Misschien is hij eens overvallen vroeger als baby?

Ik geef toe dat het niet geheel vrijwillig was dat ik gisterenavond om 22.15h nog een afspraak had met meneer mijn huisarts. Ikzelf had waarschijnlijk gewoon nog drie weken lopen zagen over dat ik mij niet goed voelde, maar gelukkig is meneer mijn wettelijke soms streng. En heeft hij niet graag dat ik loop te zagen.

Tegen mijn goesting dus, want ik had veel werk en ik was moe. Maar het was achteraf gezien wel goed gedaan van mijn wederhelft, want ik voel me vandaag al veel beter. Met dank aan de medicamenten die ik om half voor middernacht nog ging ophalen bij de apotheker van wacht. Hebt ge dat al eens gedaan feitelijk? Dat gaat zo.

Meneer dokteur had voor mij opgezocht waar ik moest zijn, want het was na 22h en dan moet ge anders naar een centraal nummer bellen om de blijkbaar ultrageheime locatie van de wachtdienst te kennen.
Maar ik had dus een adres gekregen. Een adres waar alles potdicht bleek eens aangekomen. Rolluiken, tralies, the whole shebang. Er hing ook een briefje
“Deze apotheek had wachtdienst tot 22h, voor de wachtdienst na 22h bel het centrale nummer”
Wat ik vloekend en voor 1,5 euro deed, om te horen dat ik wel degelijk juist stond, dat ik moest aanbellen en dat het briefje een afleidingsmanoeuvre is. Een afleidingsmanoeuvre, I kid you not.

Ik belde zo onverdacht mogelijk aan en verwachtte dat de burcht vervolgens voor mij geopend zouden worden. Ik dacht verkeerd. In plaats daarvan ging in de gevel een klein luikje open, ik zag een sluis van een meter en aan de andere kant daarvan half en twijfelend een apothekersgezicht.

– Ja?
– Euhm. Sorry. Bent u van wacht?
– Ja.
– Ok. Ik moet medicamenten hebben.
– paspoort?
– huh?
– paspoort, mevrouw. En uw voorschrift.

Nadat ik mijzelf had geïdentificeerd ging het luikje weer dicht. En toen stond ik daar. Een kwartier lang.
Toen het luikje weer openging en de bange meneer me vertelde dat die 40 euro niet ging lukken met bancontact en ik dus eerst geld moest afhalen, dacht ik te zeggen dat hij zijn medicijnen mocht houden. Maar hij had mijn paspoort nog.

Enfin. Morgen ga ik eens langs bij die apotheek. Ik heb niks nodig hoor, maar gewoon om te zien of hij als het klaar is ook schrik heeft van mij.

16 thoughts on “Misschien is hij eens overvallen vroeger als baby?

 1. Als het een apotheker in de buurt van de brugse poort was, dan heeft die waarschijnlijk al genoeg meegemaakt, zeker ‘s nachts. Of willekeurig waar in Gent, eigenlijk. Onze kleine kindjes zorgden al voor veel apotheekbezoekjes, zelfs overdag maakte je daar al eens wat mee terwijl je aan het wachten bent. Of schrok ik van het antwoord op “en hoe gaat het hier vandaag?”.
  Ik heb op kot gezeten met de zoon van een apotheker, een vroegere collega was een dochter van. Door de verhalen die zij konden vertellen, zou ik zelfs in een boerengat geen apotheker van wacht willen zijn.

 2. Klinkt héél erg bekend, gelukkig mocht ik per hoge uitzondering wél binnen om met bancontact te betalen, zéér sympathiek van de apotheker in kwestie, de medicatie was namelijk voor dochterlief.

 3. Zelfs de apotheek hier in het landelijke E. is al eens overvallen. Op klaarlichte dag. Dus ja, ik begrijp die apotheker.

 4. ooit al eens nagedacht over het feit dat die idd al eens overvallen kan geweest zijn? Of dat er gewoon algemene veiligheidsmaatregelen zijn? Niet iedereen komt met vredelievende bedoelingen bij een apotheker van wacht! En dan heb ik het niet alleen over mensen op zoek naar geld! Ik hoop voor jou dat het geen ‘levensnoodzakelijke’ medicijnen waren….want eigenlijk dient een apotheker van wacht daarvoor! Het is niet omdat je op het net alles de klok rond kunt krijgen dat dat in een winkel zo is!!!
  En neen , hier geen gefrustreerde apotheker maar iemand met gezond verstand die graag zou hebben dat iedereen wat verdraagzamer is????

  1. how how. ik heb mij niet uitgesproken over het feit of het nodig is of niet hé. Ik was gewoon oprecht verwonderd over hoeveel voorzorgen er genomen worden. En hoe bang die meneer leek.
   Maar blijkbaar niet onterecht, zo blijkt uit de commentaar hieronder.

   En ja, als de dokter zegt: rij naar de apotheek van wacht nu nog, dan doe ik dat.

 5. Hier een ervaringsdeskundige. De laatste nachtwacht was weer full option. Eerst uitgescholden worden omdat je de mensen niet binnenlaat en dan een paar uur later 3 boeven naast mijn bed. Behalve mijn kassa waren ook mijn handtas, autosleutels,alarm,…gepikt. Gelukkig heeft een lieve collega een paar wachten overgenomen zodat ik tijd heb om het fort nog wat beter te beveiligen. En dat alles om zwangerschapstesten, condooms, neusspray en babyvoeding te verkopen. ..Voor wat dankbaarheid of respect moeten we het blijkbaar ook niet doen.

  1. Zo erg, Ann. Echt.
   Ik had dat nog nooit gedaan, zo om half twaalf naar de apotheek. Nu wel omdat de dokter zei dat ik moest. En ik was echt verwonderd.

   Maar dan moet er toch een beter systeem zijn? Eén centrale post voor een ganse stad gelijk de huisartsen?

 6. Mijn ouders waren apothekers en hebben zo’n sleufssysteem koppigweg nooit gewild, ondanks dat wij (de kinderen) daar vaak op aandrongen. Gelukkig is er nooit iets ergs gebeurd. Uiteindelijk stel je je toch heel kwetsbaar op als je een wildvreemde binnenlaat in je huis in het holst van de nacht…

 7. Je zou eens moeten weten hoeveel agressie een apotheek die van wacht is te verduren krijgt van (medicatie)verslaafden oa. Volstrekt normaal deze procedure hoor.

 8. Ik had vorig jaar dezelfde verbazing als jij toen ik rond 23h in Brussel naar een apotheek moest (ook omdat de dokter mij stuurde). Eerst bellen naar de centrale moest ik weliswaar niet doen, maar ‘t was ook met zo’n sleuf en ik heb inderdaad ook nog cash geld moeten afhalen.
  Jammer vooral dat zo’n beveiliging blijkbaar nodig is!

 9. Is ook procedure in Leuven in in Limburg. Men werkt steeds met een nachtluikje. Mijn schoonzus is apotheker en de verhalen van nachtelijke klanten en die dingen die ze vragen zijn echt hallucinant. Verslaafden, zatte mensen, kwade mensen, …. Ik zou ook niet willen opendoen.

 10. Zeer herkenbaar! Onlangs ook meegemaakt toen we om 23.15u medicijnen moesten halen voor de dochter (doorgestuurd door huisarts van wacht weliswaar, niet zomaar voor wat perdolan). De aërosol hebben we na lang aandringen NIET meegekregen… Die ging niet door het luikje en ze weigerde open te doen. Dan hebben we maar vrienden uit hun bed gehaald die zo’n apparaat in huis hebben. Begrijpelijk maar toch had ik het ook nog nooit meegemaakt hoor….

 11. Amai, wat een rompslomp. Ben één keer bij de apotheek van wacht geweest in Gent en dat verliep een pak vlotter, maar het was wel nog maar acht uur of zo. Hier in Lima (Peru) zijn zowat alle apothekers standaard open tot 22u00 ‘s avonds, de hele week, weekend inbegrepen. Of je kan ook naar de “delivery” bellen die dan gewoon de medicijnen thuis komen brengen. Enige probleem: soms moet je wel 10 apotheken bezoeken voor je er een vindt die het voorgeschreven medicijn in huis heeft.

 12. In deze internettijden is het inderdaad wel onnodig om apothekers zo bloot te stellen aan allerlei agressievelingen (alleen al de drugsverslaafden zou ik al niet in mijn winkel willen, laat staan degenen waarvan je de bedoelingen helemaal niet kent). Zo’n deliveryservice moet toch echt wel haalbaar zijn??

 13. Het is een stilaan overal ingeburgerde procedure, zij het met lokale nuances. In de tijd dat mijn schoonouders nog naast de deur woonden, heb ik vaker naar een apotheker met wachtdienst gereden. De evolutie heb ik dus van dichtbij kunnen volgen. Op de dag dag Zoon1 trouwde (e Manlief en ik vroeger ter plaatse moesten zijn om de fotoreportage te maken) had ik ook nog prijs: vóór 9u ‘s morgens moest ik eerst de politie(!!!) bellen en als die ter plaatse was werd de deur open gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *