Knollen uit de oven.

Een tijd geleden kregen wij hier eens een SmartMat-pakket om te testen. Aangezien we ondertussen een zelfoogstabonnement hebben (ander eind van het “ik wil niet veel werk aan mijn eten hebben”-spectrum, ik weet het) hebben we het uiteindelijk niet verder genomen.
Eén van de gerechten uit de proefweek echter is een blijvertje, hier, zij het dan wat gepimpt en aangepast door uw dienaar zelve. SmartMat gebruikt feta, bijvoorbeeld, wij vinden de feta hierin net te zuur en dominant.

Een gerecht zo gemakkelijk dat zelfs mijn lief het al klaargemaakt heeft. Dat moest ik trouwens zeggen van hem (“Schrijf maar dat het dummyproof is”), dus het is niet dat ik hier denigrerend doe over zijn kooktalent. The boy makes a bitchin’ spaghetti, dus ik zou niet durven.

Gemakkelijk dus en behoorlijk snel ook. Op een half uur staat het eten op tafel, maar ik kan wel nogal snel groenten snijden. Dat snijden kan ook van tevoren, als dat handiger is. In een potje in de frigo, deksel erop.

Ojo zo lekker.

Nodig:
– Groenten en aardappelen van het seizoen. (By all means, gebruik wat voorhanden is. Ik vind dit zelf het lekkerste met harde knolgroenten, maar het werkt ook perfect met paprika en courgette enzo.) In mijn geval, deze keer: 2 rode bieten (ongekookt, niet die vieze voorverpakte en gekookte uit het versvak), anderhalve knolselder, twee grote aardappelen en twee zoete aardappelen. Normaal doe ik er ook radijzen bij, maar die gingen vanmiddag op bij de pastasalade, dus ik had er geen meer.
– look (ik deed deze keer 4 teentjes)
– ajuin (twee stuks in dit geval)
– olijfolie, peper, grof zout, andere kruiden naar smaak
– eieren

Verwarm de over voor op 200°C.
Maak de groenten en aardappelen schoon en snij alles in dobbelsteentjes van een halve centimeter. Snipper de look en de uien. Doe alles op een bakplaat, overgiet met olijfolie en bestrooi met kruiden. Ik deed deze keer alleen peper en zout, maar oregano, rozemarijn en co zijn ook perfect. Ge moogt dat dus gerust gebruiken, maar soms heb ik graag dat ik vooral de groenten smaak, en bij te veel kruiden is het toch altijd een beetje “aah, provence in mijn mond”. Als ge met courgette enzo werkt, zou ik wel meer provencaalse kruiden gebruiken.

Meng alles door elkaar met uw handen, zorg dat alle groenten een jaske van olijfolie hebben. Schuif in de oven en lees een kwartiertje de krant. Of dek de tafel, als u dan toch nuttig wil bezig zijn.
Check of de groenten zo goed als gaar zijn. Indien ja: bak spiegeleieren voor iedereen.
Groenten op een bord, wat kaas van de rasp erover en een spiegelei er bovenop, en eten klaar.

3 thoughts on “Knollen uit de oven.

  1. Ik maakte dit gerecht dit weekend voor de eerste keer en kon alleen maar denken: waarom heb ik dat niet eerder geprobeerd?! Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *