World Vegetarian Day.

Vandaag is World Vegetarian Day. Ook wel: kom bij mijn sekte-dag, het is hier gezellig en het eten is goed en gezond. Wij zitten rond onze tafel van duurzaam hout, drinken kruidenthee en wisselen tips uit over hoe ge zelf shampoo moet maken.

Neen serieus. Mensen hebben daar nog te vaak een verkeerd beeld van, van vegetarisch eten. Er is weinig geitenwollensok aan, tenzij dan als dat betekent dat ge bewust kijkt naar wat ge in uw mond steekt. En wij eten wel degelijk nog af en toe vlees en vis. Maar meestal niet. Is dat inconsequent en mag u mij daar scheef om bekijken of desgewenst in luid boegeroep vervallen? Tarara. Ik las ooit bij iemand “De eis tot consequent zijn is de doodsteek van elk goed voornemen.” en sindsdien is dat hier een inhuizig motto geworden.

We hebben onze redenen om weinig vlees te eten: het is gezonder, we voelen ons fitter zonder, het massa-productiegegeven staat ons tegen, het is beter voor de planeet aarde, de beesten verdienen zo’n behandeling niet, om er maar een paar te noemen.

Maar ik ga niet preken. Ik geef u vandaag alleen een paar links. Omdat vandaag misschien een uitstekende dag is om uw blik wat ruimer te maken.

* Kijk eens hoe lekker ons eten eruit ziet
* Trek anderhalf uur uit om naar Food Inc te kijken van Robert Kenner. Het heeft voor ons alles veranderd.
* Bent u in Gent, ga eens een dagschotel proeven bij de fijne mensen van de Walrus.
* Lees het boek van Dorien. Een aanrader, echtig waar.
* Volg wat Dorien u te vertellen heeft, online
* Lees bij Lilith een uitgebreid pleidooi en een weerwoord op uw tegenargumenten.

5 thoughts on “World Vegetarian Day.

  1. Ik maak af en toe iets vegetarisch klaar, als afwisseling. En meestal wordt dat wel gesmaakt. Ik heb ook een heel goed vegetarisch kookboek. Zoals ik er een aan Zoon2 cadeau deed toen hij op eigen benen ging staan. Ik vrees dat ik daar nog maar bedroevend weinig mee gedaan heb, de keren dat hij komt eten niet te na gesproken. Maar ik heb me wél voorgenomen om vanaf begin februari eens grondig huis te houden in onze eetgewoonten: dat vegetarische mag wel wat prominenter worden (maar dan ga ik me eerst eens wat meer verdiepen in recepten en zo) en we gaan ‘s middags warm eten ipv ‘s avonds. Eens kijken wat dat allemaal teweeg gaat brengen…

  2. Oh, en nog een ander voornemen: ik heb ontdekt dat binnen fietsafstand bio-abonnementen voor seizoengroenten besteld kunnen worden. Ik heb dat vroeger al een tijdje gedaan, maar dat was op een plaats waar ik beroepshalve vaker te laat dan op tijd aankwam. Dat is een excuus dat binnenkort dus wegvalt. Ik ben vooral erg nieuwsgierig naar die “vergeten” groenten die er vaak bij zitten (en de recepten, uiteraard). ‘t Ga nog een goei worden in haar oude dagen, hoor… 😉

  3. Zo ben ik er ook ingerold, van niet altijd vlees eten, weinig vlees eten, enkel buitenhuis vlees eten, ook binnenhuis gen vis meer eten, ook buitenhuis kiezen voor vleesloos, ..
    tot bweik ik heb helemaal geen goesting naar dode beesten.
    En onderweg verdiep je je een beetje in de manier waarop de vleesindustrie werkt en blijf je overtuigd van je keuze.
    En soms wordt er nog eens wat vis gegeten buitenhuis omdat ik niet altijd “de moeilijken” wil afhangen.

  4. Ook wij zijn hier kleine afnemers geworden van de vleesproducenten, vooral toen een toxicoloog mij vertelde dat er in het veevoeder vaak kleine hoeveelheden vermalen batterijen zitten, is de “vleeskraan” hier bijna toegedraaid. Kwik, hoe laag de dosis ook heb ik liever niet op mijn bord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *