Aaaand….GO!

“Ik versta dat niet goed, die Gentse Feesten. Allez, ik ben er een paar keer geweest en ik vind er niks aan.”
Ik knik begrijpend als iemand dat zegt. Ik zal het niet ontkennen, namelijk. Want die mensen die dat zeggen zijn niet van Gent, en als ik niet van Gent was, ik zou er ook geen kneit aan vinden, aan die Gentse Feesten.

“Waarschijnlijk is het zoiets dat ge moet weten waar ge moet zijn en al.”
Meestal volgt er een vragende blik en ik weet waar men op aast. Tips. Of beter nog: neem mij op sleeptouw en laat het mij zien wat er zo geweldig aan is.
Ik doe dan alsof ik de blik niet zie (Kijk! Daar! Een vogeltje!) want ik heb het door scha en schande geleerd: met niet-gentenaars naar de feesten gaan, daar is geen lol aan. En tips zijn er niet aan. Want de Feesten zijn geweldig om redenen die je enkel kunt hebben als je hier woont of woonde, studeert of studeerde.

De Gentse Feesten dat is tien dagen iedereen in verlof. Al was het maar in hun hoofd. Dat is rondhangen, en weten dat ge om de twee minuten iemand tegenkomt. Misschien iemand die ge gisteren nog hebt gezien, en waarmee ge toch weer de hele avond aan de toog blijft hangen. Misschien iemand waar ge 15 jaar geleden mee in de klas hebt gezeten, en waar ge vijf zinnen mee wisselt. Misschien iemand die ge kent van zien van in de uitgang, jaren geleden en waar ge opeens anderhalf uur over vegetarische hamburgers staat te tetteren.

De Gentse Feesten, dat zijn maten, kennissen, kameraden, vrienden en nieuwe mensen op elke hoek van de straat. Dat is veel te veel geld opdoen omdat ge altijd wel iemand moet mee trakteren. Dat is een avond op de zulle de slappe lach hebben met de nicht van een kameraad zijn lief die toevallig moet optreden in een café daar in de buurt, waar ge dan maar naartoe gaat.

En op de achtergrond zijn de Gentse Feesten overal entertainment. Optredens, DJs, cultuur, nog optredens, straattheater, puppetbuskers. Dansvloeren in de parken, concerten in de tenten, hamburgers en zotterij op elke straatsteen. Heerlijk. Nu nog ophouden met regenen, en we zijn er helegans.

Een Goeie Fieste, y’all!

11 thoughts on “Aaaand….GO!

  1. Man, wat mis ik Gent. De Gentse Feesten tijdens de studentenjaren, beter kan het niet worden!

  2. tja kijk ik bén nochtans een echte Gentse maar mij zegt het bijzonder weinig… maar ik ga nen effort doen en morgen met de zoon een kindervoorstelling gaan bekijken en me daarna eens op straat begeven..efkens.

  3. Heb zes jaar mijn tijd mogen doorbrengen in de Universiteitsstraat en ondanks dat ik er nooit woonde, I just love that city! Gentse Feesten zijn zalig, alleen recupereerden mijn lijf en leden beter in de jaren ’90

  4. Ik denk dat dat gevoel vergelijkbaar is met Aalst Carnaval. Maar de Gentse Feesten zijn dan wel veel ruimer en misschien soms iets beschaafder. Hoe dan ook, ik woon bij Aalst, maar snap al het gedoe rond carnaval niet echt. Naar de Gentse Feesten ben ik nog nooit geweest (ook al heb ik in Gent gestudeerd), dus ik kan niet echt zeggen of ik er iets aan vind, maar ik vroeg me wel af waarom velen dat zo geweldig vonden. Tot nu dus, ik heb hier iets bijgeleerd 😉

    Maar hier geen tip-geaas. Als ik ooit ga, zal ik het wel zelf ontdekken. Of niet. Geniet er van!

  5. Ik ben niet van Gent en ik weet het wel héél goed, waar ik moet zijn en wie ik zal tegenkomen. Aahh. Feesten. Nog twee keer werken :).

  6. Ik ben zo dom geweest om nog een paar dagen werk in te plannen en geen (te weinig) babysits te regelen… miserie

  7. dat is een beetje zoals het folkfestival Dranouter voor ons, maar gentse feesten vind ik sowieso leuk hoor, ik leer er telkens nieuwe mensen kennen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *