EHBO voor op vakantie.

Ik kreeg vorige week een doosje in de bus, met daarin een reisapotheek om uit te testen. Ze doen namelijk een actie, die gasten van Sanofi, waar u alles over kunt lezen op zorgelozevakantie.be (als u twee van de producten koopt, krijgt u een EHBO-zakje erbij).

De inhoud van de tas was een mooie basis:
– Mitocare Wondzorg: dit heb ik zelf eigenlijk altijd in huis, want helpt tegen snijwonden, schaafwonden, kloofjes en brandwonden. Ik ben nogal voorstander van dingen die voor meerdere pijntjes helpen, omdat dat minder plaats neemt. En volgens de dochter piekt het niet, wat een voordeel is.
– Erceflora: logisch, voor op reis. Ge steekt al eens wat ongewassen groenten in uw mond en hopla.
– Mitopic antimuggenpatches en muggenbeetpatches: e patches om de jeuk te verzachten helpen wel goed en zorgden ervoor dat ik mijn armen nog niet open heb gekrabt. Best handig ook, zo een plakkertje. Bij andere mensen blijken de preventieve plakkers te volstaan om de beesten weg te houden, maar ik ben de koningin van de muggenbeten. Met een stick, een patch en zo’n ding voor in het stopcontact word ik nog steeds gestoken. I’m tasty, zo blijkt, en dat mag misschien een compliment zijn, maar ik zou het feitelijk liever niet hebben. Als u het ultieme middel heeft gevonden: laat het mij weten.

Wij gaan namelijk binnen een paar weken voor het eerst met het kind kamperen, en ik ben niet alleen nu al bang voor het maanlandschap dat mijn lijf dan weer gaat worden, door dat zakje begon ik al eens na te denken over reisapotheek.

U mag dus niet alleen het ultieme antimugmiddel in de commentaar aanvullen, maar ook wat ik zeker nog moet meenemen, EHBO-gewijs. Ik heb al, naast de dingen hierboven:
– iets tegen koorts en hoofdpijn, voor haar en voor ons
– proflora-zakjes voor haar
– muco rhinathiol voor kindjes (volwassenen kunnen gewoon de dubbele dosis nemen, dus maar één fles mee te nemen. Ik ben vreselijk efficiënt, ik zei het al)
– cortisonezalf voor de muggenbeten die over de Belgische grens altijd zo groot als een tennisbal worden. Zucht.
– Zonnecrème 50 (voor haar) en 30 (voor ons)
– Aftersun
– Hexomedine transcutanée: voor alle ontstekingsdingen die geen open wonden zijn
– pleisters in verschillende vormen en groottes
– een anti-teken-setje
– de blauweplekkenstick

Zeg eens, wat moet er nog mee? Vooral de dingen die ik kampeergewijs vergeet: laat weten!

24 thoughts on “EHBO voor op vakantie.

 1. haha, zeg eens op welke camping ge zit? dan kom ik daar naar den apotheek…het enige dat ik ook altijd wegsteek, is zware pijnstillers voor als mijn tanden weer kuren beginnen doen…of zelfs al den antibiotica die ik dan zou nodig hebben…

 2. Bij kamperen heb ik altijd brandwondenzalf mee en zo’n busje verkoelende spray voor brandwonden. Valt het op dat ik een hevige schrik heb voor brandwonden? Al moet ik zeggen dat ik die keer mij thuis verbrand had voor op verlof te vertrekken.

 3. Wij hadden altijd een tube Flamigel in de reisapotheek. Helpt tegen brandwonden, verbrande huid, schaafwonden, kortom alles wat met de huid te maken heeft. Dat is dus ook economisch gedacht. Eén tube, veel mogelijkheden, een aanrader.

 4. Ik vertrek nooit zonder zo’n zakjes zoutoplossing. ‘t Heeft me al vaak gered. Als je door een zonneklop niks kan binnenhouden, zorgt dit er tenminste toch voor dat je niet compleet uitdroogt en in een vicieuze cirkel terecht komt.

 5. Mijn basis is altijd alles wat je urgent , dus ‘s nachts of binnen een paar minuten, kan nodig hebben. Al de rest vind je wel ter plaatse bij de apotheek.
  Naast jouw lijstje, zit bij ons ook dit erin:
  Motilium, Imodium, Claritine (bij een serieus allergische reactie – ‘oei, nu is mijn hand wel serieus aan het opzwellen. Ik zie de plooikes van mijn vingers niet meer’ – kan dat al eens helpen) en oordoppen (ik weet niet waarom dat in onze EHBO-zak zit). Maar ook zonder die dingen overleef je het wel.
  Maar wat ik hier vooral niet zie staan:
  – pincetten (een platte en een puntige)
  – naalden (een gewone naald en een steriele naald)
  Want splinters, angels en doornen zijn goede vriendjes van kamperende kindjes.
  Veel plezier!

 6. Wat er bij ons ook altijd in de EHBO-zak zit: Arnica zalf (Weleda) tegen builen, Flamigel bij oppervlakkige huidwonden en brandwonden (1e graad) (en dat van het vermijden van littekens is echt waar), Azaron stick tegen insectenbeten (zalig, echt geen jeuk meer en de bobbeltjes verdwijnen heel snel), wondverzorging ( zuurstofwater (spray), kleine steriele kompressen, pincet … ) …

 7. Ik vul een hele curver-box met EHBO spullen. Te beginnen met nood-medicatie: epipen, anti-histaminicum, puffers + voorzetkamers en koortswerende middelen voor de kinderen en niet te vergeten de Carbobel. En dan is de doos al halfvol. Verder wordt dit bijgevuld met ‘wondzorg-spullen’: pleisters, ontsmettngsmiddel, zalf(zoals hierboven al voldoende vermeld), ‘anti-muggenspullen’: iets preventief en iets anti-jeuk dus curatief, als er dan nog plaats is in de curver box, pak ik de algemene spullen in: iets tegen hoofdpijn, neusspray . Voor de kinderen komt dit uit de VSM-reeks… Maar dit laatste is minder dringend dus steeds ook ter plaatse aan te schaffen indien nodig

 8. Bleinenplakkers en iets tegen verbrande ledematen. Ik heb al te vaak kokend water over mijn handen gegoten op een camping, dat laatste is handig. En bleinenplakkers want flipflops/Birkenstocks lopen zichzelf niet in.

 9. Iets dat helpt, hier toch, is gewoon azijn in een potje. Het stinkt wel, maar elke dag een beetje azijn bijdoen, helpt hier voorlopig nog steeds om niet gestoken te worden.

 10. Als je iets wil dat écht werkt tegen muggen: een product met DEET als actieve stof (minstens 30%). Te koop bij de apotheek.

  1. Iets met Deet helpt tegen muggenbeten maar bij mij toch niet 100% (ben precies toch al vaak een plekje huid vergeten en dus nog steeds in de smaak valt bij die beesten), bovendien blijf ik wel nog altijd wakker worden van hun gezoem (zelfs ondanks oordoppen). Ik ben dus geen fan van camperen en ik wil het liefst een muggennet.

 11. wel, de cortisonezalf voor uw muggebeten van een halve tennisbal: volgens mijn huisarts (vorige week geraadpleegd wegens een “dazebete” die de omvang nam van een halve bowlingbal) zou dat niet echt helpen omdat de ontsteking meestal te diep gaat; enkel cortisonepillekes helpen (en die hebben na de zalf inderdaad verlichting gebracht)
  voor de rest: niet hopen: ze weten je altijd te vinden (tenzij ik naast jou kom liggen, ik ben misschien nog lekkerder? 😉 )

 12. Ik heb werkelijk nog nooit een reisapotheek meegenomen. Ik heb maar Nurofen in huis sinds die keer dat gij mij avondlijk gered hebt. En nu staat hier al anderhalf jaar een fles voor u die ik steeds vergeet mee te geven. Ik moet nog veel leren.

 13. Haha, heel herkenbaar. Ook zware anti-fan van kamperen hier, maar die kinders vinden dat wel fantastisch dus daar doe je het dan voor. En voor die sigaret voor de tent, die dan plots wel mag 😉
  Van muggen krijg ik serieuze etterbuilen, dan dazen zelfs een ballonbeen/arm voor meerdere weken. Mijn remedie: spray tegen insecten ook, ja, maar vnl aangevuld dr common sense. Hoe heet het ook mag zijn, bij valavond zie je mij in lange broek en lange mouwen, kousen en schoenen inclusief. Niet bevorderlijk om een zuiders lief op te doen maar dat heb ik toch niet meer nodig 😀

 14. Ik ben de efficientie zelve als het ehbo betreft 😉 Compeed, of de goedkopere versie uit den Aldi voor aankomende of reeds aanwezige blaren, Flamigel voor alle jeukjes, brandjes en prikjes, koorts-en pijnstillend middel, iets tegen diarree, iets anti-allergisch, roller tegen teken, muggen en andere bijtbeesten (ja, muggenbeten die tennisbalgroot worden), kleine ampulletjes fysiologisch water om vliegen uit ogen te spoelen of wonden proper te maken, steristrips (zeer interessant om snijwondjes toe te plakken, maar evenzeer om een afgekraakt oor weer aan een bril te monteren), gaasjes, plakband of opsite (watervast) om die gaasjes op hun plaats te houden, een ontsmettende zeep of zalf (zoals isobetadine, maar niet als je allergisch bent voor jodium). Die is dan echt wel om wondjes te ontsmetten, zeker niet om na elk contact met vermeende bacillen je handen hyperclean te boenen, je weerstand moet ergens vandaan komen hé. Spuitbusje reinigend/ontsmettend middel om wonden te verzorgen, en druivesuiker voor acute dipjes. Verder een schaartje, naald, pincet, en naar keuze een flesje ontsmettingsalcohol of een aansteker om indien nodig dat gerief te steriliseren.
  Lijkt massaal veel, maar past altijd in een portemonneetje (de pilletjes, uit hun doosje, samen met dosering, op een geplastificeerd papiertje ter grootte van een bankkaart) en een klein toiletzakje (al de rest). Verder zit er ook altijd een paar wegwerphandschoenen in, en een klein plastiekzakje voor afval. We hebben er al héél dikwijls gebruik van kunnen maken, meestal gewoon om dat al de rest geen gerief meeheeft en dus “bij mama Heidi” gaat. Op wandelingen was de jongste ook altijd de ambulance, hij had een licht rugzakje met de ehbo mee, terwijl wij met al de rest zeulden.

 15. Bij ons een heel apotheek, manlief ziet me altijd komen maar ik ben altijd voorzien op rare of onverwachte dingen…. want geloof me, onvoorziene kwaaltjes op vakantie … ik kan na 14 jaar een boek schrijven 😉 ( Een vooruitziende dokter in combo met het vele reizen zullen (on)bewust wel een rol spelen)
  dus extra in onze EHBO koffer ….

  – een thermometer
  – protectis – als iedereen rond U last heeft van toerista, kan je met dit het euvel nog
  vermijden
  – Motillium en Imodium ( een standaard duo denk ik)
  – Fucidine – cremeke voor ontstoken wondjes
  – Monuril – voor bij blaasontstekingen als vrouw ga ik niet op vakantie zonder just in case … en jammer genoeg dit jaar nodig gehad 🙁 onze campingplaats was toch wel enige afstand van het sanitair en als je om de 5 min dingend pipi moet doen … tja ik moet er geen tekeningetje bij maken zeker? ik was ZO blij dat ik dat bij had!!!! (wel voorschrift nodig)
  – Buscopan voor krampjes in de buik
  – Dafalgan Instant. Geen gedoe met oplossen of inslikken, gewoon zo in u mond en 2 seconde later is het opgelost. Super handig, heb ik ook altijd in de handtas voor onvoorziene hoofdpijntjes….
  – Spidifen oploszakjes – smaakt vreselijk maar dat is betwistbaar natuurlijk (anijs) helpt bij koorts en super bij keelpijn
  – Sofrasologne – ook bij verkoudheid en verstopte neus
  – Iets tegen reisziekte (bv touristil) – wagenziek, zeeziek, … just in case
  – algemene breedsprectrum anitbiotica (amoxiline) – bornchitis, sinusitis, koorts, griep, … wel op voorschrift met duidelijke intructies van de huisarts.

  Voila, een greep uit ons “doosje” voor op vakantie (onder het motto, “Je kan het beter bij hebben, dan heb je het niet nodig”)

  In elk geval een leuke vakantie gewenst!

 16. Oeioeioei. Wij gaan binnenkort met onze twee jongens (4 en 6) ook voor het eerst kamperen, en ik krijg het koud zweet als ik sommige van die lijstjes zie.
  Toegegeven: mijn lief en ik zijn vaak onder ons tweetjes gaan kamperen, de ene keer al avontuurlijker dan de andere. Geen van die keren hadden we iets anders mee dan een paar pleisters, iets tegen hoofdpijn, een beetje ontsmettingsmiddel, een fles zonnemelk en misschien nog net een paar oordoppen. Nu ja: vaak genoeg zijn we op ongemakjes gebotst waarbij we dachten ‘hadden we nu maar X of X mee’ (of gewoon: een apotheek in de buurt zou ook wel helpen). Die steristrips, die waren bijvoorbeeld in twee gevallen heel erg van pas gekomen (ik bespaar u de details, maar ik heb er nog altijd spijt van dat we dat niet bij hadden…).

  Dit gezegd zijnde, onthoud ik dat ik beter wel voorzien ben nu we twee ondernemende jongens met ons meeslepen…

  -iets tegen zonnebrand en aftersun en sint-jansolie en flamigel en flammazine (een mens kan maar voorzien zijn, zelf het blekere type zijnde en met twee witte kinderen)
  -vanalles tegen muggen en tegen jeuk (ik onthoud ook de deet- en flamigel-tips)
  -iets tegen maag- en darmklachten en evt. ook zoutoplossing
  -iets tegen allerlei allergieën (manlief), inclusief allerlei puffers (astma- manlief)
  -gewrichtszalfje (ikzelf), blauwe plekken (oudste zoon en ik)
  -vast en zeker anti-tekensetje, pincet, naalden, lucifers
  -zeker iets tegen hoofdpijn en koorts
  -allerlei ontsmettende zalfjes (isobetadine), sprays, ontsmettende zeep
  -steristrips en gewone pleisters en bleinenpleisters en misschien ook nog wat -troostpleisters (à la tom en jerry)
  -een thermometer
  -een lading anti-muggenkaarsen

  En vooral: een EHBO-boekje en het SAS survival handboek… Je weet maar nooit…

  Ik vrees alleen dat ik mijn echtgenoot niet meer meekrijg als hij dit leest 🙁

 17. Goh. Wij hebben altijd pleisters mee, ontsmettingsmiddel, koortswerend spul voor de kinders, pijnstillend spul voor ons, muggenmelk, ERS, en een tekentangetje. Je moet al behoorlijk ver op reis trekken om ergens te belanden waar er geen apotheek en geen receptie is, en zelfs daar helpt de plaatselijke doktertovenaar je meestal graag verder.
  Wel papier of kaartje van de mutualiteit niet vergeten.

 18. En duct tape! Vertrek nooit op reis zonder duct tape. Serieus. Daar kunt ge Alles mee oplossen, van lekkende tenten tot kapotte auto’s en gescheurde opblaasboten. Ge kunt er alleen geen muggen mee vangen.

 19. Ilse, kan je hier misschien een foto’ke bij plakken? Dan kan ik dat bijhouden op Pinterest want er staan hier geweldig veel tips die ik graag bijhou voor de volgende kampeervakantie. Dat heb ik vaak bij blogs met interessante onderwerpen, en dan al die tips in de comments. Hoe hou je dat bij?

 20. In onze reisapotheek heb ik plakkers, iets ontsmettends voor daaronder, iets teegen tourista, iets tegen maagzuur (2 maagbreuken onder één dak!), en iets om splinters te verwijderen. Een schaartje zit in de reisnaaiset, de tekentang is van de reisapotheek van de hondjes naar die van ons verhuisd. Dat preventief en curatief middel voor muggenbeten ga ik eens van wat dichterbij bekijken. Ik ben namelijk ook altijd kop van jut…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *