Dinsdaglinks.

Kijk. Dat kan ik dus. In week 1 denken te starten met een nieuwe traditie, een reeks zowaar. In week 2 geen zin hebben, in week 3 op maandag niet in de stemming zijn, en het hele concept dus al aan flarden relativeren. De links komen dinsdag, en we gaan daar eerlijk in zijn: het is voor mij een even grote verrassing als voor u wanneer de volgende editie komt.

* Ik begin met een artikel dat ik vandaag tegenkwam, via Katrijn. Een behoorlijke boterham, maar vreselijk interessant vind ik. Dus zet u efkes en lees waarom arme mensen domme dingen doen.

Vergelijk het met een nieuwe computer die tien zware programma’s tegelijk draait. Het apparaat is traag, maakt fouten en loopt vast – niet omdat het een slechte computer is, maar omdat het te veel tegelijkertijd moet doen. Bij armen is iets vergelijkbaars aan de hand. Ze nemen geen domme beslissingen omdat ze dom zijn, maar omdat ze in een context leven waarin iedereen domme beslissingen zou nemen.

De manier waarop dit artikel is opgebouwd, de verwijzing naar bronnen en de onderbouwdheid vind ik trouwens een verademing in deze journalistiek vluchtige tijden. Kan iemand hiervan een Belgische versie maken, alstublieft? En laat ge mij dan weten waar ik mijn geld naartoe moet gooien?

* Dit over feminisme, deel 1. Geef mij vrouwen die het zo helder kunnen uitleggen en de wereld is gered. Leve Emily Graslie, die in dit youtube-filmpje uitlegt waarom het moeilijk is soms, als vrouw op het internet. Ik kwam het hier tegen.

* Nog over feminisme, maar dan iets helemaal anders. En eigenlijk heel interessant voor iedereen die mij in de post hieronder dat meisje uit Brave aanraadde omdat het zo’n sterke prinses is. Het gaat heel snel, maar geef niet op.

* Luchtiger, dan. Veel luchtiger. Dit is één van de best gemaakte internetdingetjes die ik ooit zag.

* En tot slot: er zijn gekke geiten in Italië.

5 thoughts on “Dinsdaglinks.

  1. Ik ben grote fan van Emily Graslie! Het is jammer dat ze tijd moet steken in een filmpje over seksisme in wetenschapscommunicatie, maar ze heeft het wel klassevol gedaan, zoals altijd. (Hm, als ik zo’n mooi zeteltje vind, ga ik ook eens nadenken over een YouTube-kanaal.)

  2. Ik ben het niet echt eens met dat tweede filmpje:
    Vrouwen worden nog altijd over het algemeen afgeschilderd als zwakke en zielige wezentjes OFbitches first class. Als er dan eens een vrouw wordt getoond met een karakter dat daar niet mee overeenstemt, dan wil dat toch niet zeggen dat zij ineens MANNELIJKE kenmerken heeft? Die karaktertrekken zijn evenmin mannelijk of vrouwelijk als roze en blauw dat zijn, en daar gaat ‘Bob’ volgens mij in de fout. Waarom zouden vrouwen niet sterk en krachtig mogen zijn, met een eigen wil en veel doorzettingsvermogen? Waarom zouden dat dan ‘mannelijke’ kenmerken zijn? Het is niet omdat deze kenmerken cultureel aan mannen worden toegeschreven, dat dat inherent ook zo IS. Dat zijn gewoon karaktertrekken, en vrouwen hebben even goed het recht om die karaktertrekken te vertonen als mannen.
    En pas op, daarmee wil ik ABSOLUUT niet zeggen dat meisjes en vrouwen niet lief en schattig en meegaand mogen zijn, integendeel. De sleutel hier ligt in: als ze dat wíllen. Als dat in hun karakter ligt. En niet, zoals dat nu nog grotendeels het geval is: omdat dat cultureel van hen wordt verwacht.

    1. Hmm, ik zal wat te rap geweest zijn in mijn veroordeling. Hij zegt namelijk identiek hetzelfde als ik. I blame it on the speed.

  3. Wekelijks of niet, vaste dag of niet, blijf de interessante dingen die die je leest of ziet alstublieft delen. Dank je voor het perspectief.

  4. Dank voor het artikel over armoede. Ik ben er niet helemaal mee eens dat ik dit topjournalistiek vind (ik kreeg ook wel een vreemde weergave online), maar ik vond het uitgangspunt zeker interessant. Het doet me denken aan de veranderingen in gedachtepatronen bij depressie. Behoorlijk confronterend eigenlijk: dat armoede datzelfde effect zou kunnen hebben. En vraagt duidelijk om een andere aanpak dan de huidige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *