Efficiënt koken.

Op een facebookgroep die ik frequenteer werd vandaag de vraag gesteld naar weekmenu’s en inspiratie. Ik ben, zoals u ondertussen al weet, een trouwe aanhanger van het weekmenugedoe. Maar ondertussen komt het zo vanzelf dat ik eigenlijk nauwelijks nog moet plannen en zelfs niet meer iedere week volledig uitschrijf. Het begint met de juiste dingen in huis hebben, bedacht ik net, en dan combineren en improviseren. Een lijstje: efficiënt vegetarisch koken (met soms een beetje vlees of vis. Uhuh.)

pasta met feta en gegrilde groenten.

Altijd in huis:
– droge voeding: verschillende soorten pasta (lang, kort, lasagne, spaghetti, caneloni,…), couscous, basmatirijst, gewone rijst, risottorijst.
– kruiden: ik heb veel kruiden, maar ik gebruik minstens één keer per week pimenton de la vera, curry, kippenkruiden, chilipeper, paprika, provencaalse kruiden. En peper en zout natuurlijk.
– olie en azijn: olijfolie, notenolie, sla-olie, balsamico-azijn, wijnazijn, iets van fruitazijn, gewone blauwehandjesazijn
– blik of bokaal: tomatenconcassee, tomatenpuree, kokosmelk, boontjes, kikkererwten, erwten en wortelen.
– in de frigo: geraspte kaas, een blok kaas zoals grana padano, geitenkaas, ricotta, room, melk, volle natuuryoghurt, feta en haloumi. Eieren, boter, bladerdeeg. Een potje gemberpasta, verse currypasta en harissa.
– groenten: ajuinen (witte, rode, sjalotten), aardappelen, wortelen, look, knollen zoals bietjes of knolselder. Alles wat lang houdbaar is dus.
– diepvries: vis (brengen mijn aan zee wonende ouders mee van de vismijn. yum.), wat gehakt en stoofvlees van de boerderij, ratatouille/provencaalse saus in aparte porties, overschotten van spaghettisaus en soep. Voor noodgevallen zitten er ook stoomzakjes diepvriesgroenten in (Die Italiaanse van iglo zijn lekker). In het tomatenseizoen maak ik grote ketels tomatensaus, en die vries ik in. Of ik blancheer boontjes voor de diepvries.
– ook nog: rozijnen, noten (walnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandels), pitten (pijnpoom en zonnebloem) en sesamzaad
– en soms: vegetarisch gehakt, kipstuckjes, falafelballekes, ansjovis, readymade pesto.

Dat vul ik aan met een wekelijkse trip naar boerderij en de groentenwinkel. En dan kook ik. Bijna wekelijks dezelfde dingen, maar dan met licht andere ingrediënten. Doorgaans spendeer ik maximum een half uur aan koken. Als ik tijd heb, in het weekend of op vrije dagen, dan mag het wat meer zijn. Meestal maak ik dan ook grote porties soep voor dagen met weinig tijd. Of ratatouille dus.
Soms kook ik voor twee dagen na elkaar, tegelijkertijd. Het vraagt wat oefening, om zo een kookpot of vier tegelijk onder controle te houden, en achteraf is de keuken ontploft, maar mijn lief doet de opkuis dus dat is mijn probleem niet.
Een nieuwkomer is sinds kort dat ik kookvocht van groenten opvang en in een bokaal in de frigo zet. In één van de daaropvolgende dagen snij ik dan een ajuin en een prei, doe het groentenvocht erbij en maak zo soep. Mijn innerlijke Bree Van De Kamp wordt op zo’n moment bijna zot van fierheid.

But aniehoew. Staan bijna wekelijks op het menu hier ten huize:
groenten uit de oven, met een spiegelei.
– pasta met groenten, iets van kaas soms, en noten of zaden en olijfolie (zoiets, of zoals dat hierboven op de foto)
– pasta met iets tomaatachtig en groenten. En dan efkes in de oven met kaas erop.
– pasta carbonara (maak dat eens met asperges, trouwens, het is het seizoen)
– een rijstschotel, zoiets met tomaat en groenten die er zijn op dat moment
– risotto (voorbeeld)
– Omelet met groenten en patatten. En Turks brood erbij. Mmmm.
– couscous met groenten, rozijnen, nootjes, soms wat haloumi, en een sausje van volle yoghurt (een voorbeeldje) of de koude variant, tabouleh (dag van tevoren klaar te maken! hoera! En instant lente op uw bord.)
– eenpansdingen met gebakken patatten. Doe eens boontjes, ajuin, patatjes, look en oregano. Echt.
– ovenschotel: puree, groenten in tomatensaus of bechamel, kaas erop, klaar. Ook de dag voordien te maken.
– groententaart met een slaatje (hop)
– vis uit de oven met groenten uit de oven. Als ik dingen in de oven kan steken, dan zal ik het niet laten, ge ziet dat. Ovenkoken = relax.

Wat ik tegenwoordig kook als ik meer tijd heb, daar zal ik het later deze week eens over hebben, want ik heb een nieuw boek, en ik gooi nu look in de bechamel en rode biet in de chocoladecake. Amazing.

17 thoughts on “Efficiënt koken.

 1. Super! Ik trek tegenwoordig zelfs mijn eigen groentebouillons met groentenoverschot en restjes die ik verzamel in een bakje in mijn frigo. BAHA! (maar wel de max)

 2. we kunnen gewoon huisruilen de resp. voorraadkasten en frigo’s zouden al geen irritaties opleveren

 3. Ik zou het ook niet erg vinden om een week bij jou te komen wonen of van huis te ruilen. Jij zou dan bij mij wel pastavormpjes missen – ik probeer het wegens uitpuilende kasten op verschillende soorten spaghetti/noedels te houden, wat niet altijd lukt – en ik zou bij jou zure dingen missen (gefermenteerde groenten, pickles, kappertjes, zilveruitjes etc). Maar als je dat boek helemaal gaat lezen, ga je dat vanaf deze zomer misschien ook hebben. En lust jij geen linzen? Die helpen mij toch ook vaak de werkweek door.

  1. ik ben niet wild van linzen, neen. Henk eet dat graag, maar ik kan er precies niet echt weg mee. Geef mij een handleiding, Dorien!
   En pickles doe ik voorlopig alleen met augurken in de zomer, maar dat is idd iets wat ik meer moet proberen. Mira eet dat niet, though, en ik moet een beetje kinderproof koken natuurlijk.

 4. Die theorie werkt natuurlijk alleen als je kán improviseren. En als je spontaan smaken kan combineren tot iets lekkers. Beide vaardigheden zijn mij helaas onbekend. Bummer.

 5. waar koop jij haloumi? is dat ergens hier in de bp te koop? ik vind dat zot lekker maar ken het enkel door te proeven bij multatuli! thx

 6. Ik zou ook kunnen ruilen en dan zou ik de doos Linzen van Dorien meenemen. Ik vind ze zelf al dente en lauw lekker met geitenkaas, gedroogde abrikozen, noten en wat verse kruiden. Of met heel fijn gesneden venkel erbij.

 7. Halloumi al zeker te koop bij Delhaize, sommige vestigingen van de Carrefour en Colruyt. Ik heb ook al varianten gevonden in Turkse winkels. Daar zoek je best naar iets met “kashkaval” op het etiket. Ook kaas die je makkelijk kan grillen en bakken.

 8. Ik ben eigenlijk een veggie-virgin, maar wil al lang het vlees wat meer aan de kant laten… Ik ben in begeleiding bij een diëtiste voor overgewicht. Zij raadde mij aan zeker een vleesvervanger te eten, zoals quorn, omdat die ‘mager’ is. Maar ik kan daar geen weg mee. Ik vind het niet lekker. Iemand goeie, eenvoudige recepten, want ik wil het nog niet opgeven.
  Ben ik nu verkeerd als ik merk dat vegetariërs veel vaker granen of pasta eten ipv aardappelen. Is voor mij dus ook uit den boze… Evenals kaas en noten (vetten). Ik weet wel dat er gezonde vetten zijn ook, maar calorisch gezien maakt dat geen verschil. Vet is vet.
  Dus als er mensen zijn die ‘low fat, low sugar’ vegetarische recepten hebben. Ze zijn welkom!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *