Kleuters bezighouden (bis).

Ha. Modern Family was grappig, danku. On with the project, now. Deel 2 van Deel 2.

3. Blijf niet de hele tijd thuis. Vakantie is meer dan samen het huishouden doen, dus plan van tevoren een paar uitstapjes. Eens bij iemand gaan spelen, of iemand uitnodigen: dat is altijd leuk. Een zwemnamiddag, misschien een keertje naar de film. Dat moet niet veel zijn, maar het is voor kleuters ook leuk als er eens iets gedaan wordt echt voor hen. U hoeft dat niet allemaal zelf te doen, als dat niet lukt, er zijn namelijk ook grootouders, tantes en nonkels, meters en peters. Dierbaren inschakelen, dat is het schoonste wat er is en leuk voor iedereen. In dat opzicht ook perfect: stuur de kleuter eens een paar dagen naar de grootouders op verlof als dat kan. De grootouders vinden het fantastisch, de kleuter vindt het fantastisch en gij kunt eens uitslapen. Het is voor iedereen vakantie, nietwaar.

4. Alles is een uitstap, als ge het goed inkleedt. Sluit een beetje aan bij punt 2.
Naar de Colruyt of de groentenwinkel gaan, dat is een uitstap, bijvoorbeeld. Kinders zijn daarbij meestal niet eens vervelend, op voorwaarde dat ze mogen helpen. Wat die van ons betreft: als ze de hele tijd in de kar moet zitten, dan duurt het 15 minuten voor ze kwaad wordt. Als ik haar opdrachten geef (“nu moet jij spaghetti zoeken in het rek”) dan is ze het braafste kindje van de wereld. Ik heb graag het braafste kindje van de wereld.

5. Wat betreft thuisactiviteiten (knutselen, tekenen, koken) een verwittiging: hoe jonger, hoe korter de activiteit. Kinderen van drie zijn zelden langer dan een half uur met hetzelfde bezig. Dat is zo en dat is helemaal niet erg. Het is wel zonde en vreselijk frustrerend, dat u al die knutselspullen heeft bovengehaald en ze na een half uur gewoon met de blokken gaan spelen. Wees dus niet te overweldigend en niet te enthousiast. Kies óf verf, óf stiften, óf plakglitters, maar niet alles tegelijk. Ze zijn het toch rap beu, en dan zit gij met meer opkuis.

6. Hou het in uw mouw. Ik heb een mapke vol activiteiten met kinderen, en in mijn hoofd heb ik een lijstje van dingen die we samen kunnen doen, in de vakantie. Als ik een onafwendbaar verveelmoment zie aankomen, dan stel ik iets voor om samen te doen. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat u alle nodige materiaal ruim op voorhand in huis hebt, en een paar dingen achter de hand houdt. Een voorbeeld? Voor de herfstvakantie hebben we alles in huis om de kerstkaarten te maken. Idem voor de kerstversiering in de boom. Ik hou ook de speelgoedcatalogus van de dreamland bij. Dat zijn drie knutselmomenten die op tafel kunnen getoverd worden op het moment dat het nodig is: kerstkaarten, boomversiering en een verlanglijstje (kiezen. uitknippen. kleven. glitters bijkleven en versieren. It’s toddler heaven, darlings.)

7. Buitenshuis: hou het in uw sjakosh. Wij nemen de dochter zowat overal mee, en ik kan mij soms zelfs wat storen aan mensen die zeggen “met kinderen op restaurant dat gaat niet”. Dat gaat namelijk wel, ge moet alleen voorbereid zijn. Of investeren in een iPad. Lang leve de iPad, sinds we die hebben kunnen we nu ook lunchen met een aperitief en een koffie achteraf. Voor de iPad was het alleen een hoofdgerecht, maar dat was ook goed te doen. De sleutel zit daar (en bij alle buitenshuisuitstappen) namelijk in de inhoud van de handtas. Ik som op: wasco’s, papier, een paar kleine beestjes, koeken, een gsm met spellekes op. Indien langer stilzitten voorzien: een puzzel, een kleurboek, iets met stickers.

8. De meest geniale tip die ik ooit kreeg voor kleuters met een lastig momentje tijdens koken of als u echt iets gedaan moet krijgen. Stel voor om de lavabo in de keuken te vullen met water, doe de kleren van de kleuter uit en zet de kleuter in de lavabo. Gegarandeerd minstens drie kwartier absolute rust. Het werkt, probeer het.

Uw aanvulling, als steeds: in de commentaren ermee!

13 thoughts on “Kleuters bezighouden (bis).

 1. Zeer valabele tips allemaal, maar mijn toptips staat er tochniet bij:
  9. Verkleedkoffer. Kickstarter voor alle wilde fantasieën van uw koter.
  10. Denk eens aan meer dan 1 kind. Dat houdt elkaar bezig. Pest weliswaar ook soms eens de nagels vanuit het andere kind, dat wel. Maar in het algemeen: dat trekt zich aan elkaar op, wil spelen met wat de andere aan het spelen is, wil de andere overtroeven in het knutselen en tekenen, verzint rollenspellen …. Of het altijd werkt tegen de verveling, weet ik niet, maar in mijn geval, met 3, werkt het wonderwel.

 2. hier is de combinatie van een twee en een vierjarige soms een gouden combinneke, maar even vaak de oorzaak van de hel.
  ze kunnen elkaar opjutten tot het huis davert, er minstens één gewonde valt en er behoorlijk wat meubilair sneuvelt. Maar als het goed loopt hoor ik ze een uurtje kabbelen en kibbelen in hun kamer… heerlijk is dat!

 3. wat wij nu doen in de Kerstvakantie: theelichtpotjes maken van glazen potjes (denk ook hier: glitter), tafelversiering knutselen voor als er bezoek komt, speelgoed wat niet doordeweek mag zoals playdoh. En inderdaad meekoken, boodschappen doen (en ze lijstjes laten tekenen of schrijven).

 4. En toch blijf ik erbij dat ik mijn mijn kinderen niet op restaurant kan (of beter, kon want met hun 3 en 5 worden ze al wat flinker) gaan.
  Niet elk kind kleurt of puzzelt graag. iPad doet volgens mij elk kind graag, maar ik heb 1 iPad en 2 kinderen. En dat laatste zorgt ook soms voor drama’s.

  Mijn meest geniale tip.
  Kinderen zijn dikwijls minder vermoeiend met één ouder als wanneer beide ouders erbij zijn (want met één ouder krijgen ze meer aandacht voor zichzelf).
  Splits eens op, wil niet persé alles samen doen, om zo de andere eens wat rust te gunnen.

 5. mijn kinderen zijn ondertussen al volwassen maar de toppers voor slecht-weer-vakanties waren:
  met een heel groot laken over de keukentafel een huis of kamp toveren, dan moesten daar kussens in en poppen of knuffels. Je kan ook op dat oud laken tekenen zodat ze het zelf kunnen versieren.
  In de late namiddag de laarzen en jassen aan en met zaklamp (en meestal ook paraplu) buiten gaan wandelen. Daarna warme chocomelk, een douche en een wasmachine vol modderkleren.
  Ook spelen met zoutdeeg of zanddeeg en koekjes bakken is leuk, maar inderdaad het mag niet te lang duren of je kan alleen verder spelen.

 6. Tip 11 of 12: bedenk op een dag voor de vakantie (of het weekend) samen met de kinderen een aantal leuke activiteiten. Schrijf ze op papiertjes die op hun beurt in een pot gaan. Tijdens de vakantie kun je dan af en toe of regelmatig eens grabbelen en uitvoeren wat het papiertje opdraagt.
  Hier was het een succes.

 7. Als ze iets groter zijn : neefje en nichtje maken een grote, goed gevulde picknickmand en gaan met een deken onder de arm gezellig met z’n tweeën ,
  een aantal meter op een pleintje (waarop ik vanuit mijn keukenraam zicht heb ) zich een hele namiddag amuseren-)

 8. Of grote broer bindt een bak aan zijn fiets dropt daar de kleine dreumes in en begint te crossen .De kleine giert het uit maar ik ben toch maar tussen gekomen…
  Verdere zware verhalen van toen ze iets groter waren volgen ,beloofd .

 9. Heel koude maar mooie zonnige dag vandaag.
  Perfecte dag voor een flinke wandeling in het bos in de buurt.
  Alleen jammer dat juffrouw de zesjarige een bloedhekel heeft aan stappen.
  Ik heb er dus een echte schattenjacht van gemaakt, met behulp van geocaching.
  Eerst 1-euro schatjes bijeenzoeken, dan 2 uur lang door de bossen stappen en met behulp van gps app leuk verstopte schatten vinden in een prachtig bos. Het feit dat ze zelf het kompas mag bedienen en de schatten kan vinden!
  http://www.geocaching.com/

 10. Doen, al deze dingen!!! Want ik heb een lagere schoolkind en ik merk dat het almaar moeilijker wordt hem enthousiast te maken voor uitstappen en andere gezamenlijke activiteiten. Hij kan bv. de ene dag ergens mee instemmen, zelfs enthousiast zijn, en de volgende dag zeggen dat hij het toch niet ziet zitten.

  Voor kleuters is er in Technopolis te Mechelen ook een heel leuke ontdekkingshoek, waar ze kunnen winkelen, een auto besturen, geld met hun foto op laten drukken op de bank, enz…!

 11. Veel soortgelijke dingen hier, een variant op de wasbakactiviteit waarbij ge ze niet moet uitkleden (al zou het kunnen dat ze achteraf zo nat zijn dat er een kledingwissel aan te pas komt): verzamel wat plastieken pottekes, bekertjes, bestek, … en laat ze die afwassen. Of laat ze soep maken met de koffiefilter en bijhorend koffiegruis, hier altijd een succes.
  En kerstkaarten maken hebben we hier ook gedaan, man, was me dat even frustrerend zeg 🙂 Nooit verwachtingen over de uitkomst hebben als je knutselt met kleuters, werkpuntje voor mij 😉

 12. Zelf ben ik uit de permanente peuter- en kleuteroppas, maar als de kleindochters komen hou ik altijd een bak-alternatief achter de hand. Ze zijn op een leeftijd gekomen dat ze met steekvormpjes en versiermateriaal aan de slag kunnen om koekjes te bakken. Op het moment dat de verveling toeslaat en er een kleine wereldoorlog dreigt, begin ik vast de oven voor te verwarmen. Eerst is er de geconcentreerde inspanning bij het bereiden en achteraf het proeven. En met een mond vol ruzie maken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *