Dag 2. #dagenzondervlees

Dag 2 alweer. Ik had voor de verleiding nog een overschot fricandon van eergisteren in de frigo laten staan, zodat mijn lief deze middag extra veel zin had om die op zijn boterham te leggen. Hij deed het niet. Wat een held.

Deze avond: sobere eenvoud, maar lekker. En met een (wazig donker, er is nog wat werk aan mijn food-fotografie) beeldeken.

pasta en slaatje.

De pasta is die van Lilith, maar dan met grote pastaschelpen, zonder de harissa (anders eet het kindje niet), maar met extra basilicum en pijnboompitten. De salade zeer los gebaseerd op dit recept van Dorien. Venkel in dunne schijfjes, beetje witte wijn azijn, olijfolie en zout erop en in de frigo. Vlak voor het serveren kappertjes in hete olijfolie in een panneke, blussen met een scheut wijnazijn en het geheel over de venkel gieten. It worked.

Morgen bezoek. Dan ga ik eens chique vegetarisch proberen, denk ik. Iemand tips?

7 thoughts on “Dag 2. #dagenzondervlees

 1. Iets van de Yotam? Op Eva staan er ook wel fancy dingen denk ik, voor met oudjaar enzo.

 2. Hier enkele ideetjes voor chic vegetarisch:

  aubergine involtini (klinkt vooral chic, want het is heel simpel: http://saskookt.blogspot.be/2013/02/aubergine-involtini-met-tomatensaus.html

  risotto met peer en gorgonzola (echt goddelijk lekker): http://saskookt.blogspot.be/2013/01/risotto-met-peer-en-gorgonzola.html

  quinoa met peterseliepesto, hazelnoten en paddenstoelen: http://saskookt.blogspot.be/2012/05/quinoa-met-peterseliepesto-hazelnoten.html

  gevulde portobello’s: http://saskookt.blogspot.be/2012/03/gevulde-portobellos.html

  gevulde uien: http://saskookt.blogspot.be/2012/01/gevulde-uien.html

  Oosterse salade met halloumi (ideaal als voorgerecht): http://saskookt.blogspot.be/2010/12/oosterse-salade-met-halloumi.html

  paddenstoelenrisotto: http://saskookt.blogspot.be/2010/02/paddenstoelenrisotto.html

  Succes!

 3. mmmmmm, chique vegetarisch.
  mijn lief krijgt afasie-aanvallen van gorgonzola, dus de risotto con gorgonzola lijkt me gevaarlijk. 🙂

 4. Een lasagne of een pilav vind ik wel goed te doen voor winters bezoek, niet echt chic, maar kan wel echt lekker zijn en ‘t is toch iets wat je thuis niet elke week maakt. Het voordeel is in beide gevallen dat je ze helemaal op voorhand kunt maken (itt risotto of een ander pastagerecht). Op mijn blog staan er een paar (pompoenlasagne, paddenstoelenlasagne, pompoenpilav). Je kan daar dan in mooie kommetjes wat bijgerechtjes bij serveren (uiteenlopende salades, koud of lauw, bvb iets obv geroosterde groenten, iets taboulé-achtigs, iets met kaas, iets met blaadjes…), die niet per se veel werk vergen. Zo vergeten de mensen dat ze vegetarisch eten spartaans vonden.
  Als voorgerecht is een soep heel makkelijk natuurlijk, en met de juiste garnituur en presentatie kan dat best chic zijn (bvb uiensoep, kastanjesoep, pompoensoep met salieboter – alle drie op de blog). Een andere weg is de antipastifilosofie: twee, drie schalen met extra lekker bereide groenten. Deze tijd van het jaar zou je als antipasti bvb lekkere paddenstoelen kunnen bakken, al dan niet gevuld of gemarineerd. Daarnaast een schaal met schorseneren met een lekkere kruidenboter. Daarnaast een schaal met geroosterde bietjes, zuring en lekkere verse geitenkaas. (Wel zien dat je het op een andere manier presenteert dan je bijgerechten. ‘t Idee van antipasti is, denk ik, dat ze enerzijds heel eenvoudig zijn, maar toch wat rijker – met meer olie en zo – en intenser van smaak dan een bijgerecht).
  Een lichte groententaart (bvb een van de tatins uit Goed Eten) kan ook wel als bijgerecht, vind ik, of kan bij een paar antipasti.
  Bon, ik ben duidelijk niet van de chique slag, maar ik heb het echt afgeleerd om in de keuken de chef-kok te staan spelen terwijl alle anderen lekker aan de wijn zitten. Huiselijk en eenvoudig, de potten op tafel: het hoeft niet per se alledaags te zijn.

 5. (Ik bedoel: een lichte groententaart als voorgerecht, niet als bijgerecht. Lasagne met groententaart, dat is toch een beetje zoals pizza met frieten.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *