Die keer dat wij Smartmat mochten testen.

Een tijdje geleden las ik bij haar dat ze een Smartmatpakket had mogen testen, en ik trok alle stoute schoenen aan die ik vond en stuurde ook een mailtje. Dat ik ook wel eens zo’n vegetarisch pakket wilde testen. En dat mocht! Een paar weken later (er kwamen een longonsteking en een paar feestdagen tussen) ging op maandagavond netjes op het afgesproken uur de bel en kreeg ik een propere zak vol lekkers toegestopt. Een zak met eten uitpakken vind ik persoonlijk nog toffer dan een cadeautje uitpakken, dus mijn maandag was goed. Een mooi vormgegeven bijgevoegd foldertje beschreef de recepten van die week.

Een vegetarisch pakket van Smartmat is voldoende voor vier dagen eten met 2 personen: er zitten recepten en ingrediënten in voor drie maaltijden, en één daarvan is voor vier personen. Of voor twee dagen twee personen dus. Zo’n pakket kost 65 euro, en dat betekent dus zo’n 8 euro per persoon, per maaltijd.
Wij testten vorige week dinsdag, woensdag en donderdag, en ik heb natuurlijk conclusies voor u.
– De recepten zijn eenvoudig, en toch origineel. Ik kook veel, maar ik heb toch een paar dingen geleerd en gecombineerd die ik anders nooit zou geprobeerd hebben. De cashew-kaasballetjes waren daar het ultieme voorbeeld van: veel minder moeilijk dan ik dacht, en manman zo lekker. Ook de bloemkoolcurry was een ontdekking.

– Al de ingrediënten zijn bijzonder smaakvol en zoveel mogelijk biologisch. De bloemkool, bijvoorbeeld, was één van de lekkerste bloemkolen die ik dit seizoen al heb gegeten.

– Van ons twee personen-pakket hebben we zonder problemen met drie gegeten. Op dag 1 maakte ik niet het volledige recept, maar een driekwart (ik had een halve knolselder en wat patatjes over, die ik ondertussen al op een ander moment heb gebruikt). Op dag 2 en dag 3 kookte ik iets meer rijst en couscous als dan aangegeven, en dat volstond.

– Wij zijn sowieso niet echt moeilijke eters, en we lusten eigenlijk alles, maar tussen lusten en echt lekker vinden zit nog een verschil. De recepten waren zo gevarieerd en opgebouwd dat wij die dagen echt uitstekend hebben gegeten.

– Ik heb het moeilijk met mij aan recepten te houden. En ik geef grif toe dat ik een beetje extra heb gekruid hier en daar. Maar ik denk dat dat zaken zijn die iedereen die graag en veel kookt ondervindt.

Algemeen verdict: als u een drukbezet leven heeft en geen zin om na te denken over wat u wilt eten en boodschappen te doen is dit een uitstekende formule. Ik viel vooral ook voor het feit dat je geen overschotten hebt: zo werd de helft van de kikkererwten gebruikt in het eerste recept, en de andere helft later die week. Top, dat daarover na is gedacht.
Het is ook een fantastische manier om nieuwe gerechten te leren kennen. Een persoonlijke kookworkshop, bijna, zonder extra moeite van ingrediënten verzamelen en recepten zoeken. En dat is wat mij persoonlijk het meeste aanspreekt: met zo weinig inspanning zoveel nieuwe dingen leren, ik vind dat cool.

Ik blijf het niet zo goedkoop vinden, dat is waar, maar als je rekent dat je niks weggooit en zelf geen boodschappen moet doen, valt het al bij al nog mee. Ik ben dus in overweging om regelmatig te Smartmatten, vanaf nu. En een ideaal systeem zou zijn als ik bijvoorbeeld een week van tevoren zou kunnen aangeven of ik de volgende week een pakket wil. Want voor een abonnement is ons leven eigenlijk wat te onregelmatig…

Alle info op de website en de facebookpagina van SMARTMAT.

One thought on “Die keer dat wij Smartmat mochten testen.

  1. Wij willen het ook eens proberen!
    Alleen inderdaad misschien niet elke week. Hopelijk komt daar een andere formule voor

    Weet jij trouwens of je elke week verplicht bent het zelfde pakket te nemen?

    Thx voor de info!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *