Ik verkoop geen bijbels.

Bijna negen jaar geleden, toen ik een naam voor dit blog koos, had de christengemeenschap nog geen internet. De kerken zaten toen ongetwijfeld nog bomvol in sommige rurale delen van de Westvlaanders, en er was nog geen operatie Kelk of bisschop met een vuil verleden. Alles was peis en vree in de kerk, en de parochiale werken overal ter wereld hadden slechts twee werkgebieden: de tastbare wereld en het hiernamaals. Op het internet: geen spoor van gebed en geloof.
Ik weet dat, want een paar maand voor ik mijn blog doopte, had ik me halfgaar gegoogled op het woord kerygma, toen iemand het gebruikte in een mail. Ik kende het niet, ik vond het mooi, en na lang zoeken bleek het oud-grieks, voor verkondiging, mededeling.

Niet slecht voor een blognaam, vond ik. Vind ik nog steeds. Mijn blog is een beetje mijn testament, nietwaar. Het Oude, Het Nieuwe, dat van i. Logisch.

Alleen jammer dat heel de katholieke scene ondertussen de geneugten van het magische wereldwijdeweb heeft ontdekt, en er nu dus ook een kerygma.nl is (Naast de vele cursusmaterialen en de evangelisatiemiddelen kan Kerygma uw gemeente van dienst zijn met specifieke toerusting op verschillende gebieden), kerygma.com (The success of the Kerygma approach to adult Bible study is best explained by the enthusiastic classes which make the Bible relevant, promoting Christian growth through interaction with each other) en kerygma-wat-nog-meer is.

Schouderophaal, want er zijn nog zoveel dingen om me druk over te maken (wereldvrede, kinderarmoede, pascal smet) voor ik daar energie in kan steken. Maar af en toe vraag ik me af of de godsvruchtige gemeenschap die hier al toevallig eens verzeilt, niet een beetje geschokt is. Of verward.

Of vraag ik me af of iemand van u misschien een kaarsje kan branden voor die meneer die me mailt via het contactformulier en afsluit met “Met vriendelijke groeten en Gods zegen”. Ik denk dat het hem wel zou helpen.

8 thoughts on “Ik verkoop geen bijbels.

 1. Wie geschokt is, weet meteen dat hij/zij hier niet verder moet zoeken naar het onvindbare. 🙂 Ik steek nogal dikwijls eens een kaarsje aan. Puur voor de gezelligheid. Maar als iemand daar beter van wordt (behalve de winkelketen waar ik ze meestal vandaan heb): voor mij niet gelaten…

 2. van Pascal Smet liggen wij op onze school ook soms wakker.Voor een heldere geest bij hem zou ik wel eens een kaarsje willen branden

 3. Ik wacht nog altijd op een scherpe analyse van het masterplan over de hervorming van het SO. Ofwel ben je er net als ik helemaal doorheen geploeterd zonder te weten wat er nu eigenlijk precies gaat gebeuren en waarom. En ben je ergens vanaf het midden beginnen huilen omdat je toen ineens wist: oude wijn in euh, warrige zinnen.

  Er is een soort troost in het idee dat het met onze kinderen (jouw dochter, mijn dochter, mijn zoon) wel goed komt. Er staan meer dan honderd boeken in ons boekenrek en ons eigen diploma (dat van ons ja) blijkt de beste indicator voor hun schoolse prestaties. Ze zitten gebakken. Mijn dochter schrijft de E al.

  Maar dan is er het verschrikkelijk pijnlijke besef dat ik ook voel als ik over kinderen in Syrië lees: wat maakt het uit dat het MIJN kinderen zijn. Een kind is een kind, een moeder een moeder. Kansen zijn kansen. En met dat masterplan gaan ze weer verloren.

  (Maar hé, we hebben het aso tenminste onaangeroerd gelaten want er was een politicus die geen ene knijt van onderwijs kent maar zelf nostalgisch wordt bij al die kennis die hij daar vergaard heeft.)

  (Nu besef ik dat ik in deze reactie gewoon gedaan heb alsof je wél iets over dat masterplan schreef, maar ik ga het gewoon toch posten, goed?)

 4. Blij dat die bijbelaanhangers eens naar je blog surf(t)en. Nu weet ik ook waard e naam vandaan komt. Mooi gevonden.
  Wereldvrede.
  Kinderarmoede.
  Pascal Smet.
  Die laatste zal blij zijn dat hij alsnog de top drie haalde samen met dergelijke kalibers op één en twee. 🙂

 5. Ik had nog nooit stilgestaan bij de betekenis van je blognaam, maar ben nu toch wel blij te weten waar hij vandaan komt. Verkondig dus maar lekker verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *