Ploegsteert. Man zeg.

Wie vriend is met mij op de facebooks van deze wereld, heeft dat al gemerkt, maar voor al de rest: ik ben een beetje verslaafd tegenwoordig. (Ik ben niet alleen trouwens. De keizwangere en ik overwegen de oprichting van een fanclub. Koen Wauters gaat het wel verstaan.)

11 nummers tussen grijns en krop in de keel, dat is Ploegsteert, de nieuwe van Het Zesde Metaal. Sinds de arrivé hier thuis niet weg te branden uit mijn CD-speler en een perfecte compagnon voor die lentemiddagen dat het geen lente wil worden. Ge weet wel. Sommige zinnen zijn zo schoon dat ik ze overal zou willen opschrijven omdat ik ze dan altijd maar opnieuw kan lezen. Ik zeg “zou willen”, maar ik doe dat eigenlijk ook een beetje. Opschrijfdrang, ge moet dat dus niet hebben voor uw gemak.

Uit het nummer over Frank Vandenbroucke, bijvoorbeeld. En in Ploegsteert zei de pastoor: \’Ik wist van niets. Maar God is van onze parochie en rijdt met de fiets.\’ Dat laatste nummer ook, met drie, over een kindje krijgen. Man zeg.

Of mijn persoonlijke favoriet: Ge zwiegt.

Ge zwiegt omdat je de dingen niet kun benoemen of uit verdriet. De woorden zijn met veel te veel, ge krijgt ze door uw kele niet. Ge zwiegt omdat je de dingen niet kun benoemen of uit verdriet. Ge zoekt hoe dat je ‘t zeer verzocht, maar oplossingen zijn zo simpel niet.

Ploegsteert. Man zeg. Koop die plaat, en rap een beetje.

12 thoughts on “Ploegsteert. Man zeg.

 1. En dat liedje over broers. <3 Er zitten echt zinnen in waarbij ik elke keer opnieuw zwaar moet slikken, en het is de eerste keer dat ik westvlaams zo goed en zo echt gezongen hoor worden. Behalve door 't hof van commerce, maar dat is toch nog een beetje anders. 🙂

  Geef die mensen een Grammy!

 2. Inderdaad schitterende plaat!
  En als u dan toch allen op zoek gaat, koop dan tegelijk ook de eerste plaat van deze jongens: Akattements. Zeker even schoon 😉
  En leuk te horen dat er nog mensen zijn die “Ge zwiegt” als favoriet hebben.

 3. we mogen dan al supporteren voor een andere voetbalploeg, hiermee ben ik het roerend eens. Het Zesde Metaal heerscht! Mijn favoriete zin is trouwens: “lang voorda j’al haar had op je benen ha’je ‘t al afgeskoren”

 4. Goh ik vind dat mooi hé, maar ik heb zó’n moeite om dat te verstaan. Ken je Minne Loent? Ook heel mooi (“Nei,nei” is favoriet)maar ook zó onverstaanbaar. Voor mij toch.

 5. Dat roep ik nu al jaren! Ooit toevallig Het Zesde Metaal ontdekt, het demootje aangeschaft en die mannen altijd blijven volgen. Tip: schaf ook maar meteen Akattemets aan, die plaat mag er zeker ook zijn.

  Eén van mijne favoriete tekstfragmenten (even vertaald voor de niet-West-Vlamingen onder ons): “God, keek jij misschien wat scheel, toen je de mens gemaakt hebt naar uw eigen beeld? Ik geloof niets van al wat je zegt, want jij leeft in de wolken, en ik leef in \’t echt.”

  Trouwens … wat een toeval. Ik was deze middag net nog een stukje over hen aan ‘t schrijven voor mijn blog. ‘k Zal even wachten om het online te zwieren 😉

 6. Misschien moet je er een procentje op vragen, kweenie.
  Naar aanleiding van deze post heb ik de twee cd’s besteld op internet. Ik vond enkele nummers al langer mooi, maar vergat dat telkens als ik in een Fnac ofzo kwam.
  Ondertussen is Ploegsteert in mijn brievenbus gevallen, zo schoon!!
  Akattements doet er blijkbaar wat langer over, maar verwacht ik ook een dezer dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *