Geef uw kinderen een fototoestel!

Knipsel
Iedereen die ooit les bij mij heeft gevolgd, weet dat ik een probleem heb met kinderfototoestellen genre kidizoom en co. Ik vind ze overpriced voor redelijk zwakke fotokwaliteit en ze geven bovendien de verkeerde boodschap aan kinderen: dat een fototoestel al eens mag vallen of onvoorzichtig mag behandeld worden. Het geld absoluut niet waard, terwijl kleuters, en zeker ook oudere kinderen, perfect kunnen leren hoe je met een kleine standaard digitale camera omgaat. Ik zal ooit wel eens schrijven over wat daar in de klas mee gedaan kan worden (kijk ondertussen al eens bij Evy), maar ook voor thuis zijn fototoestellen leutig gerief.

Dus, de dag dat u een nieuw digitale camera koopt, gooi de oude niet weg, maar geef hem aan uw kinders.

We deden dat hier voor het eerst toen de pup net geen drie was en sindsdien is het een gigantische hit bij zowat alle uitstappen. En behalve een minimaal incident waarbij ze op een festival trots haar foto’s liet zien aan twee jonge gasten en dat die een beetje giechelend naar mij keken en fluisterden en ik bij thuiskomst constateerde dat de kleine foto’s van mij had genomen terwijl ik aan het douchen was in onze B&B zonder dat ik dat had gemerkt en dat een beetje gênant was maar ik die mensen toch nooit meer zie: nog nooit malheuren mee gehad.

Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Kinderen leren kijken, het is entertainment en het leukste van al: bij thuiskomst hebt ge een fantastisch beeld op hoe uw kind de reis heeft ervaren.
Zo waren we een tijd geleden aan Les Deux Caps, en heeft de moeder daar blijkbaar staan prutsen met haar handtas, was de zee indrukwekkend en kijk er was ook een hondje!

wissant1

Verder blijkt het een goed idee dat als ge zelf nog geen Frans kunt lezen, dat ge de borden gewoon fotografeert om die dan later eens te lezen. En iets dat beweegt in het gras is reden genoeg om tien foto’s van desbetreffend gras te nemen.
Als ge denkt dat is een leuke mevrouw/tof meiske maar ik ken ze niet, dan hoeft dat als zesjarige geen bezwaar te zijn: je kan gewoon ongegeneerd foto’s nemen van vreemde mensen. Sociale conventies: nooit van gehoord.

wissant2

Maar het leukste aan kinderfotografie, en een rode draad in alle dochterreportages de afgelopen drie jaar: eindeloze series gekke foto’s van het reisgezelschap. Alleen al daarom een aanraderke.

wissant4

17 thoughts on “Geef uw kinderen een fototoestel!

 1. Dit is echt een leuke tip. Ik was aan het denken wat ik met mijn (eigenlijk niet zo top) fototoestel zou doen als ik ga samen wonen met mijn vriend want hij heeft een veel beter toestel. Maar hij heeft ook een dochter van 5, dus misschien moeten we haar eens laten fotograferen.

 2. Grinnik voor de wildvreemden. Wij kochten wel een kinderfototoestel, maar een ‘net iets beter’, met als veelgebruikt extraatje: onderwaterfoto’s. Al veel lol mee gehad. Maar verder ook een boeiende inkijk op haar kijk. (Al trekt ze er – kindertoestel weet u wel – steevast zo’n mottig bloemenkadertje rond.) Tip 1 die ze meekreeg (op haar verjaardagsfeest, toen ze hem kreeg): ‘als je foto’ s van mensen trekt, dan doe je dat best van redelijk dichtbij’. Gevolg: het archief van dat feest bestaat uit een hoop foto’s van alle aanwezigen… hun rug. Van redelijk dichtbij.

 3. Deze blog had ik kunnen schrijven. Net dezelfde ervaring. Super tof hé!
  Helemaal sinds Jools eens een workshop volgde over fotografie voor kleuters en sindsdien helemaal in de ban is. Een echte aanrader inderdaad!

 4. Bij onze kinderen op school mogen krijgen ze elk elke week een camerasymbool en daarmee mogen ze één keer per week hun favoriete ding, moment of gebeurtenis fotograferen. In de derde kleuterklas is er elke week één kleuter die dingen met de letter van de week mag fotograferen (bv bal boek brooddoos,…)

 5. Ik vroeg als kind een camera voor mijn plechtige communie en ik heb mij daar toch ook goed mee geamuseerd. Geen topfotografie, wel plezant. Nu met die digitale camera’s is dat nog leuker, omdat je meteen resultaat kan zien. Of je douchende moeder aan wildvreemden kan laten zien zonder dat zij het weet. 🙂

 6. Maak je daar dan ook een echt album mee met alleen haar foto’s? Of meng je ze met de jouwe?

 7. Super tip! Mijn zoontje wordt binnenkort 3 jaar en wij hebben hier inderdaad nog zo’n oud digitaal Sonytje liggen. Het lijkt me inderdaad leuk om de wereld door hun ogen te zien. Hun fascinaties en verwondering. Mooi!

 8. Dit vind ik superleuk, want mijn beide dochters van 4 en 6 zijn zot van fotograferen, en ik twijfelde om hen voor hun verjaardag zo’n kindertoestel cadeau te doen; nu lijkt het me best om zelf een nieuw fototoestel te vragen voor mijn verjaardag …

 9. Ik kan het niet meer met je eens zijn. Nog meer zelfs, ik kreeg een ontzettend mooie cadeau via het fototoestel van mijn zoon. Mijn moeder is twee jaar geleden overleden en we vonden moeilijk mooie foto’s van haar. Ze joeg ons altijd weg als we haar wilden fotograferen, dat moet niet, dat hoeft niet… maar toen ik na haar overlijden de foto’s van zijn fototoestelletje nog eens op de computer zette… toen vond ik een mooie foto waarop ze naar hem lachte zoals ze alleen naar haar kleinkinderen lachte…. een ongelofelijke cadeau op dat moment. Het raakt me nog altijd als ik het vertel!!! Sindsdien raad ik het iedereen aan. We nemen dat altijd mee en er komen altijd leuke dingen uit naar voor.

 10. Leuk te lezen! Die van mij hebben jouw blog niet nodig om mijn oud fototoestel ‘te kapen’. Tot hier toe was ik een beetje sceptisch, vooral omdat ze ook graag het toestel uit elkaars handen trekken. Maar we gaan er een mouw aan passen. Om hopelijk ook eens inkijk te krijgen in hun leven… 🙂

 11. Inderdaad een aanrader. Fotograferen is anders kijken naar de wereld. En kinderen kijken sowieso al anders naar de wereld. Verwondering in het kwadraat!

 12. Hier heeft de dochter van drie ook een eigen fototoestel gekregen. Mijn allereerste 1.2 megapixels toestel. Goed om te starten en verbazingwekkend hoe snel ze met zoiets overweg kunnen. Jammer genoeg heeft dit toestel het na al die jaren begeven. Waardoor ze af en toe eens met ons toestel een foto mag nemen, met redelijk goed resultaat. We overwegen dan ook om een goedkoop model aan te schaffen voor haar en cadeau te doen voor haar verjaardag.

 13. Wat een leuk idee! En laat ik nou net een nieuwe camera willen (en een zoontje hebben die dolgraag foto’s neemt).

  En dan wil ik ook gelijk nog even zeggen dat ik altijd zo geniet van je schrijfsels.

  Fijne dag!

 14. Dat doet mijn dochter ook! Echt leuk! (Tot ze haar toestelletje op het strand liet vallen -:( … #volgendetoestelbetervasthangenhémama )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *