht: “Wat hebben Walt Disney en Bambi hier iets mee te maken???” Kan u mijn reactie naar hier overbrengen? Met dank.

 35. aan Evatjeke die het volgende schrijft:…
  “Ik denk dat ge niet wilt weten hoeveel geld wij jaarlijks aan de overheid betalen. Geld dat wordt gebruikt om mensen met een lager loon te helpen, mensen die op vervroegd pensioen gaan pensioen uit te betalen, mensen die op ziekenkas zijn maandelijks uit te betalen, \”¦”
  lees vandaag in De Standaard de getuigenissen van drie jonge arbeiders die wel staken (pp. 2 en 3). die mensen leveren denk ik wel een bijdrage aan ‘de economie’ en nog geen kleine ook. daar was het bij het begin van deze blog om te doen: de burger is NIET ALLEEN de hogere of lagere middenklasse, maar ook de gewone arbeider die nog net wel of net geen werk meer heeft maar in beide gevallen meestal geen sociale of economische buffer voor als het echt slecht gaat. Met die mensen wil ik heel erg graag solidair zijn, nu vandaag. Dat is ook gewoon uit eigenbelang: ik word er beter van als die mensen het beter krijgen, moreel beter maar juist ook economisch. Het is vandaag slimmer het welzijn van anderen te bevorderen, niet uit angst maar gewoon vanuit gezond verstand: meer dan vroeger zijn we op elkaar aangewezen. Het naakte en brute kapitalisme is dat inderdaad vergeten en daarom is het ook in elkaar aan het stuiken.

 36. @ Van Landeghem. Ik volg u 100% bij uw benadering van de onaanvaardbare “geldhandel” van de banken en het verzekeringswezen. de Overheid heeft laten betijen en ook haar kop zoals zo vaak (uit kortzichtigheid, onbekwaamheid van vele beleidsverantwoord.) in het zand gestoken. Maar ja, zovele “politici” – die naam niet waardig – zitten/zaten in de RvB van Ethias, Dexia, Arco e.a. dat het eerder “nestbevuiling” zo zijn geweest als voor het algemeen belang was gekozen… . Het is absoluut geen “trend” om je Staat als een goede huisvader te beheren: dus weg met die aberrante verworvenheden (ik ben hieronder vergeten het brugpensioen te vermelden.) Dat ze ons sociaal leven danig beter laten uitvallen staat buiten kijf maar ze zijn niet (meer!) betaalbaar, niet doeltreffend en staan lijnrecht tegenover rentabiliteit. Vandaar dat een gezonde mtij (26 E.U-landen!!!) die maatregelen niet hebben staan in hun Soc. Wetgev. Het “goede” Belgische systeem is al lang niet meer houdbaar: het is niet omdat één lln. het veel beter vindt naar huis te gaan i.p.v. de lessen te volgen dat de anderen daar eveneens moeten op in gaan! Wat een onzinnig én naïef voorstel van u… . 🙁

 37. Hallo Sarah van op nummer 106

  we zitten blijkbaar op dezelfde golflengte, althans dat denk ik toch. Want had met m’n betoog zeker niet de bedoeling om korte termijn oplossingen compleet te negeren (zoals de staking van vandaag een aanzet tot een oplossing zou kunnen zijn, maar het volgens mij niet is). Ik denk net als jij dat het goed is dat er door verschillende lagen van mensen goed en lang nagedacht wordt over waar we naar toe willen op middellange en lange termijn.
  Hiervoor zouden zoveel mogelijk mensen moeten geresponsabiliseerd worden, wakker geschud als het ware, begaan met hun eigen lot, nadenkend over het grotere geheel. Dit is uiteraard niet aan iedereen gegeven en het lijkt me weinig realistisch dat elke burger actief deelneemt aan de discussie “waar gaan we naartoe?” Maar het zou al veel betekenen mochten mensen beseffen dat zaken echt fundamenteel dienen te veranderen, en dat mensen niet langer klakkeloos een verouderd en ontspoord systeem van consumeren hanteren.

  Waarschijnlijk zal alles toch z’n gang moeten lopen en ooit in ons gezicht ontploffen, want geschiedenis leert ons dat grote veranderingen pas komen na grote catastrofen.

 38. @paul blondeel

  Ik voel mij als tweeverdiener aangevallen door de post en nu ook door uw wederwoord op die ene zin uit mijn reactie en volgens mij onterecht.
  U mag solidair zijn, maar ik weiger solidair te zijn met 40-ers die vinden dat zij niet tot 60 of 62 moeten gaan werken. Die houden geen rekening met de jongere generaties (arbeiders/bedienden/zieken/…)
  Denkt u dat die “gewone arbeider die nog net wel of net geen werk meer heeft maar in beide gevallen meestal geen sociale of economische buffer voor als het echt slecht gaat.” het beter verder doet en mensen op ‘pensioen’ laat gaan op hun 55ste? Nee die gaan het nog slechter hebben!

 39. Beste Ilse,
  Ik nam niet echt de moeite om al het mailverkeer,in reactie op je krantenpublicatie, te doorworstelen. Wel las ik je eigenlijke bijdrage. En die vond ik akelig juist en sterk. Je hebt niet veel woorden nodig om de dingen accuraat te benoemen en een stukje de ogen te openen.
  Op ‘t werk was je opiniestuk ook onderwerp van gesprek. Collega’s vonden het eveneens een kernachtig rake en moedige analyse.
  Merci en een dikke duim.

 40. This paved a path that can irritate your visitors and description tags.
  More than 40% of work at this step developers will suffer a lot of understanding
  HTML and CSS 3, designers seo are able to select the best web designing skills.
  But maybe you are looking for at least two hours a
  day on social media grows so does the HTMl for you can find them much the same requirements and needs of your
  website. Slingshot SEO, maximizing the available software
  packages available, and complicated.

  my website: business search engines

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *