Show me the money! (maar dan beleefder)

Dierbare lezer. Sinds begin mei hebben wij hier op ons kruispunt een leefstraat, u weet dat ondertussen. Samen met de buren hebben we onze straat een stukje aan onszelf teruggeven. Enkele parkeerplaatsen veranderden in een ontmoetingsruimte. Over het asfalt kwam gras te liggen. Doorgaand verkeer werd geknipt. Doe daar nog een paar picknickbanken bij en het resultaat is redelijk onvoorstelbaar. Op een paar dagen tijd leerden we meer mensen uit de buurt kennen dan ooit tevoren. De kinders spelen zorgeloos op straat, er wordt voorgelezen, mensen babbelen met elkaar, en ge voelt dat mensen hier graag zijn.

Goeiemorgen! Wees welkom, vandaag. #tablederue #deooievaarvandemeibloem

Met heel wat buren zetten we ons in voor dit experiment: we houden de straat proper, we trachten met ieders noden en wensen zo goed mogelijk rekening te houden. Dat kost energie en tijd. Maar het loont de moeite: er gebeurt in onze straten iets unieks. Zelfs al lijkt het na enkele weken intussen doodnormaal.

Onze leefstraat maken we zélf mogelijk. Maar we krijgen heel wat steun van een prachtige organisatie: het Lab van Troje. Zij verzorgen de contacten met de stad Gent. Als er problemen zijn, dan zoeken zij met ons naar antwoorden. We vroegen hen kunstgras. We krégen het. Al dat moois kost geld. En daarom deze post.

U heeft misschien intussen onze leefstraat al eens bezocht (neen? een aanrader! er is _altijd_ koffie). Als we dit schone initiatief in de toekomst willen verder zetten, en gij wilt dat ook: steun ons, met een kleine bijdrage aan de Gentse leefstraten via www.crowdfunding.gent.

Want dat van vele kleintjes en een groot. En ook dat van take back the streets. En ook van: alstublieft?

5 thoughts on “Show me the money! (maar dan beleefder)

  1. ik vind het fantastisch, maar wat met de mensen die net buiten een leefstraat wonen? Hebben zij het lastiger? Of wat met de mensen die geen leefstraat kunnen hebben omdat de bussen of tram door hun straat rijden?

  2. Ik vrees dat ze van de Lange Steenstraat geen leefstraat gaan kunnen maken 😀 maar het lijkt mij zàlig! Zeker voor mensen zoals wij die geen terras of tuin hebben, dan zou ik gewoon op straat kunnen gaan zitten chillen. Ik word al helemaal vrolijk van de foto alleen al 🙂
    Eens opgezocht: die in de Kozijntjesstraat is het dichtste bij. Toch eens gaan kijken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *