Troost in een kom.

Als er zoveel moet gewerkt worden als de laatste weken, dan denk ik soms: al een geluk dat het herfst is en koud en regen, stel u voor dat ik in die heerlijk lange zomer elke dag van 6.30h tot 23.30h achter een computer moest zitten zwoegen. Want kijk, zo ben ik. Altijd de schone kant dan de zaak zien. De eeuwige optimist, mensen die mij in het echt kennen kunnen getuigen.

Kuch.

Werkelijk een mooi gegeven van de herfst vinden wij hier de terugkeer van de soep. In de zomer maak ik geen soep, dan maak ik slaatjes en pesto en dingenmettomaten. Maar nu mag het weer. Soep is gezellig. Soep is warm. Soep is lekker. Soep is troost in een kom. En iedereen heeft troost nodig in september.

Een paar dagen geleden had ik nog eens pasta met pompoen gemaakt (ze komen uit eigen tuin, nu, jawel) en er was een stuk pompoen over. Gisteren maakte ik iets met bloemkool, voor de kleine en mezelf, en dus was er ook bloemkool over. Dus ik dacht: ik gooi dat samen. Ik zocht wat rond en vond op Njam wat inspiratie. Ik was bijzonder content. Een recept dus, voor u.

(Ook een beetje omdat mijn leven voor de rest momenteel bestaat uit doelstellingen, functionele gehelen, GKWs en indicatoren. En daar heeft u vast minder aan dan aan een recept.)

Herfst! Eindelijk weer soep.

Bloemkoolpompoenvenkelzaadsoep (Goeie naam hé. Ik vind het ook.)
Beginsituatie: een ajuin, een wortel, stuk pompoen (schillen niet nodig), stuk bloemkool, teentje look, bouillonblokske, koffielepel venkelzaad, peper en zout.
Handelingsplan: snij groenten en look in stukken, gooi in pot op vuur met beetje boter, laat even sudderen. Voeg water en bouillonblokske toe en laat een half uur koken. Voeg op het eind venkelzaad toe, mix, en kruid met peper en zout.
Evaluatie: superlekker.

9 thoughts on “Troost in een kom.

 1. Hoe kunt ge nu evalueren als ge geen doelstellingen hebt geformuleerd?
  En dat is wel gemakkelijk zo, er van uit gaan dat alle ingrediënten in de beginsituatie aanwezig zijn!

 2. De functionele gehelen zoals : De leraar als opvoeder, de leraar als organisator, de leraar als inhoudelijk experts?

 3. Mijn google zoektocht leert me niet direct iets over GKW’s. Moet ik dat nu als een indicator zien van een beperkte kennis? Betekent dit dat ik terug naar de schoolbanken moet?
  Zelf soep maken is niet direct een valabel alternatief in mijn geval.
  Maar inderdaad, soep is troost in een kom.

 4. Hmm, soep met stukjes! 🙂 Ik ga deze combo ook eens proberen. En om het herfstgevoel met soep op schoot compleet te maken: “The Tale of Despereaux” eens (her-)bekijken.

 5. hier was het deze week ook soep met wat in de frigo over was: ajuin, gourgette en witloof: even stoven water en bouillonblokje, koken en mixen (en dan kleine gehaktballetjes toevoegen, dat vinden mijn kinderen nog meer troost 🙂 )

 6. Hier zomer en winter soep ;je nonkel heeft niet gegeten voor hij(een paar) bordjes soep achter de kiezen heeft, zelfs bij 30°

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *