When in Paris.

Toen we vorig jaar met het gedochterte op uitnodiging in Brussel belandden, besloten we dat dit een gezinsprojectje zou worden: de kleine de beste steden laten zien, eentje per jaar.

Vroeger dacht ik altijd dat zo’n dingen niet lukten. Citytrips, dat is niets voor kleuters met hun korte beentjes, lastige eetgewoonten en hun vroege bedtijd. Ik doolde, en ik ben niet beschaamd om dat toe te geven. Na de afgelopen dagen kan ik u alweer zeggen: er zijn weinig dingen cooler dan een kindjen bij de hand nemen en wijzen: “kijk, daar, Montmartre.”

Het was een verzoeknummer. Zij wilde erheen om een tekenfilmserie, wij waren er nog nooit samen geweest. En dus boekte ik een Airbnb, laadde wat kleedskes in een valies, man en kind in de auto en zei: Kom, rijden. Naar Parijs.

Zoals dat gaat op het interweb, krijgt u tips. Parijs met kind, editie 2015.

Pompidou

Reizen
Enige research toonde ons dat de auto de goedkoopste en de meest efficiënte optie was: op iets meer dan drie uur van deur tot deur, terwijl het kind ondertussen een DVD keek en we niet met valiezen moesten sleuren. We hadden een logement geboekt waar een parkeerplaats inbegrepen was (een zoekcriterium op Airbnb, hoe handig) en dat was ferm gemakkelijk. Toekomen, auto parkeren en vier dagen later auto weer uit de garage halen.

Logeren
Leve Air BnB. Ik was nochtans geen fan. De eerste keer dat we daar iets boekten was een tegenvallerke, want we kwamen terecht in het tuinhuis van een soortement van marginale playboymansion. Ik ga daar niet uitgebreid op in, want het gaat nu over Parijs, but we’re talking webcams aan het zwembad, grote honden, mannen met te veel tattoos en veel Romeinse beelden en potpourri. Overal. Of ook: als er kunstgras in uw kamer ligt, dan is dat bezwaarlijk charmant te noemen.
Ik heb vreselijk hard gelachen tijdens ons verblijf aldaar, maar wel drie jaar nodig gehad om het trauma te verwerken, achteraf. Nu ben ik blij dat ik het gedoe een tweede kans heb gegeven. Ook al was dat voornamelijk omdat bleek dat een gewone hotelkamer in de paasvakantie in Parijs nogal eeeeeuhm prijzig is. Zeker als ge een balkon wilt om te vermijden dat ge elke avond in de badkamer moet zitten lezen omdat het kind anders niet wil slapen.

We hadden Een klein appartement, maar met alles wat we nodig hadden én in een gebouw binnenplaats. Spelende kindjes, zomeravonden, ouders met een glazeke wijn. U begrijpt dat we ons direct thuis voelden. Precies De Ooievaar van De Meibloem, maar dan in Parijs.

De buurt van het appartement is grootstedelijk (ahja, het is Parijs) en druk, maar eens de poort dichtvalt voelt en hoort ge daar niks meer van. Bovendien was alles dichtbij (bakker, supermarkt, veel bistro-toestanden) en heeft het appartement dus een parkeerplaats en een metrostation voor de deur. ‘s Morgens afhaalkoffie en croissants halen en die opeten op de binnenkoer van een appartementsgebouw is bovendien bijzonder goed als tegengif voor het toeristengevoel. Spijtig dat ik mijn baret thuis vergeten was.

Transport

Als ik 's avonds mijn eigen voeten voel, kan ik bijna niet geloven dat de 5yo dat allemaal zelf stapt. Heldin.

We namen vier dagen lang de metro, want dat op zich is al een ervaring voor een 5yo. Er is ook een geweldige app ondertussen, maar ik wacht wel met bang hart mijn roaming-rekening af in dat verband.
We hadden de step meegenomen voor de kleine, maar gezien haar aangeboren kamikazegedrag en de drukte op straat hebben we die uiteindelijk niet gebruikt. De kleuter stapte alles zelf, twee keer een minuut of tien in mijn nek en een keer of vijf bij de man niet meegerekend. Met de nodige pauzes en een aangepast tempo gaat dat blijkbaar wel.

Doen
Alsof wij een selfiestick nodig hebben. #oldscool

When in Paris for the first time gecombineerd met een aantal uitstekende tips die we van mensen kregen en een paar voorkeuren van de volwassenen in het gezelschap. Natuurlijk gingen we naar de Eiffeltoren kijken. Natuurlijk toonden we haar Montmartre, de Sacre Coeur en de Notre Dame. Natuurlijk wandelden we op de kades van de Seine. En speelden we op de roltrappen van Centre Pompidou.

We kochten daar tickets, in Centre Pompidou (mijn eerste keer!) en zagen er een fantastische expo van Jeff Koons. Als ge een kleuter wilt boeien, dan zijn blinkende blow-ups van ballonbeesten en gigantische pop-artschilderijen de way to go, dat weet iedereen. Maar ook de rest van het Musée national d’art moderne bleek in de smaak te vallen. Ook wel: eat you heart out, SMAK.

Koons

Minder vaak op agenda van de Parijstoerist, maar zeer de moeite: Jardin des Plantes, een fantastisch park mét een hele oude Ménagerie. Dierentuinen en kleuters: ge kunt daar niet verkeerd mee doen en deze is zeer mooi en behapbaar. Het hoogtepunt was echter Muséum National d’Histoire Naturelle met vooral de Grande Galerie de l’Évolution. Opgezette beesten! Skeletten! Opgezette beesten! Een prachtig gebouw! Opgezette beesten!

Een olifant!

In de categorie Dode Dieren spendeerden we ook een halve voormiddag in Deyrolle en werd dit instant uitgeroepen tot mijn favorieteste winkel ooit. Voor mijn volgende verjaardag mag dat een Cabinet de Curiosités met kevers en opgezet kuikentje zijn. Alvast bedankt!

Eten en drinken
In zowat elke zichzelf respecterende bistro zijn er frietjes voor kleuters, dus eten is geen probleem in Parijs. Op elke hoek is lekkere koffie te krijgen, dus ik was zelf ook niet ongelukkig. Maar omdat we nogal graag hebben dat het kind soms eens iets anders eet dan vettigheid, en omdat ik zelf niet louter op cafeïne kan leven, twee uitschieters van tijdens onze trip.

Le Jardin des Pates. Een woordspeling vlakbij Jardin des Plantes, maar wat een heerlijke pasta. Gezellige doeninge ook, en vriendelijke mensen. Om te onthouden, dit.

Het restaurant van de Grande Mosquée de Paris was ook een ontdekking. Instant Marrakech op een straathoek. Een leuke binnentuin, lekkere couscous en van die grote gouden tafels.

Volgend jaar doen we het weer, dat is al beslist. Misschien Barcelona. Of Praag. Of uw suggesties, natuurlijk.

16 thoughts on “When in Paris.

 1. awel, parijs is nu de enige stad waarbij het bij mij niet klikt…ik zou in londen willen wonen, in Barcelona ook, zelfs in Rome, Amsterdam, Lille, Namen, Luik (ok…veel meer heb ik nog niet gezien, heb nog maar een paar jaar geleden ontdekt dat ik graag citytrip),maar als ik uw verslag lees, misschien toch nog eens een kans geven

 2. Wij gingen vorig jaar ook naar Parijs met onze toen vijfjarige dochter! Fantastische tijd gehad: picknicken aan de Eiffeltoren, trampolinespringen aan het Louvre, slotje hangen aan de brug( toen mocht dat nog;)),… Zeker voor herhaling vatbaar! Zou graag het adresje van jullie verblijf weten,klinkt goed.

 3. Lissabon! Maar da’s misschien te ver, en niet echt om met de auto te doen… Verder een vrolijke, gemoedelijke, kleurrijke stad met heerlijke steegjes, knalgele trammetjes, prachtige vergezichten, zeer diverse wijken en onweerstaanbare Pastéis de Bélem.
  Moest ge iemand zoeken om valiezen te helpen dragen: ik ben beschikbaar 😉

 4. Slim om op tijd te beginnen – wij moeten nu een snelle inhaalbeweging doen om ze nog allemaal gedaan te krijgen (Barcelona-tip: Bar del Pla!). Eéntje die je vergeten bent (en dus een gelegenheid om terug te gaan) is het Musée du Quai Branly. Toen wij er waren met een tijdelijke Tiki Tiki tentoonstelling. Dat op zich was al de moeite. En twee weekends geleden toch met open mond oog in oog met heelder muren Van Gogh, Renoir en Lautrec en nog wat anderen in Musée d’Orsay gestaan. Maar daar is Mira misschien nog wat te jong voor.

 5. Ah, Centre Pompidou, Montmartre en zelfs dat Natuurhistorisch Museum en die gigantische moskee hebben wij vorig jaar ook gedaan met de kinderen. Parijs met kinderen is fantastisch. Maar jullie deden het dus zonder trotinette? Ik vond de step en loopfiets die wij vorig jaar meenamen toch geen overbodige luxe. Je dochter is blijkbaar een echte citytrip-stapper!

 6. Wauw, tentoonstelling in Centre Pompidou ziet er de maks uit. Toen wij er een aantal jaar geleden gingen was het ‘thema’ daar precies de foef, wat minder kleutervriendelijk misschien dan 🙂

 7. onze 5 en 4 jarige zijn al naar Ribe en Odense(denemarken), Valencia, Londen, Parijs en Verona geweest. Ging heel goed. Elke stad en luchthaven heeft wel kindvriendelijke activiteiten, zie tripadvisor. Je ziet minder dan wanneer je zonder kinderen gaat, maar je hebt bijna instant contact met de plaatselijke kinders en hun ouders. In het vliegtuig is een lolly (voor luchtdruk), Ipad of een stickerboek vaak genoeg. Als ik hier maar een trolly meedoe, dan is het ambras, dus ze dragen hun eigen rommel. Vrienden van mij gaan zelf met peuters/kleuters richting Azie, afrika etc. Persoonlijk lijkt me dat de hel, mss iets voor later..

 8. Parijs.Is.Heerlijk!! Ik ben er twee weken geleden ook een paar dagen geweest en dat blijft genieten!

  Als volgende stop zou ik zeker Praag aanraden. Na Parijs de mooiste stad die ik al bezocht heb…

 9. Aah, Paris!
  Barcelona is zeker een aanrader met kindertjes, al is het maar omdat je al eens een dagje strand kunt inlassen. Naast alle andere zotplezante dingen die je kan doen zoals daar zijn de kabelbanen, parken, zoo, font magica, musea, tibidabo,…
  Londen is ook plezant natuurlijk.

 10. O,wat leuk! Ik vind citytrippen ook zalig. Ik stem zéker voor Barcelona, daar gingen wij vorig jaar met een baby van zes maanden en een kleuter van bijna drie. Kan je nog wat strandspelen ook! Airbnb is echt super he voor zo’n dingen, mag er niet aan denken dat ze in ons in een hotel in een familie-kamertje zouden proppen, doe mij maar een heel appartementje voor die prijs – of zelfs goedkoper, eigenlijk! Wij deden met de oudste ook al Budapest en Tallinn aan, ook aanraders hoor! En daar heb je minder ik-moet-álles-hier-gezien-hebben-stress omdat ze toch net iets kleiner zijn / minder toeristische attracties hebben.

 11. Een kleine tip betreffende de onderdrukking van de roamingkosten.

  Er zijn 2 Parijze metro app’s. Eéntje van de vervoersmaatschappij en ééntje van de dienst tourisme.
  Neem zeker en vast die laatste. Is een stuk gebruiksvriendelijker met een mogelijkheid om een stratenplan te downloaden. Eens je die map binnen hebt kan je alles offline opzoeken. Je kan dan opgeven waar je bent, waar je naar toe wil (alle belangrijkste plaatsen zitten er in en natuurlijk ook alle metro en sneltrein stations) en die app zegt perfect wat he moet doen zonder dat je online moet! Je krijgt dan wel geen update over eventuele vertragingen maar dat is in Parijs nooit echt een proibleem.

  Wat de volgende bestemming betreft, absoluut Barcelona! Allen wat het eten betreft wel even uit de buurt blijven van de toeristische plaatsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *