Koop asperges, c’est bien la saison.

Tegenwoordig heb ik het niet zo voor het internet. Kan gebeuren, en het gaat ook wel weer over.

Ik spendeer mijn dagen verbeterend, examens opstellend, kokend en met mijn handen wroetend in den hof. Mijn bonen groeien tientallen centimeters per dag, en elke avond voor het slapengaan loop ik rond met een schaar om slakken doormidden te knippen. It’s the most cruel thing ever, want de buikspanning van zo’n slak is niet niks en ah laat maar vies verhaal. Maar als het in het moestuinboek staat als de beste methode, dan geloof ik dat.

Maar ik wilde een recept delen. Niet van de fantastische ice-tea die ik elke dag zelf maak, tegenwoordig, maar van de pasta die hier zowat elke woensdag klaargemaakt wordt in deze tijd van het jaar. De dochter lust namelijk geen asperges, maar eet op woensdagmiddag bij mijn mama, dus op woensdagavond krijgt zij boterhammen en wij pasta met asperges. Want asperges zijn lekker. Neen, discussieer niet. Leve asperges.

Het recept is voor twee personen, maar naar goede gewoonte zonder verhoudingen en hoeveelheden én vreselijk ongestructureerd. Een beetje zoals ik kook, dus.
Nodig: Ergens tussen een halve kilo en een kilo asperges (voor vier personen zou ik 3 pakjes kopen), ajuin, sjalot, look, bladpeterselie, wat pijpajuin indien voorhanden, olijolie, twee eieren, raspkaas, peper en zout. Spaghetti.

asperges

Zo maken:
Maak de asperges schoon.

(hou de schillen en onderkanten bij, straks terwijl ge de pasta maakt kookt ge die met wat kruiden, ge zeeft het kookwater en met die bouillon maakt ge soep. Gewoon wat ajuin en wit van prei toevoegen, mixen en wat peterselie toevoegen)

Snij de asperges ze in stukken van een paar centimeter en gooi deze kort in kokend water.

(Water aan de kook brengen, asperges erbij en als het weer kookt na een minuut al afgieten. Datzelfde water gebruik ik dus om achteraf die schillen in te koken. Maar ik geef toe dat ik misschien wat overdrijf.)

Snipper ondertussen wat ajuin en een sjalot, en zet water op voor de spaghetti.

(Als dat water kookt, kook dan de spaghetti. Ik zeg het nu maar, want straks vergeet ik het, en als ge een receptenvolger zijt dan staat ge daar op het eind, met uw ongekookte pasta.)

Doe een scheut olijfolie in een wokpan en laat de uien zachtjes fruiten.

(Dit is uw moment om wat knoflook, peterselie en pijpajuin fijn te snijden en aan de kant te houden.)

Voeg als de uien glazig zijn een paar teentjes gesnipperde knoflook toe en dan de asperges. Bak een paar minuten en bestrooi kwistig met peper en zout.
Kluts twee eieren los met peper en zout, voeg kaas van de rasp toe.

Als de spaghetti gekookt is, giet deze af en kieper in de wok. Overgiet met wat olijfolie en roer onder het aspergemengsel. Roer er nu de eieren door, en de pijpajuin en peterselie. Nog wat peper toevoegen indien nodig. Serveer meteen, met extra kaas.

10 thoughts on “Koop asperges, c’est bien la saison.

 1. Lekker! en van dat water/kookvocht recupereren, ik doe dat ook (niet altijd maar als het in mijn kookplanning uitkomt wel)

 2. Super gerecht. Merci! Ga ik eens proberen.
  Grappig dat we blijkbaar met een paar Gentse vrouwen iedere avond op slakkentocht gaan;).
  Mijn tips ivm slakken: schelpjes meedoen van op het strand: fijner maken… En strooien aan de voeten v je planten! Ze prikken zich en willen WEG!
  En als ze toch blijven (helaas, ondanks de pijn;)…: neem de slak en zet er een zware bloempot op… Net iets minder vies dan in twee knippen;)
  Succes!

 3. Ik kwam onlangs tegen dat je daarvoor eierschalen kan gebruiken (da’s misschien wat makkelijker dan schelpjes van het strand), de stukjes goed fijn maken, maar ook niet te fijn, moet wel ruw blijven natuurlijk, en in een cirkeltje rond je groenten strooien.

 4. Hmmm, dat ziet er verrukkuluk uit! En eik, slakken in twee knippen, ik hou het voorlopig op zout strooien denk ik…

 5. asperges zijn dik in orde ! ik heb ze zelf in mijne hof staan, maar hoe zit het eigenlijk met die fantastische zelfgemaakte ice-tea ? Krijgen we daar een recept van ? a.u.b??

 6. Doorheen het begin van het aspergeseizoen vries ik schillen en onderkantjes in en naar het eind toe gebruik ik die om bouillon te trekken en met soepasperges (de laatste oogst) een pot soep te maken.

  1. Oh ja, en hier geen last van slakken zoals gedacht. Mijn koolplantjes zijn opgegeten door schattige kleine konijntjes die blijkbaar in onze tuin wonen. Ik zie me die toch niet met ee schaar achterna gaan. Ik zal maar nieuwe plantjes kopen en er een gaastunneltje overheen zetten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *