Krulspelden.

Toen ik een klein meiske was, en mijn ouders uit werken waren, waren wij bij mijn meme en pepe na school. Wij, dat is neef S. en neef T. en ik. Het brandstichtende trio, maar dat verhaal vertel ik u ooit nog wel.

Meme, die maakte vanillepapkes met speculoos tegen dat wij thuiskwamen. Heerlijk zompige speculoos in vanillevla met een vel: de smaken van mijn kindertijd. Als ik dit nu zelf maak (and i do), dan eet ik tot ik misselijk en weer acht ben.

Wij maakten ons huiswerk, speelden in den hof, gaven de konijnen eten. In den hof stonden rozen, azalea’s en stinkerkes. We mochten ze water geven, maar we mochten niet aan de bloemen van de bellekesboom prutsen. En die waren nochtans grappig.
Mijn pepe heeft mij confituur leren maken in de ketel in de keuken beneden, aan den hof. Toen ik vorige maand met de dochter aardbeien tot confituur kookte, en testte of het brouwsel klaar was door een beetje op een bordje te laten stollen, kreeg ik een flashback. Omdat mijn pepe dat altijd deed, op zo’n bordje, en omdat ik dan deed wat de mini nu doet: half afgekoelde confituur van het bord lekken.

Maar ik wilde het niet over confituur hebben. De keren dat ik alleen was bij mijn meme en pepe, zonder de neven, hield ik er van om te prutsen in de badkamer. De schmink vond ik toen al raar ruiken, maar die haarspullen: wild was ik daarvan. Ik probeerde altijd zelf krulspelden in mijn haar te draaien, en spoot heelder pullen Elnett leeg op mijn geïmproviseerde mis-en-plis. De krulspelden waren van metaal, met venijnig haar erop. En ze roken altijd een beetje spesjaal. Mijn meisjeshaar raakte altijd hopeloos verstrikt in de rollers, waardoor ik niet zelden handenvol haar gewoon uit mijn hoofd trok omdat die krengen weigerden los te laten. Want eigenlijk mochten wij niet met de krulspelden spelen, dus ik durfde geen hulp te vragen.

Het is mij nooit gelukt om een weelderige krullend haardos te krijgen, ik moet u dat niet uitleggen. Maar het blijft een stille kinderdroom om het eens te proberen. Klein detail: toen ik dit verlangen gisteren tegen mijnheer mijn verloofde vertelde, lachte hij mij keihard uit. En hij beweert dat zo’n krullen echt dagenlang blijven zitten. Terwijl ik er altijd van uitging dat het van “niet goed, kop onder de kraan en niks meer van te zien” was. De ctrl+z van de coiffure als het ware. Geef mij eens gelijk, mensen?

Enfin. Ik kan daar nog lang omheen draaien, interwebs, maar we weten natuurlijk allemaal waar dit op naartoe. Is er iemand in de zaal die krulspelden heeft, zo’n dingen kan en mijn haar eens wil komen indraaien, zodat ik het leer? En ja. Ge krijgt allemaal voor en na foto’s te zien, dat is evident.

30 thoughts on “Krulspelden.

 1. ik denk dat die krullen niet blijven zitten, tenzij je er extra mousse ofzo op doet. Ik wou dat ook vroeger en heb ooit van die moderne gekocht, maar nooit gebruikt. Geen idee of ze nog ergens liggen en hoe snel ik ze zou kunnen vinden.

 2. mijn ma droeg haar haar in ne mis en plis toen ik klein was, mijn pa draaide die in en daarna zat ze id keuken onder de haardroger een boekske te lezen. gelijk bij de kapper. En als het klaar was mocht ik de spelden eruit halen. Maar ik vrees dat de krulspelden de verhuis van een paar jaar geleden niet overleefd hebben…

 3. De mis en plis en permanent tierden ook welig in mijn kindertijd. Samen met de bijpassende haardrogers, van die ovale kappen die zo typisch waren voor het kapsalon.
  Als je on uitwisbare krullen wilt, moet je voor de permanent gaan. (het woord zegt het zelf) De mis en plis spoel je er zo weer uit. Die permanent geven trouwens kleine krulletjes en zijn de basis, de ondersteuning voor de mis en plis, dat weelderige krullende en golvende kapsel waar ik ooit tevergeefs op gehoopt heb.

 4. ha Mira heeft het van niet ver. Ik heb wel geen krulspelden maar wel borstels in alle maten, ronde, kleine, grote. Iedere keer als ze in de badkamer is kamt ze haar haar met de “krullenborstel”, ik laat haar doen tot haar haar soms hopeloos ingedraaid zit. Dan heb ik een half uur nodig om alles te ontwarren.

 5. Ook ik droom al sinds jaren van krullen. En ook mijn meter is een krulspeldenoma. Toen ik een jaar of 8 was, heeft ze er een keertje ingedraaid bij mij. Ik euforisch, ge kunt dat denken. Ik heb toen zo staan springen voor de spiegel (om die krullen te zien wippen),dat ik pardoes in een openliggende valies ben gevallen. Meter kreeg de slappe lach en moest naar de wc lopen om niet in haar broek te doen.

 6. Volgens mij hangt het ook af van je type haar. Ik ken je enkel van op foto, maar ik denk dat krullen bij jouw type haar vrij snel uitzakken. ‘k Zou zeker niet bang zijn dat die dagenlang blijven zitten. Gewoon eens proberen en zien wat het geeft.

  Andere opties zijn een hete krultang of zo van die moussen plooibare rollers in babyblauw en babyroze (kost twee keer niks in Kruidvat en consoorten).

 7. Een ‘permanent’ blijft inderdaad een hele tijd zitten, hoe vaak je die ook wast. Zelfs mijn pa heeft dat ooit gehad! Oh boy. Ik heb zelf krullen en wou ooit eens nog meer krullen voor een feest (in de veronderstelling dat ze nooit een poedel van me konden maken), maar ik ben op weg naar huis van portier naar portier gevlucht, met mijn jas half over mijn hoofd, om thuis mijn hoofd meteen onder de kraan te steken!

 8. tgoh, ik heb nog een zak krulspelden liggen van toen ik een gelijkaardige droom koesterde en die zelf wilde realiseren. ‘t resultaat was niet even standvastig als die keer dat ik de kapper het liet doen maar ook niet echt slecht.

 9. Mijn zus wilde voor haar huwelijk zo wat losse krullen, en ze heeft daarvoor één een hele nacht met die spelden in haar haar moeten slapen én daarnaast twee bussen haarlak moeten leegspuiten op haar kapsel. Ik zou dus precies ook niet té bang zijn dat het te lang blijft zitten.

 10. Ik denk dat je op je krulspelden een speciaal goedje moet gooien om er een permanent van te maken. Zonder speciale productjes was je het na één stoombeurt eruit denk ik. Voor mijn trouw hadden ze mijn haar ook gekruld, dat vond ik mega mooi maar zelf zou ik er de courage niet voor hebben om het te doen. Straightnen daarentegen daar hou ik me wel mee bezig.

 11. Vraag eens aan uw collega’s om u in te schrijven voor dat programma van Jani en zijn bus. Kunnen we ook meegenieten van het resultaat 🙂

 12. Ik heb nog wat krulspelden ,maar voor jouw haar moeten dat grote, dikke zijn.Waarschijnlijk heeft meme dat nog.Weet je dat ze dat nu nog doet :elke zaterdag naar de kapper en als ze tijdens de week ergens naartoe moet draait ze enkele rollekes in (van die zachte) en ze slaapt daarmee.

 13. Ik word zo nostalgisch als ik dit lees 🙂 Wij kregen vroeger ook altijd zo vanillepapkes met een ‘velleke’, al waren mijn zus en ik daar niet zot van. Dat moest er altijd af. Nu daarentegen…
  Hier ook al geprobeerd met plastieken krulspelden, maar dat lukte langs geen kanten. Ook de krultang al geprobeerd, maar na een halfuur zijn de krullen er weer uit.

 14. Krullen kan je krijgen op 3 manieren.

  De permanente manier: ne permanent, maar dat stinkt en duurt keilang en uw hoofdhuid en haar gaan ervan kapot. En dan moet ge nog sjans hebben ook want achteraf kunt ge eindigen met een verzopen poedelkapsel.

  De manier “krullen voor 1 dag”: daar hebt ge hitte voor nodig. Krultang duurt het langst en houdt niet lang. Een set verhitte krulspelden een half uur in vers gewassen droog haar, vlak na het uithalen niet uitborstelen maar schudden en dan een halve bus Elnett (ahja!) erover. Ik heb normaal redelijk sluik haar dat ook nog eens serieus fijn is, maar ge moet mijn trouwfoto’s eens bezien (er staan er een paar op mijn blog in de archieven).

  De manier “krullen voor een (kort) avondje uit: half nat haar in krulspelden rollen, er slecht mee slapen of een halve dag mee rondlopen tot alles droog is, en weer een halve bus Elnett erop.

  Versie 2 en 3 moogt ge hier gerust komen testen.

 15. Oh wat kijk ik al uit naar die foto’s! ‘Voor’ en ‘na’, maar zoals Anne al zei: liefst ook ‘tijdens’ hé…

 16. Krullen jong, zo Kylie Minogue! Mijn meme deed dat ook, van die krulspelden steken. Welke meme niet eigenlijk? 🙂
  En Elnett, wat een nostalgie!

 17. Je hebt daar niet eens krulspelden voor nodig. Je wast je haar, doet er mouse in, draai dat allemaal in kleine dotjes die je vastzet met schuifspelden. Dan loop je daar de hele dag mee rond (tot het droog is) of slaap je er een nachtje mee. Bij het uithalen van de speldjes ferm veel mouse indoen en voilà, een weelderige bos krullen siert het hoofd (jaren 80 krullen, dat wel).

 18. Ojee, ik ken die droom: een weelderige krullenpracht, meedeinend over je schouders bij elke stap die je zet. Ik heb daar een paar keer pijn en martelen voor over gehad maar het resultaat was meestal zo onnatuurlijk en vooral van korte duur dat ik nu vrede neem met mijn stekelvarkenskrullenrechtdoorhaar.
  De enige keer dat het een beetje in de buurt kwam van mijn droom was toen mijn moeder het met pijpenragers- je weet wel, waar ze in de kleuterklas mee knutselen- en sigarettenblaadjes krulde en ik er uit zag als een alienbruid met al die gekleurde ijzerdraadjes op mijn kop.
  Dochter deed onlangs de truc met de sok die je op pinterest veelvuldig terug vindt en dat gaf na een nachtje slapen wel een mooi resultaat. Misschien heeft zij gewoon beter haar maar probeer dat misschien toch eens? Ben nu al benieuwd.

 19. Ik heb gelachen met je herinneringen en kijk uit naar je gekrulde foto’s, maar ik kan helaas geen mis en plis draaien.

  Op mijn blog vind je 45 dagen lang zulke herinneringen…

 20. in de hema hebben ze curl activator spray. ge spuit het op uw haar en ge springt vanzelf in de krul. zo staat het op het potje. koopt gij dat eens. en vertel ons dan eens hoe het ging!

 21. gene permanent laten zetten he, dat is puur gif op uw haar! Maar van die krullen, dat kunt ge met krulspelden doen: dan krijg ge meer volume dan echte krul, tenzij ge er product in doet. En krulspelden die ge kunt opwarmen zijn nog beter. Een hete krultang is volgens mij alleen voor afwerking want dat verbrandt uw haar als ge het er te lang in houdt.
  Maar ge kunt het ook met papilotten doen en dan hebt ge echt pijpenkrullen. Maar dat kost wel maar 5euro voor een pak dus proberen waard? Maar inderdaad: kop onder de kraan en alles weg.

 22. Beste Kerygma,

  Als u graag eens een watergolf (mis en plis) zou willen hebben dan wil ik u daar graag bij helpen met inzetten enzo. Sinds mijn vriendin graag haar haren in krullen ziet is dat zo’n beetje een hobby van mij geworden dus ik ben daarin bedreven. Ik heb ook een ruime voorraad krulspelden, dus dat gaat zeker lukken.
  Bij interesse een mailtje mijn kant op!

  Groeten,
  Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *