Die met de haloumi. #dzv2012

Het wonder is geschied: dagen zonder vlees 2012 is begonnen, en na 12h zijn we nog altijd niet flauwgevallen van de voedingstekorten. Dat was wat mij het meest verbaasde, trouwens, dat het lief op facebook zei dat we zouden deelnemen, en dat er meteen in de commentaren werd geroepen over “Succes met uw ijzertekort!” en “Zo onverantwoord”. Ongeveer de helft van de mensen die wij kennen eten nochtans vegetarisch, en die zien er allemaal redelijk gezond uit, op een doorsnee dag.
Geen vooroordelen alhier dus, alleen eten wij van tijd tot tijd al graag eens een stukske vlees. En de dochter, die zou zich zieketen in all things gekapt. Normaal eten we zo’n vijf keer per week dier, waarvan minstens twee keer waterdier. Ouders aan zee will do that to you. Maar de komende 40 dagen gaan we die frequentie dus naar beneden halen: geen vlees is het idee, maar ik permitteer mijn gezin wel zowat één keer per week een viske, heb ik beslist.

Dat wij omringd zijn door geenbeesteneters zorgt ervoor dat we wel het één en ander kennen van dat geenbeesteneten. Zoals haloumi. Kent u haloumi? Man, dat is lekker. Een vaste, zoute kaas die u kunt bakken in de pan. Verkrijgbaar bij uw lokale wereldse winkel of gewoon in de Delhaize. Heerlijk, en op zijn best met iets fris erbij geserveerd. Zoals hieronder: een lauwe couscoussalade met courgette, venkel, aubergine, hazelnoten en een dressing van limoen, bladpeterselie en koriander. Ik heb gescoord zonder vlees op dag één. En we zijn nog maar begonnen.

Met haloumi! #dzv2012

11 thoughts on “Die met de haloumi. #dzv2012

  1. Nigella heeft een zalig recept met haloumi dat een beetje lijkt op dat van u, alleen met munt ipv koriander. Maar ik zal eens iets zeggen: het bovenstaande ziet er nog beter uit! Hoera voor haloumi en joepie voor dzv.

  2. het is begonnen, en ik heb al gezondigd. de salami was nog niet op en om dat nou weg te gooien leek me ook niet erg duurzaam..

  3. Je kan haloumi trouwens ook in stoofpotjes gebruiken. bvb een groetenstoofpotje met tomaat. 10 minuutjes voor alle groenten gaar zijn de stukjes haloumi erbij: yummy!

  4. Ik heb me al gek gezocht achter die haloumi. Heb er al naar gezocht in (dorps)Delhaize: geen succes. Vandaag naar natuurwinkel in provinciestad: veel kaas maar natuurmens had nog nooit van haloumi gehoord. Een grote Spar (die hebben af en toe ook speciallekes): niks. Dan maar de grote Carrefour van de provinciestad: kazen ohne ende, maar geen haloumi. Ben dan maar uit pure wanhoop voor tofu gegaan. Tijdens het bereiden had ik het gevoel dat het helemaal mis ging met de smakencombinaties, maar toen alles onder elkaar zat was het best lekker. Wij zijn hier nogal niet graag kokende gewoontedieren van stoemp met worst of bloemkool met een kotelet, dus ‘t was al een hele opgave om eens een hoop ingrediënten te kopen die ik anders zelden koop (limoenen, verse kruiden, venkel), maar ‘t was dus wel een bescheiden succesje en voor herhaling vatbaar. Ik was bang dat de tofu flauw zou zijn, maar gemarineerd in sojasaus en bruine suiker en dan krokant gebakken was dat er best lekker bij.

  5. Mijn woorden waren hier nog niet koud, of een dag na mijn geklaag vond ik de haloumi alsnog in de dorpsdelhaize! Nadat ik die daar al drie keer op een jaar tijd gezocht had. Gisteren klaargemaakt, en dat viel wel mee. De smaak was wel ok, het maakt mooie bruine grillstreepjes als je hem grillt, maar als je hem kauwt voelt het wel wat rubberachtig aan. Ik had de buitenkant korstig verwacht en de binnenkant zacht-smeuïg, maar de binnenkant bleef vrij hard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *