Risotto met rode biet.

Deze ochtend gingen wij voor de tweede keer oogsten op onze boerderij, en dus kwamen we thuis met een zak vol verse groenten. Voorlopig vind ik het zelfoogstgedoe nog steeds een echte aanrader: de dochter heeft al twee hondenvrienden, ik word ongelooflijk rustig van met mijn handen in de aarde te wroeten én de groenten smaken echt anders dan wat ge in de winkel koopt. Zelfs als ge in de winkel bio koopt. Dat witloof jongens, daar zit meer smaak in dan in eender welk witloof dat ik ooit proefde. Ook frappant: spinazie heeft helemaal geen metalige nasmaak, en bietjes smaken niet naar potgrond. Echt niet.

Vanmiddag postte ik een foto van ons middageten in wording op de sociale mediadinges, en verschillende mensen vroegen om een recept. Veel recept is er niet aan, maar kom: als ge dat echt wilt, dan geef ik het wel even. Risotto met rode biet.

Schil een rode biet, en snij ze in de dobbelsteentjes. Snipper een ui en een teentje look. Laat boter smelten in een wok of kookpot, gooi de groenten erbij en laat zachtjes een minuut of tien fruiten. Roer regelmatig.
Voeg de risottorijst toe en laat meebakken tot de korrels glazig zijn. Voeg groentenbouillon toe, en laat koken volgens de kookduur van de rijst. Alles goed kruiden met peper, en eventueel vlak voor het opdienen een lepel volle yoghurt doorroeren, en afwerken met kaas van de rasp (ik nam grana padano, want dat had ik in huis). Eten op tafel op minder dan twintig minuten. En lekker ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *