De Belgische vijf van de jaren 90.

Dit is de moeilijkste van de reeks, denk ik, omdat er zo’n weelde was aan fantastisch leuke Belgische groepkes in de jaren 90. Ik zit al de hele ochtend te denken aan wat er eigenlijk zeker in moet.
Ik wilde ook Ashbury Faith erin, en Nemo, en Someday Cindy van The Romans maar youtube wil mij niks geven, dus die vallen eruit. Maar mentaal staan ze even hard in de lijst als de andere keuzes. Ik stel voor dat ge allemaal nog eens hun CDs oplegt vandaag.

De eerste die ik wel terugvond is deze. Als eerbetoon aan het kleine jeugdhuis dat ik frequenteerde en dat zo bomvol mensen zat die zo veel van muziek kenden, dat ze bijvoorbeeld dit programmeerden, ergens begin de jaren 90. Legendarisch optreden. En ik ben tot de dag van vandaag grote fan van de twee broers.Bekentenis: ik heb al mijn hele leven een crush op Mauro Pawlowski. Ik heb opgegeven dat het ooit nog overgaat, en mijn lief vindt het niet zo heel erg.

Andere bekentenis: ik heb nooit veel met dEUS gehad. Ik kan ze waarderen, ja. En als ze op een festival stonden, dan ging ik meestal wel kijken. Maar dat was het ook zowat. Behalve dan die CD van In a Bar, Under the Sea. En dan vooral dit nummer. Mijn god, wat een nummer.

Stef Kamil, die vond ik wel altijd cool. En dat groepke: het zal altijd Moondog JR blijven.

Er moest ook iets Nederlandstalig in, tot slot. Dan is er geen twijfel, dat is deze. Omdat De Mens volgens mij zonder overdrijven in die tijd de beste live band was van Vlaanderen. Ik heb ze tientallen keren gezien, en ze stelden nooit teleur. Deze versie van Irene snijdt stukken in mijn hart.

6 thoughts on “De Belgische vijf van de jaren 90.

 1. Soulwax! Ben altijd meer fan geweest van hun gitaarwerk, dan van hun DJ-dingen. Inderdaad een schitterende plaat.

  Mauro! Hebt ge zijn laatste nieuwe gedaante al gezien?

 2. Ik had toen niet zo erg veel met Belgische groepen. Nog altijd niet, eigenlijk. Maar goed, een kleine poging:
  – The Sands: ik had de cd en vond die goed. ‘April and June’ draaiden ze vaak op Studio Brussel.
  – Gorki.
  – Hooverphonic: A New Stereophonic Sound Spectacular. Op cassette!

 3. “In a bar, Under the -Sea” is het enige album uit mijn volledige cd-kast dat ik uit mijn hoofd kan meezingen :-). Ook aan Soulwax hele mooie ’90’s herinneringen… Bedankt voor het delen van je verschillende vijf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *