Kiss the Cook – Hoofdstuk 1

Per week? Per vijf dagen? Ik weet het nog niet. Maar alleszins: de eerste week van september, die had zes dagen. En daarvan kookte ik er blijkbaar vijf en die krijgt ge nu al. Ik denk wel dat ik keer iets beter mijn best ga moeten doen om deftige foto’s te nemen. Het eten is over het algemeen lekkerder dan dat het eruit ziet op foto’s, laat ons daar vanuit gaan.

Het thema van dinsdag 1 september lijkt een beetje “ondefinieerbare bruinbeige dinges”, maar eigenlijk heb ik gewoon na het kindafhalen met de pup geknutseld in de keuken en alles was lekker. Misschien ben ik wat wild gegaan met de Instagramfilters, evenwel. Links is granola, rechtsboven mueslikoekjes, linksonder patatjes met warmoes en kaas.

IMG_1377

Voor de granola perfectioneer ik nog het recept, want ik ben nog niet content. Ik wil graag dat mijn havervlokken beter aan elkaar kleven en ben dus zoekende, zoals dat heet (Iemand? Meer ahornsiroop? Meer olie?).
De mueslikoekjes zijn vrij naar deze recepten. Ik weeg echter principieel niet af, en ik gebruikte gedroogde abrikozen en vijgen en ook wat rozijnen. Het was lekker, ook volgens de collega’s die mee-aten.

De patatjes met warmoes zijn het perfecte voorbeeld van vlag dekt de lading: puree maken, warmoes stoven met ajuin en look. Door elkaar mengen, kaas erover en in de oven. Supersnel eten dat iedereen hier lust. Scoren.

2 september was een woensdag, en normaal kook ik niet op woensdag, maar mijn ouders zijn op reis, dus maakte ik een uitzondering.

IMG_1388

Bovenaan: soep van selder en courgette (neem ongeveer 1/3 selder, 2/3 courgette, en een ajuin), mijn huidige favoriet. Supergezond ook, en selder is goed tegen verkoudheden, trouwens. Doe er uw voordeel mee.
Daaronder ziet u links rijst een curry met kip, wortel, courgette, pastinaak, kokosmelk en koriander. Rechts iets voor bij de boterham: tomatensalade met feta en rode ui.

Op donderdag 3 september at het kindje pasta met tomatensaus want ze zou ons eten toch niet gelust hebben. Ik had van de boerderij namelijk wreed schone aubergines meegebracht, en ik moest daardoor denken aan een heerlijke warme avond in Italië toen de chefkok parmigiano di melanzene maakte, en ik leerde met mijn ogen. Een absolute topper, dit.

IMG_1452

Er zijn massa’s recepten te vinden, allemaal een klein beetje verschillend. Ik deed een gewone tomatensaus, aubergines in wat bloem gewikkeld en gebakken in olijfolie, en goeie mozarella. En veel verse basilicium. Erbij gaf ik pasta met look, ansjovis, lekkere olijfolie, bladpeterselie en parmesan. En ik heb nu al zin om dat deze week nog eens te maken.

De vrijdag dan, dat was van in een rapke. Ik maakte een grote ketel ratatouille, kookte wat couscous en bakte een stuk haloumi. De overschot van de ratatouille ging in de diepvries (nog eten voor twee keer) en iedereen was content.

IMG_1454

Op zaterdag had ik iets meer tijd, maar ik was redelijk tam die namiddag en veel te laat aan het eten begonnen. En dus aten we een snelle groententaart met warmoes (Ja, weeral. Mijn kleine eet dat graag en het is het seizoen), wortel, wat gebakken sla, geitenkaas en cashewnoten. Erbij een slaatje van kerstomaten en basilicum en wat sla met stengel-ui en yoghurtdressing.

IMG_1455

En gisteren was het zondag. En gisteren ging ik naar zee en at ik mossels met frieten en kwam niet in mijn eigen keuken.

10 thoughts on “Kiss the Cook – Hoofdstuk 1

 1. Voor uwen granola: een eitje erbij of (meer) agave, honing of rijststroop erbij? gemixte dadels? Allemaal lekker erbij, dus beetje experimenteren is de boodschap!

 2. Voor de granola: voor een zak van 500g havervlokken met veel noten, zaden, pitten en gedroogde vruchten. Om dat wat meer aan elkaar te laten plakken mix ik 2 appels en meng dat erdoor voor ik het boeltje in de oven stop. Plakt goed en is nog zoet ook, dus minder ander zoet spul nodig.
  En voor de rest van de week: amai, ik zou wel graag bij u aan tafel schuiven. Zo zou ik ook wel elke dag willen koken, maar het ontbreekt me aan energie.
  Mijn kindjes (7 en 5) zijn trouwens verzot op melanzana parmegiano, al van zolang ik dat klaarmaak. Ook als ik aubergine gewoon gril (heb zo een croque/grillding), met veel olijfolie, peper en goed zout. Ze noemen dat auberginechipjes en ze komen het bord leegeten voor het op tafel geraakt. Heb je het haar al eens laten proeven?

 3. “Niet veel tijd zegt ze dan “?
  Nu ik vind het giga aanmoedigend at de dochter gewoontjes mee-eet want iedereen blijft maar zeggen dat ons 8-maand oud grut dat niet gaat doen!

 4. Ziet er allemaal lekker uit, en ook nog gezond. Twee dingen die vaak niet in één zin verwacht worden. Ik denk dat ik zo af en toe ook eens wat van je suggesties ga uitproberen.

 5. Ik ben blij dat ik jou eens kan verder helpen met een recept. ?
  Voor de granola gebruik ik al jaren dit recept:
  – 100gr zonnebloemolie
  – 100gr honing
  – 1 pak havermout biotime (500gr)
  – notenmengeling naar smaak (walnoten, amandelschilfers, pecannoten, lijnzaad, chiazaad,…) zo’n 200gr

  Mengen en in de oven op 180gr tot het wat licht bruin en knapperig wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *