Moederkespost.

Disclaimer: als ge geen kinderintresses hebt, moet ge niet verderlezen. Als ik op van die mamafora zou komen, ik zou het daar vragen, maar ik heb daar schrik van. Voor ge het weet hebt ge de flikken aan uw deur. True story, ik vertel het u nog wel eens.
Gelukkig heb ik een eigen blog, dus hoef ik mijn vragen niet eens elders op het internet te stellen. Maar het gaat dus over Het Kind en Grote Ouderdilemma’s. Zap gerust weg, heren, jongedames.

In het begin van de vakantie hadden we het ons voorgenomen: we zouden de dochter van het dutten afhelpen. Drie jaar, dan mag dat al eens, schijnt. Ze is op school namelijk liever in de klas dan dat ze moet slapen tussen de middag, en dan zou ze in september gewoon volledige dagen bij de andere kindjes kunnen blijven. En zouden wij misschien een kind hebben dat voor half negen in haar bed gaat. Of, wie weet: langer slaapt dan een uur of 10 na elkaar. *Duimt*

Met goede overmoed en veel ambitie begonnen we eraan. We vertelden haar dat ze vanaf nu mocht kiezen of ze zou slapen overdag. Ik moet u niet vertellen: dag 1, 2 en 3 werden zonder dutje afgehandeld. Mijn dochter kiest altijd voor de optie waar “in uw bedde” niet bij betrokken is. Op dag 3 was er het incident op het strand. En op dag 4 was de mini ziek. Volgens de huisarts was dat stoppen met de middagslaap wel een beïnvloedende factor daarin: door minder slaap gaat de weerstand achteruit, en hopla virale infectie. Enfin, we besloten toch weer verder te middagdutten. Met wisselend succes: soms ligt ze een uur te zeuren voor ze uiteindelijk in slaap valt, en van onze heerlijke routine van vorige zomer (om half één erin, om half drie wakker en nog een hele namiddag voor de boeg) is geen sprake meer: vaak slaapt ze pas tegen twee uur, half drie, en dan is ze wakker om half vijf ofzo en is de dag gepasseerd.

Ze kan het ook wel, zo zonder slaap overdag. Als we een daguitstap doen, trekt ze het probleemloos tot een uur of vier, maar dan valt ze wel als een blok in slaap in de auto op weg naar huis. Gewoon thuis, of deze week in de opvang, kan ze ook al eens overslaan. Vanmiddag geprobeerd, omdat de werkmannen hier lawaai aan het maken waren en ik geen tijd had om haar elders te laten slapen. En dat lukt dus.

Behalve dat ze vanaf een uur of zes compleet onhandelbaar is en daarnet dus keihard door het lint ging omdat ze niet uit bad wilde. We’re talking complete hysterie, tranen, gillen en over haar toeren. Slaan, tieren, rood aangelopen lachwekkend schattige brulboei. Het heeft een half uur geduurd voor ze weer een beetje rustig was. Klein beetje moe, die van ons.

Dus zeg het eens, moeders, wat doe ik daarmee binnen een paar weken: laten slapen op school, tegen haar goesting, maar ‘s avonds wel een fris en vrolijk kind in huis? Of doorbijten en volledige dagen in de klas laten blijven, en dan ‘s avonds het humeurige kind voor lief nemen? Hoe lang duurt dat voor ze dat gewoon zijn? En hoe lang heeft uw kind trouwens middagdutten gedaan?

25 thoughts on “Moederkespost.

 1. Thoh een moeilijke. Ik ben van mening om het kind erin e volgen. Hoe lastig ze dan ook kunnen zijn door de slaap of anders, hoe wakker ze dan ‘s avonds zijn. ‘t Is een overgangsfase waar je effe door moet. Waarmee ik niet wil zeggen dat het leuk is hé, die crisissen.

  Wij hebben 3 kindjes, de oudste is bijna 3 jaar en die slaapt sinds een half jaartje bijna niet meer ‘s middags, hij kiest dat zelf en het lukt. Soms wil hij gaan slapen en dan mag hij maar dan is hij ‘s avonds veel te wakker en ligt hij te lang boven in zijn bedje nog te babbelen zodat de andere 2 hun slaap niet kunnen vinden en dan is’t miserie. Dus vanaf nu probeer ik hem niet meer te laten slapen en dat wil hij meestal toch ook. Iedereen blij. Of ik zeg, als hij vraagt om toch ook te gaan slapen dat hij maar wat in de zetel, bij mama mag slapen. Dat duurt zo’n 2 min en dan is hij weer aant spelen. Of hij valt eens toevallig bij mij op schoot achter de pc in slaap, heel af en toe. Zo’n 3 keer tot nu toe. Maar das gezellig en fijn.

  De middelste is bijna 2 en als we thuis zijn stuur ik die altijd naar bed en die slaap meestal. Als we weg zijn kan ze een dagje doordoen.

  De jongsten is bijna 4 maand en die slaapt wanneer het hem uitkomt en goed lijkt.

 2. Hier worden dutjes al regelmatig overgeslagen in de creche. Tegen ‘s avonds steken we haar dan niet meer uitgebreid in bad: een warme natte washand is meer dan genoeg, anders volgen er inderdaad drama’s.
  3 september zal hopelijk de korte pijn zijn: hele dagen school, maar dan begint net ook mijn bevallingsverlof, dus afhalen van school zou de eerste drie maanden vrij vroeg moeten zijn, dan kan ze thuis nog dutten indien nodig. Elk kind is daarin anders, dus het is weer één van die dingen die je als mama uiteindelijk zelf wat uitzoekt vrees ik.

 3. Fiona is vier jaar en vier maand en slaapt af en toe nog in de namiddag. Een uur en een half max, maar als we dat niet regelmatig doen, dan valt ze zeker in slaap als we met de auto weggaan. Haar neef is tien maand jonger en slaapt nooit meer in de namiddag.

 4. Hier ging het als volgt: Direct volledige dagen naar de kleuterklas, vanaf 2 jaar en 7 maanden. In de kleuterklas deed Elmo in het begin nog een dutje, maar duidelijk te kort, want s avonds ook doodmoe en een pesthumeur. Na enkele maanden liet de juf ons weten dat er geen sprake meer was van dutten over de middag en hebben we het thuis ook maar achterwege gelaten. Dat ging tegen de zomer al zeer behoorlijk, ik herinner me dat ik de dagen plots zo lang en vermoeiend vond zonder die enkele uren stilte in huis 🙂
  Maar met het wegvallen van de middagdut kwamen er wel nachten van 12 uur slaap, als dat u kan motiveren 🙂

 5. mijn zoon is enkele dagen jonger dan jouw dochter en een echte slaapkop. Meestal gaat hij tegen 20u30 in bed en dan slaapt hij gemakkelijk tot 7u30. Thuis durfde hij daar zelf middagdutjes van 3 uur lang bovenop doen! Een paar maand geleden zijn we dan wel begonnen met hem na 2u al wakker te maken, want anders was het toch wat overdreven. Raar genoeg: hoeveel hij thuis ook sliep, volgens de juffrouw kon hij op school moeilijk de slaap vatten en kwam er van dutjes weinig terecht.
  Sinds de vakantie zijn we begonnen met het dutje af te schaffen tenzij hij het echt moeilijk krijgt tegen een uur of 14. Dan sturen we hem wel nog naar bed. Als we ergens zijn, speelt hij over het algemeen goed door, maar rijd met de auto naar huis en hij valt gegarandeerd in slaap.
  We hebben wat moeilijke avonden gehad (gelukkig geen echte hysterie) maar soms merk je niets aan hem. Moeilijk te raden aan wat dat ligt. Wij hebben deze week wel beslist om hem een uurtje vroeger in bed te leggen als hij geen dutje gedaan heeft, en ik heb het gevoel dat dat ook wel helpt.

 6. Mja, ge moet vooral de uren slaap respecteren. ‘s Middags geen dut meer = ‘s avonds op tijd in bed.

  De onze sprongen dan plots naar slaaptijd half zeven, en ja, dan moet ge daar uw koken en alles op instellen. Maar op die manier is het wel gelukt.

  Wolf vond al op twee dat slapen voor mietjes was, maar lag dus tegen half zeven in bed.

  Kobe heeft heel lang de woensdag, zaterdag en zondag een echt grote dut gedaan, de andere dagen was hij op school, en zat hij ook vroeg in bed. Nu is hij vijf, en gaat hij slapen om half acht, en soms zelfs vroeger. Langer slapen dan zeven uur ‘s morgens zit er niet in, helaas.

  Je moet het dus zelf maar zien hoe Mira reageert. En is ze om zes uur onhandelbaar, dan geef je haar eten en stop je ze in bed.

 7. Geen dut op schooldagen. Kan bij ons op school ook niet. En ja, dat valt dan te vroeg in slaap als hè aan het avondeten bezig bent of wordt al eens wakker. En van lastig worden naar Wenen en hysterie. Maar wel om 07u30 ten laatste in bed. Want met zo’n de om 16u is die nog springwakker om 09u30. Dutten op woensdag en in het weekend naar eigen believen. Maar niet op volledige schooldagen.

 8. Ik ben vanuit mijn ervaring (4de kind zit nu ook in overgangsfase) akkoord met Gudrun hierboven. Stoppen met dutten betekent op tijd naar bed ‘s avonds. Dat is even wennen, maar tegelijkertijd ook fijn. De rust ‘s avonds start ineens veel vroeger.
  Kind 3 had het bij ons het lastigst met de verandering. Op school werden de dutjes afgebouwd van elke dag naar 2 keer per week, naar geen. Zij deed toen wel nog dutjes op woensdag en zaterdag. Op de dagen zonder dut lag ze om 18u30 in haar bed, op de dagen met dut pas om 20u. De overgangsperiode duurde bij haar een paar maanden.
  De jongste zoon heeft minder slaap nodig overdag en doet af en toe nog een dutje (is nu 2j4m) als we merken dat hij het nodig heeft. Zit ‘s avonds rond 19u in bed en slaapt bijna de wijzer rond. Af en toe doet hij een supermegadut in de namiddag en vind ik het zonde om hem wakker te maken. Dan komt hij pas tegen 18u uit zijn bed en blijft hij ‘s avonds natuurlijk wat langer op dan de rest.

  Ik zou ook zeggen, kijk gewoon naar de signalen van je kind. Regelmaat en duidelijke richtlijnen geven structuur en houvast, maar er moet ook afgeweken kunnen worden.

  Oh ja, het badritueel ‘s avonds hebben we nooit gedaan. Gewoon ‘s ochtends mee onder de douche, dat maakt de avonden eenvoudiger.

 9. Ge moet u daar allemaal zo geen existentiële vragen bij stellen.

  Gaan slapen om halfnegen = doodmoe tegen de midden, punt uit.

  Steek dat meiske in bed om 19u stipt, elke dag, en ‘t zal rap gedaan zijn met “middagdut”. En omgekeerd: stop met “middagdut”, en ‘t zal rap gedaan zijn met op blijven tot een stuk in de nacht.

  Bij ons is het tot het tweede leerjaar nog altijd 19u, en vrijdag en zaterdag een uurtje later.

 10. Tiemen heeft op school middagdutten gedaan tot hij 3,5 was, toen mocht hij niet meer omdat er kleinere kindjes waren die moesten dutten en er waren niet genoeg bedjes. Ik denk dat ie ongeveer tot de zomervakantie voor zijn 4e verjaardag geslapen heeft op woensdagnamiddag en in het weekend. En neen ge kunt dan niet veel sociale dinges plannen, dat was wel een nadeel. De kindjes gaan hier slapen tussen 19u en 19.30 uur en slapen meestal klokje rond.

 11. Ik ben supernieuw in deze mama-zaken en dus allicht niet echt een referentie, maar ik denk dat jullie gewoon op jullie gevoel moeten afgaan. Een gevoel dat verandert van dag tot dag. Niet te veel nadenken en vooral niet vergeten dat jullie Mira’s ouders zijn en daarom als de besten en als enigsten weten wat het beste is voor jullie kind.

 12. wij zitten in dezelfde fase, als ze ‘s middags slaapt is ze standaard de volgende ochtend absurd vroeg wakker. we slaan nu 4 of 5 dagen per week de dut over, maar dan moet ze wel zeker bijtijds in bed kunnen liggen en in ieder geval op tijd eten, desnoods een cracker oid, maar een beetje trek en moe heeft rampzalige gevolgen voor haar humeur.

  en welke leeftijd.. de oudste was 2, de middelste net geen 4 en nu zitten we met een puk van 2 en 2 maanden. geen pijl op te trekken dus.

  en die flikken aan de deur?

 13. Maya was altijd al een goede slaper. Heeft middagdutjes gedaan in crèche en in eerste kleuterklas nog het eerste semester, nadien nog occasioneel in het weekend. Wel altijd consequent op tijd in bed ‘s avonds en bijgevolg,ook geen badritueel meer. Liever een uitgerust kind als je het mij vraagt. Meestal sliep.ze zonder problemen de klok rond. Tijdens kleuterlperiode was zelfs overschakeling naar wintertijd geen probleem, eerder welkom uurtje extra voor haar om het schoolbleven in optima forma te kunnen doorlopen en nooit ziek thuis te moeten blijven. Betekent inderdaad wel aanpassing van je huiselijke organisatie. Ik ben haar steeds om vier uur gaan afhalen (gelukkig heb ik glijdende werktijden en werk ik ook dicht bij huis en dus ook bij school) en stond er voor zes uur een warme maaltijd op tafel. Betekende anderzijds ook dat vanaf pakweg,19u(30) de avond helemaal voor ons was.

 14. De oudste dochter (nu bijna 7)heeft altijd veel slaap nodig gehad. Ze kon niet slapen op school en heeft volledige schooldagen wakker gebleven. Maar ze sliep op woensdag en in het weekend in de namiddag. Dit tot ze 5 was, toen vond ze zelf dat het genoeg was. De tweede (nu 5 en een wek) sliep maar enkel in de eerste kleuterklas op woensdag en in het weekend, vanaf haar 4 jaar was ze overdag altijd wakker. Ik denk dat je misschien enkele dagen rust kan inbouwen volgens het ritme van het kind? succes!

 15. Wij hebben hier een kroezelzoon van drie en een kroezeldochter van 14 maanden rondtrippelen. Allebei heel verschillend wat slapen betreft. De oudste die is in januari begonnen in het peuterklasje en heeft praktisch tot eind juni op school een middagdut gedaan, dat had hij echt nodig want school putte hem echt uit. De laatste twee weken echter lag hij wakker ‘s middags, zodoende zijn we ook thuis met die dutjes gestopt. Niet dat hij moeite had om in slaap te raken, dat was geen probleem maar als hij twee uur dutte dan lag hij ‘s avonds tot tien uur te brabbelen in zijn bed. En dan heb ik toch liever dat hij geen dut doet en hup, tegen acht uur zeker in zijn bedje ligt en onmiddellijk slaapt. Rond vijf uur ‘s avonds krijgt hij het moeilijk en dan ligt hij efkes in de zetel om te ‘rusten’. Als hij heel moe is, is hij ontzettend humeurig!! Kroezeldochter das een ander verhaal. Weinig slaap nodig. Dutje van slechts één uurtje ‘s middags én nog steeds niet doorslapen ‘s nachts… SLOPEND!
  Mag ik hier trouwens ook een vraagje stellen? Wat doe je met je kleuter die plots ‘s nachts bang is?? Hij hoort ineens geluiden, zijn bedje beweegt blijkbaar, zijn raam rammelt en hij ziet overal ogen die naar ‘m kijken! What to do?!

 16. Naar school laten gaan en in het weekend een dutje laten doen… Mijn oudste wordt 5 en doet geregeld nog een middagdutje. Ze kan natuurlijk zonder dut, maar als we in de vakantie een dag geen plannen hebben, dan gaat ze “rusten”, soms een half uur, soms 2 uur. Nu ligt ze buiten te slapen onder de paraplu.

 17. Waarom is er bij het krijgen van een kind geen gebruiksaanwijzing ? Of een toestelletje om te programmeren zodat dit een beetje beter in te passen is in ons leven? Kinderen groot brengen is altijd weer zoeken, en bij elk kind is het weer anders. Dat maakt het boeiend maar ook vaak moeilijk.

  De nood aan een middagdut varieert heel sterk van kind tot kind, je moet vooral je gevoel en je gezond verstand volgen. Mijn dochter had die periode snel achter de rug, bij mijn zoon bleef dat maar duren en zaten we ook gevangen in ‘middagdut = niet moe te krijgen ‘s avonds, geen middagdut= overprikkeld ‘s avonds en geen land mee te bezeilen. Veel redelijkheid kan je van een kind van 3 dat overprikkeld is ook niet verwachten. Als er de keuze is op school wel/niet slapen, dan zou ik voorstellen dat de juf beslist (iemand met wat ervaring moet dat wel kunnen) en ook dat je haar standaard op woe, za en zo laat slapen na de middag. In de donkere winterperiode hebben heel wat kinderen toch wel extra nood aan slaap (zeker als door wat extra stress bv de sint bij komt).
  Als ze ‘s avonds doodop is zoek dan uit wat rust kan brengen, en ook al is dat pedagogisch niet ideaal, het kan vreselijk deugd doen voor haar, en zeker voor jezelf en/of je partner. Maar wees gerust het gaat voorbij, nog even op de tanden bijten.

 18. Hier een dochter die 3 wordt in september. Ze gaat nog niet naar school, dat staat pas in september gepland.
  Nu slaapt ze ‘s middags meestal wel. Heel soms slaan we het over. We laten haar zelf kiezen, maar als ze lastig is (moe), dan dringen we een beetje aan en meestal gaat ze daarin mee.
  Als ze niet slaapt, is ze ‘s avonds meestal doodop.

  Op schooldagen zullen dutjes niet meer mogelijk zijn. Dat is nu eenmaal zo. Maar ik vermoed dat ze op die andere dagen wel een stevige dut nodig zal hebben.

  Ik zou je de raad geven om haar toch een dut te laten doen als je merkt dat ze het nodig heeft.

 19. Met die kindjes die zo’n beetje tussen middagdut en geen middagdut zitten, maken we bij ons in school afspraken met de ouders. 2 dagen slapen, 2 dagen niet. Meestal kiezen de ouders voor dinsdag en donderdag als slaapdagen, maandag en vrijdag mogen ze dus spelen.
  Bij de meesten lukt deze regeling.

 20. Goh, kunt ge geloven dat ik dat gelijk niet meer zo goed weet? Ik doe intussen wel zelf middagdutjes als ik daar de gelegenheid toe heb, de kinders al lang niet meer. Bij de oudste was er geen keus: toen sliepen ze nog niet op school. Nummer 2 zat op een piepklein schoolke met een dagverblijf en ik denk dat hij altijd mocht slapen als hij moe was, tot in het 3e kleutertje zelfs. Maar hij was nogal een problematische slaper (lees: minstens 7 keer opstaan tot aan 5 jaar). En van nummer 3 herinner ik me alleen dat ze veel sliep als baby (tot 15 uur aan een stuk), veel als peuter en nu weinig. Ik denk dat ze nog even halve dagen school liep en ‘s namiddags sliep bij oma. En in ‘t algemeen: je kan als ouder zoveel plannen als je wil, je kind doet het meestal anders dan voorzien. Ik zou jullie alleen maar aanraden om er in de overgangsperiode een flexibele planning op na te houden. Succes!

 21. Goh, onze oudste is 4,5 en slaapt nog dikwijls eens in de namiddag op woensdag en in het weekend.. gaat vrij makkelijk, als er een bepaalde belofte aan vasthangt (een sticker, fietsen, een koekje na het slapen)
  Toen hij in het begin ganse dagen naar school ging, stak ik hem soms om halfzes in bed omdat hij op en dus onhandelbaar was. En dan sliep hij moeiteloos tot 7 , terwijl hij als hij laat in bed zit, dikwijls al om 6 op is.
  Elk kind is anders, en elke ouder ook.. wij stimuleren de middagdutjes als we thuis zijn, omdat we dan zelf ook een uur of 2 rust hebben 🙂

 22. Hier bijna 5 en 3 (in november), en het dutten geraakt er bij ons ook niet echt uit. Aukje (5) dut sinds de 2de KK niet meer (daarvoor legden ze haar soms nog te slapen in het onthaalklasje!), maar ligt dan nooit na 7u in bed, soms valt ze met haar hoofd in slaap in haar bord. Meestal doet ze in de weekends wel een dut, ze blijkt een kind met veel nood aan slaap. Wij volgen haar ritme daarin.
  De jongste kan op dit ogenblik ook nog niet alle dagen zonder haar dut, maar gelukkig kan dit nog bij ons op school. Ze gaat onmiddellijk volledige dagen gaan, geen andere optie mogelijk.
  Zoals Michel zegt: hier is 7u ook een heilig uur, meestal zelfs vroeger in de schoolperiode. En dat werkt, allé hier toch, soms met de nodige drama 😉

 23. De zoon van 3 (vandaag! hoera!) zit ook in zo’n lastige periode. Hij gaat sinds februari naar school. In het begin halve dagen – op onze school wordt er niet geslapen -, dat ging, want ik was toch thuis met moederschapsverlof. Maar hij was zo opgewonden van het hele schoolgebeuren dat hij zelden sliep. Ik had ook mijn middagdutjes nodig met een kleine baby die ‘s nacht om de 2 uur at en dus stuurde ik hem toch een hele dag naar school. Resultaat: alle avonden een hysterisch en onhandelbaar kind. Hij sliep wel op woensdag en in het weekend, maar dat was blijkbaar niet genoeg. Soms viel hij na school in de zetel in slaap. Vroeg in bed steken is dan logisch, maar het moet praktisch ook kùnnen, na het werk koken-eten-wassen-verhaaltje-slapen en het is zó weer 20u. En de papa wil zijn zoon ook graag nog even zien ‘s avonds…

  Nu in de vakantie is hij weer zonder tegenpruttelen gaan middagdutten en dan blijft hij ‘s avonds wat langer (20.00-20.30u) op.

  Ik ben benieuwd hoe het in september zal gaan, zeker als ik zelf ook een nieuwe job heb…

 24. Dochter van 3 jaar. Ze slaapt sinds ze 2,5 jr is niet meer ‘s middags. Daarvoor was het hetzelde gevecht als bij jou; zagen en zeuren om dan toch in te slapen.

  Soms was ze al moe om 18u, wel dan vloog ze er om 18u30 in. Sowieso gaat ze slapen om 19u.
  Nu màg ze zelfs geen dutje meer doen want anders houdt ze ‘s avonds een bedfeestje dat ze gerust tot 21 u of 22u volhoudt..

  Veel activiteiten in je dag steken. Op het normale dut-uur, mss de boodschappen plannen? Of een retourtje speelplein? Of zwemmen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *