Het moet niet altijd over ICT gaan.

We zaten aan één van de picnictafels in de tuin. Half vier, pauze, ik at een chocoladepudding — door vergaderingen en lopen en hollen en veel lesgeven mijn eerste voedsel van die dag. Zij rookten sigaretten, dronken koffie en iedereen had het over zondag. Eigenlijk is dat gewoon vroeg opstaan. Ik heb geen idee op wie ik zou moeten stemmen. De burgemeester, zekers, dat is een hele vriendelijke mens. Ja. Ik weet niet goed waarom dat allemaal van doen is.

Ik zag in de verte mijn paard af komen galopperen. Natuurlijk dat ik erop kroop.

Eigenlijk is dat iets magisch, vind ik, die verkiezingen.

Ze keken mij vragend aan.

Zondag, dan gaat iedereen naar een stemlokaal in zijn buurt. Iedereen hé. Iedereen die oud genoeg is, iedereen die hier woont, iedereen die hier belastingen betaalt. Iedereen waarvan we zouden kunnen aannemen dat ze volwassen genoeg zijn om een doordachte keuze te maken. Die gaan allemaal in zo’n stemhokje en die kiezen dan aan wie ze voldoende vertrouwen durven geven om hen de komende zes jaar te vertegenwoordigen. Die kiezen wie zij het verstandigst vinden, met de beste ideeën. Dus dan gaat het ook over uw eigen ideeën. Dan denkt ge dus eerst na wat GIJ belangrijk vindt. En dan zoekt ge iemand die ook die dingen bepleit. En daar stemt ge op.
Dat is ongelooflijk belangrijk. En een heel groot voorrecht dat ge dat moogt uitspreken.

Ze waren een beetje stil daarna. Ik heb dan maar gezwegen over Emilie Claeys en hoe 1948 echt nog niet zo lang geleden is, hoewel er een hele speech klaarzat in mijn hoofd. Soms moet ge af uw paard komen nadat ge hopelijk een klein zaadje hebt geplant, zodat ge de kiem niet versmoort.

De volgende keer misschien.

10 thoughts on “Het moet niet altijd over ICT gaan.

 1. Ja, verkiezingen: I’m loving it! Op zo’n dagen weet ik weer waarom ik destijds politieke wetenschappen gaan studeren ben (op de meeste andere dagen tegenwoordig vervloek ik het, want dat diploma in combinatie met een SLO levert mij geen werk op in het onderwijs).
  Maar morgen is mijn dag, stem trouwens consequent op alle vrouwen die op de lijst staan van de partij van mijn keuze (moesten alle vrouwen dat nu eens doen…) en ga mij dan in de living nestelen en morgen krijgt niemand anders de afstandsbediening…nee, enkel één

 2. Euh. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat bovenstaande link naar mijn logje verscheen. WordPress deed dat automatisch en nu krijg ik het zelf niet meer weg. Sorry.

 3. Ik ben het hier helemaal mee eens. Alleen lastig dat er echt niémand te vinden is die echt verkondigt wat ik vind. Standpunt één misschien, maar dan is standpunt twee weer iets waar ik me totaal niet in kan vinden. Etc etc. Ik merk dat niet alleen bij mijzelf, maar ook bij zeer politiek geëngageerde familieleden/vrienden/… . Waardoor we met heel velen nog altijd twijfelen over wie zijn bolletje we morgen moeten gaan kleuren. We zullen gaan, en de beslissing die we nemen is hoe dan ook overwogen – we denken en twijfelen immers al weken/maanden … . Maar toch.

 4. Als er geen enkele partij is die volledig aansluit bij wat je denkt, dan moet je je de volgende vraag stellen: Wat wil ik liever, dat zomaar een partij wint, of dat de partij die het dichtst bij mijn standpunt ligt, wint?
  Dan weet ik het wel.
  Ik heb tot gisterenavond getwijfeld tussen 3 partijen. Neem ik een relatief grote die te matig is voor wat ik denk? Of neem ik een partij die er veel dichter bij aansluit maar eigenlijk piepklein is? Moeilijk, maar eigenlijk toch vooral een luxe dat ik te kiezen heb.

  De grote zwakte aan democratie zijn de mensen die klagen dat ze hun burgerplicht moeten vervullen.

 5. Ik stem eigenlijk altijd op mensen die geen standpunten verkondigen die mij tegen de borst stuiten. Zo vind ik vanzelf de weg naar de juiste kandidaten. En ik ben altijd trots dat ik mag gaan kiezen wie onze stad of ons land zal besturen.

 6. Jouw paard lijkt sterk op het mijne 🙂 bij de vorige verkiezingen blogde ik er nog over. We hebben hier te hard voor gevochten, ik laat mijn stem niet liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *