Ik ben niet zo’n fan van courgettesoep.

In onze moestuinbak heb ik courgettes geplant. Ik kweekte zelf een paar zaadjes op, en vond dat bij het uitplanten zo zielige dingskes. Dus ik kocht voor de zekerheid een extra plant in de Aveve. En toen bleken de zielige dingskes geen zielige dingskes maar sterke robuuste planten, die bovendien aan een angstaanjagend tempo vruchten maken. Met dank ook aan onze tuin vol bijen, wegens een zakje veldbloemenzaad laten morsen door de dochter. Ik oogst elke dag, tegenwoordig, en dit is de oogst van twee dagen:

Dag 11. Die keer dat ik ontdekte dat er nog een courgetteplant stond, achteraan de bak #67daysofsummer

Min de allergrootste, die ik net meegaf met de poetshulp voor in de soep. Ik hou niet zo van courgetten in soep, namelijk, behalve dan in de minestrone van Dorien.

Dus ik vul ze (met ui, look, courgettepulp, pijnboompitten, spinazie en geitenkaas bijvoorbeeld. En daar dan een tomatensausje bij), ik doe ze in een rijstschotel (met tomaten en paprika en curry), ik gooi ze in een omelet (met patatjes en verse kruiden), ik eet ze rauw (heel fijngesneden en gemarineerd in een vinaigrette van olie en witte azijn), ik doe ze in de vulling van wraps (met tuinbonen, lekkere sjalotten, pijpajuin en wat gehakt. Met een yogurtsausje en sla!) en in allerlei pasta’s.

Vanmiddag vertelde de poetshulp dat zij een beslag maakt met bloem en ei, en dan plakjes courgette bakt en opdient met een yoghurt-looksaus. Dit gaat op de lijst, alvast, maar u heeft ook zeker een paar courgetterecepten, niet?

38 thoughts on “Ik ben niet zo’n fan van courgettesoep.

  1. ja, dat dus: munt!
   gegrild en dan met olijfolie-balsamico-look-peper-zout en munt
   of pasta met courgette & munt

 1. Ik draai die ook in pastasaus, of gewoon gestoofd met ajuin…alleen heeft meneer hier een courgettetrauma opgelopen in zijn jeugd…but I love it!
  Die opgevulde versie klinkt lekker…

 2. als je ze héél dun snijdt, er een beetje zout op doet, ze dan op een bakplaat legt, er olie op sprayt (of met zo’n borstel olie op doet) en ze twee uur in de oven op 150 graden zet, heb je lekkere chips.

  als je ze in twee snijdt en dan met een ijsschep de zaden er uit haalt, kan je ze vullen met spaghettisaus en bestrooien met kaas en dan in de oven.

  wij hebben een sliertenmaker, en wij maken er spaghettislierten van en dan eten we dat zo op.

  fijnraspen, goed laten uitlekken, mengen met eieren en bloem en kaas en pannenkoekjes van maken. (heel lekker met een sausje van mayonaise, look, limoen en saffraan.)

 3. Ik vind deze courgettelasagne van photocopy ann heel lekker. Of gemengd met vegetarisch gehakt, p&z, paprikapoeder, eitje erdoor, paneermeel (zoals je een fricandon maakt) en als finishing touch nog een beetje feta erdoor mengen (is ook lekker zonder hoor, maar die feta geeft zoveel smaak) en dat in de oven. Mmm. Wij eten dat meestal gecombineerd met pasta en aubergine parmigiani, ook van photocopy ann http://www.pinterest.com/pin/193865958929428220/

  1. Awel deze ging ik dus ook zeggen. Zoooooo lekker! En ge hebt er direct drie courgettes voor nodig, dat is ook mooi meegenomen.

 4. Als vervanging van boter in gebak. In zoet gebak zelfs! Een beetje op zicht de hoeveelheid boter vervangen door eenzelfde berg fijngeraspte courgette. En dan wel door het deeg nog wat olie toevoegen tot het er normaal uitziet.
  Lukt voor havermoutkoekjes, muffins en chocoladecake.
  Ik laat meestal de groene schil eraan waardoor je het kan zien in lichte koekjes maar verder merk je het eigenlijk niet. Een veel gezonder dan boter!

 5. Waar wij hier voor uit ons dak gaan. Namelijk dit:
  *snij de courgette in kleine frietjes (niet schillen, enkel de middenste zaadjes eruit halen)
  *teentje look of twee fijn snipperen
  *met olijfolie samen in de pan
  *extra afkruiden met wat peper en zout (niet overdrijven)
  *klein blikje tomatenpuree toevoegen
  *alles goed mengen
  *laten sudderen tot de groensels beetgaar zijn. Gaat nogal snel. Bij blijven dus.
  Smakelijk!

 6. Ja, ik hou wel van een portie courgette-pickles bij de boterham. Lekker van jonge courgettes, maar ook perfect van uit te kluiten gewassen exemplaren. Bovendien kan je de pickles lang bewaren en dus genieten van je courgettes als de verse exemplaren al lang ten onder zijn gegaan aan de vrieskou.

 7. Als je dan toch soep zou willen proberen, aanstoven met wat ajuin, scheutje witte wijn, bouillon erbij, gaar laten worden, mixen en dan zo’n potje boursin cuisine erbij. Plotseling een heel pak lekkerder!

 8. Topper broodje van bij ons op het werk: Bruin brood, philadephia kaas, Luikse siroop, gegrilde courgette, een dun schelletje gebakken spek en rucola. Grrrrrrr Heerlijk!! 🙂

 9. Voor wie niet houdt van courgettesoep maar verdrinkt in zijn oogst: grote ketels soep maken van per courgette 1 dikke ajuin, twee knoflooktenen en wat bouillon(bloksjes), maar dan wanneer de soep klaar is er handjesvol kervel doormixen. Tadaa: reuzeveel soep die niet proeft naar courgettes maar naar kervel om in te vriezen en het jaar met soep door te komen. Na ontdooien eventueel een beetje aanlengen met melk en dan zowel koud of warm te drinken. Lekker!

 10. je maakt nog al wat los zeg!
  maar ja, courgetti en gegrild met munt en citroen, dat wilde ik zeggen, maar ze stonden er al

 11. Courgette taart:
  Laagje courgette schijfjes, laagje verbrokkelde feta kaas en zongedroogde tomaatjes, laagje courgette schijfjes, laagje verbrokkelde feta kaas en zongedroogde tomaatjes, laagje courgette schijfjes, laagje gemalen kaas. Hup de oven in, en opdienen met rijst of zo.

 12. Euh … ik wil dat receptje van die gevulde courgette wel! Je hebt alle ingrediënten zo netjes vermeld, misschien wil je wel snel het receptje ook posten? Pretty please? 🙂

 13. Heb onze “eerste” binnen gehaald (1650gr, nie mis he) en er is nog op komst. Soepgroenten liggen klaar om morgen aan de slag te gaan met het grootste deel. Voor de rest ga ik je ideeën nog eens nalezen. Er zit vast meer dan één bruikbaar alternatief bij (want zo zot ben ik dus ook niet van die soep).

 14. I see you don’t use the potential of social websites like facebook on your website.
  You can get huge traffic from social sites on autopilot using one useful app, for more info search in google for:
  Alufi’s Social Automation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *