Niemand komt eronder uit.

Ze staat voor mij bij onze vaste apotheek, en geeft haar bestelling door in gebroken Engels. Een grote, gitzwarte mevrouw, met een al even grote glimlach. In een echt donker gezicht vallen blinkend witte tanden natuurlijk nog meer op, maar ze lacht wel degelijk heel breed. En klaterend luid. Na koetjes, kalfjes en dafalgan haalt ze een enveloppe uit haar tas.
Could you help me with this? I don’t understand.
De apotheker bekijkt de brief en fronst een wenkbrauw bijna tegen haar haarlijn aan. Ze zoekt en draait en zegt “I’m looking for a phone number where you can get more information. No there’s no phone number. Hm.”
Ze kijkt me vragend aan en geeft me de brief. Dat is toch wat ik denk dat het is neen?

Yup. It is.
Ze kijkt wat verbaasd als we haar uitleggen wat in de brief staat.
Yes, i know i have to vote. Oh, the letter is not about the election? It is? I have to *work* on election day? And what do I have to do? Take passports and check lists? In Nederlands?

Well. Euhm. Ok.

Als ze de apotheek verlaat hoor ik haar klaterend schateren op de stoep. En ik vind het jammer dat ik niet op de VIP-school moet stemmen.

13 thoughts on “Niemand komt eronder uit.

 1. Ze verliest er gelukkig haar goed humeur niet bij :-). Ik ken weinig mensen die klaterend schateren als ze mogen/moeten ‘zitten’…

 2. En zoals het meestal gaat, mag ze er bij de volgende verkiezingen op rekenen terug te mogen gaan zitten. want eenmaal in het systeem mag je blijven opdraven! 😉

 3. Ik zou ook wel bij haar willen gaan stemmen, want in onze gemeente is er aan dat stemmen meestal niet veel vrolijks aan.

 4. Och, dat kan plezant zijn! Ik was eens voorzitter tijdens de Ramadan. En ‘t was in Borgerhout. Toen zat ik daar met al die koffiekoeken die ik was gaan halen (want andere stembureaus deden dat ook). Veel koffiekoeken gegeten die dag, en veel mensen leren kennen.

 5. @ middernachtsdromer: oeps, je Nederlands is precies ook niet perfect. Voor dat beletselteken moet er namelijk een spatie staan.
  ‘t Is heel graag gedaan.

 6. Ja hoor. Ik heb nooit verstaan wat er mis is met politieke correctheid. Er is namelijk ook niets mis met wetenschappelijke correctheid. Met correctheid in het algemeen niet, zou je zelfs kunnen stellen.

  Maar los daarvan dacht ik dat je zelf nog wat aan je Nederlands wilde schaven, zodat je toch zeker je stemrecht niet verliest in een land waar je het voor het zeggen hebt.

  Ok, ik zal het hierbij laten want ik denk niet dat i. dit soort discussies op gang wou brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *