projectblogboek

Het Blogboek, het project. #projectblogboek

Ten eerste.

Lilith, ofte Kelly, bracht kort geleden een blogboek uit. Het boek dat u moet hebben als u wilt beginnen bloggen, of als het allemaal niet zo marcheert zoals u het zou willen.

blogboek

Nu is dit weblog niet zo nieuw meer (tien jaar dit najaar, jadadde) en moet ik tot mijn eigen schande toegeven dat ik al van bij het begin bijzonder weinig verwachtingen had.
Ik heb geen plan, ik doe maar wat, en ik voel mij daar eigenlijk bijzonder goed bij. Het zou de samenvatting van mijn biografie kunnen zijn.

Ik heb Kelly graag, altijd al. We go way back, gelijk ze zeggen, al sinds de oertijd van de blogosfeer. Tales from the Crib was één van de eerste blogs die ik las en het is één van de enige die ik ook vandaag nog consequent bij elke post lees.
We kennen elkander ondertussen ook al geruime tijd in het echt, inclusief mannen en kinderen. Er zijn de wunches, er waren de wijvenweken, er zijn de bezoekjes van tijd tot tijd. Volgens mij staat dat vermiste loopwagentje voor peuters zelfs ergens op haar zolder stof te vergaren.

Enfin. Om maar te zeggen: ik ben niet geheel onpartijdig in deze. In die mate zelfs dat het mij een beetje irriteerde dat er een paar weken na dat van Kelly nog een blogboek is verschenen, geschreven door een jongedame die blijkbaar een streepje voor heeft in de traditionele media. NEEN IK WEET NIET HOE DAT ZOU KOMEN STOPT MET HET TE VRAGEN IK GA ZELFS NIETS INSINUEREN.

Ten tweede.

Op de trouwerij had Kellster een exemplaar van haar boek mee, inclusief een bijzonder lieve opdracht. En sindsdien loop ik te kauwen op wat ik ermee ga doen.

Het lezen, ja, en dat heb ik intussen gedaan. Ik heb er veel wijsheid in gevonden, verpakt in handige lijstjes en duidelijke verhalen. Het leest vlot weg, ik heb hardop moeten lachen en het is leutig om eens een paar dingen in propere overzichtjes te lezen.
Consequent bepaalde regels volgen is niks voor mij want ik heb kijkeenvogeltje, en ik zondig tegen zowat elke tip die in het blogboek gegeven wordt. Maar ik kan mij dus wel voorstellen dat andere mensen veel baat hebben bij de tips (Herlees uw posts voor u op publiceer klikt, bijvoorbeeld. Dat zou een goede kunnen kijkeenvogeltje.) lijstjes, de planningen en de apps.

*Over dat laatste trouwens, Kelly. Er was een avond dat ik vanuit mijn zetel naar de man riep: “Kelly heeft een lijst van wat er in haar diepvries zit in Evernote! Wat een goed idee hé zeg!” Hij lachte en mompelde: “it ain’t gonna happen, babe.”*

Maar ik wilde dus meer doen dan het alleen lezen. Omdat er misschien wel wat meer aandacht zou mogen zijn voor dit blogboek in de traditionele media. Maar ook omdat ik geloof dat voor een boek constante aandacht bij het doelpubliek de enige aandacht is die nodig is. Jullie zijn dat doelpubliek. Zet u en drinkt iets, het is hier gezellig.

Ten derde.

I give you: #projectblogboek.

In Het Blogboek verspreid staan lijstjes met als titel “15 ideeën voor je volgende blogpost”. In totaal zijn er 8 lijstjes. Dat zijn 120 ideeën voor blogposts, alstublieft.

15 ideeen

Ik ga die allemaal doen.
Allemaal? Ja. Allemaal.

Simpel toch?
En overmoedig, ik geef dat toe. Maar van een beetje overmoed is nog niemand doodgegaan. Behalve misschien Icarus. En Macbeth. En die gasten van de Darwin Awards. Maar bij mij zal het vast zo’n vaart niet lopen.

Aniehoews. De komende wekenmaandenjaren krijgt u hier regelmatig een post voor #projectblogboek. En al moet ik er vijf jaar over doen, ik zal ze allemaal schrijven. Want behalve overmoedig en een vreselijke uitsteller, ben ik ook hartstochtelijk koppig en geduldig.

Ten vierde en tot slot.

Maar natuurlijk.
Ge moogt ook meedoen. Graag zelfs. Neem een foto van het idee dat ge gebruikt uit het boek, of steel gewoon de prentjes van hier. Voeg de hashtag #projectblogboek toe en laat het mij efkes weten, dan zet ik een linkje hieronder.

Ook in #projectblogboek

* Michel
* Romina
* Tante Alice
* Sofinesse
* Anne
* nobutterfly
* Hi-ke
* Kruimel
* Kattebelle
* Tifosa
* Ellen
* Jeroen
* Sheena
* Kelly zelve

* Charlotte
* Isa Belle
* Upje
* Tiny
* Stephanie
* Bentege
* Madrina
* Mafaldine
* Trijnewijn

93 thoughts on “Het Blogboek, het project. #projectblogboek

  1. Gniffel. Ik weet niet hoe origineel uw idee is … want ik had het alvast ook. Allez nee, niet zo geweldig georganiseerd (!) als het uwe. Maar goed, ik doe dus mee! Op mijn eigen tempo, weliswaar …

  2. Ha, Ilse, je helpt me misschien over mijn twijfel heen om Kelly’s boek te lezen. In de interviews daarover lijkt het namelijk alsof het allemaal gaat over “meer uit je blog halen” – lees: meer lezers maar ook meer reclamedeals en zo. Daar is het mij helemaal niet om te doen. Maar je maakt me nieuwsgierig… Als er ook gewoon leuke ideeën in staan is het misschien toch de moeite? Hoewel ik lijstjes genoeg heb, je zou eens moeten weten hoeveel “concepten” er in mijn blog staan die nog nooit gepubliceerd (ofte afgewerkt) zijn geraakt!

    1. Hey Ellen, oei, lijkt dat zo? Dat was niet echt de bedoeling, het gaat eigenlijk vooral over meer plezier uit je blog halen. De focus ligt zeker niet op reclamedeals. 🙂

      Meer op ideeën en inspiratie en tips om het allemaal wat haalbaarder te maken. Of ze zouden me hier moeten tegenspreken. En dat mag! 😉

      1. Dag Lilith, in je twee stukken in Standaard-Magazine – eentje toen je die tweedaagse had gevolgd bij een internationale bloggoeroe en daarna je ander stuk over je boek zelf – leek het wel een beetje zo. Je haalde voorbeelden aan van reclamedeals die niet betalend zijn en zo. Toen dacht ik: reclamedeals? dat is mij nog nooit overkomen!

        Vandaar mijn indruk. Als ik het boek vast pak, wordt dat misschien wel helemaal anders. Krijg ik allicht ook zin in leuke lijstjes…

      2. Ik heb het boek al half gelezen en ik vind net niet dat het daarrond draait, want als je erover refereerd is het net om te zeggen dat bloggen niet gaat om “reclamedeals” en geld verdienen…

  3. Ik moet het mij nog altijd aanschaffen, dat blogboek, en dat komt er precies maar niet van.

  4. Lijkt me ook wel wat… maar weet nog niet goed of ik het aandurf. Want beginnen is afmaken hé!
    Alvast heel veel succes!

  5. Haha, ik had er al een rits geselecteerd.
    Ben zelfs al begonnen, maar neem haar ‘herlezen voor publiceren’ wat te veel ter harte, en houd de dingen nog even in de pipeline 🙂
    Ze komen er ook aan, mijn versies. En ook op mijn tempo. Ben nu eerst 100 dagen aan het gelukkig zijn. Of zoiets ;o
    Succes ! Ik kijk er hiernaar uit !

  6. Ha ja, ik ben daar ook al enthousiast mee bezig. Haar “weekend in cijfers” steelde ik al, en de lijst “25 dingen die je nog niet wist over mij” en ik ben gewoon in haar voetsporen naar dezelfde zelfplukboerderij gegaan en daar een post over geschreven. http://tinyblogt.wordpress.com/2014/10/05/tiny-maakt-het-9groentenstoofpotje-van-de-zelfplukboerderij/
    Eens kijken, wat nog: ik deelde tien tips om goed te slapen,… In mijn olifant (Evernote, ook al een app die ze me toonde) zit nog een idee met mijn favoriete gebruiksvoorwerpen. En ik ben nog geen twee maanden bezig. 😉

  7. Het blogboek ligt hier op de hoek van mijn bureau volgeplakt met post it notes. Dankzij Kelly heb ik Evernote herontdekt. Ik liep er voordien in verloren, maar nu neem ik de tijd om het grondiger te leren kennen. En ik ben daar zot content van! Ik ga zeker ook ideeën uit die lijstjes gebruiken. Veel ideeën zelfs. Maar misschien ook niet allemaal. Om maar te zeggen: Kelly, merci! Van dat 2e blogboek heb ik nog niks gehoord eigenlijk. En ik denk niet dat ik het nog nodig heb na HET blogboek. 😉

  8. Ellen, als ik zo vrij mag zijn: je zal dat boek kopen en denken:
    ‘Owla, dit had ik eerder moeten kopen.”, beloofd.

  9. Er ligt ook wat stof op mijn blog dat er best afgeblazen kan worden. Ik doe dus mee, maar geen idee van hoeveel wekendagenmaandenjaren het kan duren.

  10. Ik heb het blogboek aangeschaft en voor mij was het het laatste zetje dat ik nodig had om uiteindelijk toch de stap te durven zetten om ermee te starten. Ik wist al een tijdje wat ik wou, maar die laatste stap om er echt mee te beginnen kwam er maar niet van. Ik vond het boek heel praktisch, de vragen die ik nog had werden beantwoord. Echt heel concreet. Er staat een hoofdstukje in over reclamedeals en zo, maar mij interesseert dat ook niet echt, ik denk dat dat het enige stukje in het boek is dat ik nog niet heb gelezen. Ik heb echter al zoveel uit de rest gehaald, dat ik het zeker de moeite waard vind om het aan te schaffen!
    Het blogboekproject vind ik heel leuk, alleen weet ik niet of ik er zal in slagen om al die ideeën uit het boek tot uitvoering te brengen. Ik hou ze wel in mijn achterhoofd en ik zal er ongetwijfeld gebruik van maken en als ik dat doe, wil ik dit zeker toegeven en laten weten.
    En tenslotte nog dit:
    Ik kom voor het eerst op je blog ( via Kelly eigenlijk) en ik vind het hier wel leuk om lezen. Ik kom zeker nog terug!

  11. Count me in! (en nu eerst snel naar de boekhandel lopen om dat boek te halen. Heb ik eindelijk een voldoende verdedigbare uitvlucht om dat blogboek te kopen! ;-))

  12. I’m in! na-aper en naloper zijnde, ik weet zelfs niet eens wie er nog een boek geschreven heeft, maar Kelly’s boek ligt hier al een tijdje.

  13. Zoveel ijverige mensen!
    Misschien waag ik me er ook wel aan. In ieder geval, sinds het blogboek heb ik alvast al een TAGLINE en die about-me pagina is ook in de maak! 😉

  14. Ik doe mee! Zijn we met z’n allen al aan idee 12 op blz 168 begonnen: “begin een blogproject met een andere blogger”. Kunnen we al afvinken. Nog 119 te gaan. 🙂

  15. Ontzettend leuk idee om er een hashtag aan te verbinden, ik doe zeker mee. Kelly’s blogboek heb ik verslonden en al lezende voorzien van vele postits zo van ‘daar wil ik wat mee’ en die blogideetjes lijstjes sowieso.

  16. Kijk eens aan, het is een eeuwigheid geleden dat ik hier was. Maar aangezien ik de wijvenweek wel eens leuk vond gaan we deze ook maar eens proberen. Je weet mlaar nooit dat we van een prutsblog nog iets kunnen maken.

  17. Ik doe ook mee! Al besef ik nog niet goed waar ik aan begin, denk ik 😉 Al vermoed ik wel dat er al vraagjes beantwoord zijn, zoals “deel een gênant moment” (mijn blog bestaat uit bijna niets anders).

  18. Oh ! Ik was het eigl min of meer vergeten ! Ik was al begonnen : p. 62 n° 12. #100happydays project 🙂
    Zit al aan dag 12 btw 🙂
    Grtz en veel plezier, iedereen ! 😀

  19. Ik moet het boek nog kopen maar ik ga er mij ook eens aan wagen, weliswaar op eigen tempo want als het ‘van moeten’ zou zijn dan moet het niet meer voor mij 😉

    1. Blijkbaar zo enthousiast dat ik hier al twee keer hetzelfde heb gezegd. Buiten dat ik het Blogboek ondertussen op mijn schoot heb liggen, is er niets veranderd. Ge moogt deze ‘count me in’ dan ook verwijderen. 😉

  20. Ik wil wel maar ik durf niet! Er staan ideeën in die lijstjes die mij serieus, maar écht serieus, uit mijn comfortzone zouden halen. Ik heb zelfs nog nooit een lijstje gepost.
    Van de andere kant staan er wel héél véél tips in die ik wel zie zitten… mag ik daar dan mee beginnen? En geeft er mij iemand een duwke , zo binnen een jaar of twee, drie, om uit mijn schulp te komen voor de rest? then count me in!

  21. Wel, ondanks het feit dat ik een beetje kritisch was betreffende het “blogboek” ben ik fan,…..en is het plots wel belangrijk hoe ik met mijn blog omga, terwijl het daarvoor maar allemaal à la minute werd gedaan, wordt er nu over nagedacht,…ik was al verslaafd aan lijsten, maar nu is er geen houden meer aan :-), ik heb dankzij Kelly’s boek een andere kijk gekregen en ben gedrevener dan ooit :-),…..ik laat het je nog weten of ik deelneem 🙂

  22. Ha, Ilse (en Lilith) – morgen laat ik daarover meteen 2 (twéé) postjes verschijnen. Ik heb vandaag het blogboek gekocht en ga overstag. Count me in!

  23. Ook hier fan van “Het Blogboek”. Leuke tips die me terug inspiratie gaven om te bloggen op mijn eigen blog. Ik doe dus ook mee met #projectblogboek 🙂

  24. hoe komt het toch dat jij een stiekem best wel geschifte idee zo overtuigend brengt dat ik eraan wil meedoen? Ik sluit me aan bij de anderen, ik ga het ook proberen.

  25. Ik doe ook mee ^^ Hoe lang het gaat duren voor ze er alle 120 opstaan weet ik niet, maar zoals je zegt: vreselijk koppig, dus het zal wel lukken ^^

    Mijn eerste post zal mijn blogmanifesto zijn en komt deze week nog online 🙂

  26. Ik schreef het net bij Tales from the Crib. I’m in. Maar op zijn Kelly’s. Af en toe eentje. Maar probably geen 120. Of ‘t is dat ik mezelf verras.
    Ik ga wel zoveel mogelijk #projectblogboek-posts proberen lezen. Laat die blogposts maar komen!

  27. Ik vond haar boek heel interessant en leerrijk!!! Veel nieuwe apps en tools leren kenen en ook een heleboel inspiratie bij. Vandaag is op mijn blog trouwens een artikel online gekomen waarvan ik m’n inspiratie gehaald heb uit haar boek: http://www.hapjesprinces.be/5-kookboeken-die-mijn-leven-hebben-veranderd/
    Het was in principe de 5 boeken die je leven hebben veranderd, maar aan gezien m’n blog over eten gaat, zijn het kookboeken geworden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *