Griepvaccin.

Op mijn werk mag ik spelen met scheerschuim. En gij?

“Oh, wat een fijn klein klasje” zei ik, rondkijkend naar de acht spelende kleuters in de hoekjes.
“Mjah. Normaal zijn het er 26.” antwoordde ze.

Griep was de rode draad in deze stageweek, en ik heb het in jaren zo hevig niet geweten als dit seizoen.
Ik kwam in klassen waar het ergste net voorbij was (“Elke dag komen er een paar terug nu”), in klassen waar de halve groep hoestte als een mijnwerker na 25 jaar in het stof onder de grond, en in klassen waar iedereen zich schrap zette voor een nieuwe aanval.

De Echte Griep, ik heb die zelf één keer gehad, jaren geleden. Twee weken echt ziek geweest — genre niet uit bed kunnen — en de zes weken daarna op 50% geleefd: moe, herstellend, bij het minste weer helemaal paraplu. Sindsdien laat ik me vaccineren, hoewel ik niet tot de risicogroepen behoor.

Mensen fronsen vaak als ze dat horen.

“Waarom zou je dat doen?” vragen ze. “Het griepvaccin beschermt toch geen 100%?” of “Ik las dat ze het virus niet juist hebben gegokt!”.
En mijn favoriet “Goh, dat kan geen kwaad hoor, als uw lichaam eens een griep moet doorstaan, dat is goed voor uw weerstand. Zo een gezonde jonge vrouw gelijk gij.”

Ik discussieer daar niet meer over, ondertussen. Ik leg al lang niet meer elke keer uit dat in 16 verschillende lagereschool- en kleuterklasjes komen op een week tijd mijn risico op besmetting wel een klein beetje verhoogt in vergelijking met een doorsnee bureaujob. Ik vertel niet over kindjes die niezen in mijn gezicht en hun handjes afvegen aan mijn trui.
Ik geef zelfs mijn argument niet over dat als ik uitval, dat mijn collega’s dan mijn stagebezoeken moeten opvangen.

En ik zeg niks meer over hoe ziek ik ben geweest, die keer met De Echte Griep. Ik haal mijn schouders op, en zwijg.

Maar toen ik daar dus zat, op dat kleine stoeltje, in die klas met die 8 kindjes van de 26, toen was ik stiekem best blij met mijn kunstmatig geïnjecteerde anti-stoffen.

Ik zou dat iedereen aanraden, geen griep krijgen.

14 thoughts on “Griepvaccin.

 1. Zelfde ervaring hier, en we weten allemaal dat “gewoon een weekje uitzieken in bed” met kinderen in huis een utopie is. Ik neem dus ook al vier jaar intussen het griepvaccin. En laat ze maar zeggen dat het geen 100% bescherming biedt, ik hou intussen wel stand wanneer de rest van het gezin sneuvelt of de helft van de collega’s ziek zijn.

 2. Ik heb het zelf nog nooit gehad, die echte griep, maar een vriendin wel, en echt waar, ik dacht dat die doodging !

 3. Manlief heeft in al onze tijd samen nog maar één keer de griep gehad en hij dacht dat hij doodging (waarop ik heel droogjes “ma neen jong je hebt gewoon griep, daarvoor moeten we geen dokter laten komen midden in de nacht” antwoordde). Ik kreeg ze als kind élk jaar, de Echte Griep. Enkele jaren terug had ik de griep een week voor ik het vaccin ging krijgen -oh ironie… Zelfs met vaccin slaag ik erin om iets griepachtig te krijgen, maar dan is het tenminste slechts een flauw afkooksel van de Echte Griep. Hier dus nog een fan van de griepvaccin!

 4. Ik laat me niet vaccineren, maar ik had ooit ook echt de Griep en sedertdien wil ik elke persoon die claimt de griep te hebben om 2 dagen later gezwind te gaan werken (genre: ik blijf niet rap thuis van mijn werk) door een sleutelgat halen. Toi toi dat je hem niet hebt dit jaar x

 5. ik ben blij dat je het De Echte Griep noemt. Want iemand wordt al vlug “grieperig” genoemd bij een grote valling, en na twee dagen voelen ze zich al beter. Ik denk dat De Griep echt wel erger is, zoals jij het beschrijft! Ik krijg mijn griepvaccin gratis op het werk (opvoedster) en neem hem altijd -ook al is dat niet verplicht. Of dat nu superveel uithaalt, dat weet ik niet, ik word ook wel eens ziek, maar De Griep heb ik nog nooit gehad, ik blijf hem dus nemen.

 6. Ik laat me niet vaccineren. Dat is bewust. De Echte Griep had ik de laatste keer toen ik een jaar of 20 was en inderdaad, zoals jij beschrijft, ik was toen 2 weken doodziek, met beginnende longontsteking als complicatie op de koop toe etc etc. Dus nee: ik heb Hem nooit gehad met kleine kinderen in huis. Ik heb me wel de voorbije jaren nog twee keer laten vaccineren (om de door jou vermelde reden: echt uitzieken met twee kleine kinderen in huis, dat is in feite geen optie), en precies in die twee winters ben ik werkelijk doodziek geweest door allerlei andere obscure bacterieën (waardoor Chl. Pneumoniae, klierkoorts, CMV en een hele felle keelontsteking). Het is wellicht bijgeloof, maar ik heb voor mezelf de gevolgtrekking gemaakt dat een griepvaccin in mijn geval in feite niet veel soelaas biedt. Overigens heeft mijn huisarts me al meerdere keren verteld dat het voor iemand die niet veel in aanraking komt met oudere mensen of kleine kindjes, en daarenboven niet tot een andere risicogroep behoort, echt wel “beter” is om levenslange immuniteit te verkrijgen door zich niet te laten vaccineren dan hopelijk telkens 18 maanden immuniteit te verkrijgen via het vaccin. Maar mocht ik jouw jobprofiel hebben, dan zou ik echt niet twijfelen. En wellicht laat ik me, als ik hem de komende jaren nog ‘s krijg, direct weer vaccineren, omdat ik me nog altijd herinner hoe erg het was die ene keer bijna 20 jaar geleden.

 7. Ben er een aantal jaren geleden mee begonnen omdat onze dienst (preventie, nietwaar?) de vaccinatiecampagne organiseerde en promootte en dan kan je moeilijk zelf nee zeggen. Sinds ik thuis ben overwoog ik het niet meer te doen, vanwege halve winters met een dreigende griep die dan toch weer niet doorkomt. Zoals nu het geval is, bijvoorbeeld. Maar met wat aandringen van de huisarts me toch maar laten overhalen.

 8. Groot gelijk! Ben nu wel benieuwd, krijgt je dochter die prik ook?

  Ik laat mij niet inenten wegens geen risico(beroep), maar ben stiekem stikjaloers op mijn man die een gratis vaccin op zijn werk krijgt.

 9. ik begrijp perfect dat je jezelf laat vaccineren in jouw geval, je komt inderdaad met veel mogelijke infectiebronnen in contact én je geeft het dus ook makkelijk door aan veel anderen. En niemand heeft graag griep. Diegenen die dat zien als een paar dagen betaald verlof hebben nog nooit de echt M*F* in hun lijf gehad. Laat ze dus maar zagen.

 10. Ik heb vijf keer echte griep gehad. Dat is ruk, dikke week alleen uit ben om een emmer te halen, water te pakken en naar de wc te gaan, ja dat moet wel als je alleen bent. Vervolgens nog weken uitgeput. En na een paar weken naar de huisarts vanwege ik kan niet meer, longontsteking, gekneusde ribben.
  Ik heb vijf redenen om de griepprik te halen.. Leeftijd, beroep, cara, hart en diabetes. En toch haal ik hem niet.
  De vijf keer dat ik griep heb gehad was ik wel de griepprik wezen halen. In jaren dat ik het niet deed bleef het bij verkouden.
  Mijn lijf denkt dat ingespoten spul vriendjes van haar zijn denk ik.

 11. Ik haal ‘m niet, dat griepvaccin, maar begrijp geheel waarom jij hem wel haalt.

  Manlief en mijn naaste (en enige collega) waren al flink ziek met De Griep.
  Ik bleef ver op afstand. Gelukkig sloeg De Griep zoon over, anders had ik het vast niet gered. Want kleuters hoesten en proesten inderdaad vol in je gezicht en je hebt er maar eentje nodig…

 12. Ik liet me als student vaccineren omdat ik geen 2e zit wou hebben door de griep.
  Eens aan het werk hield ik er weer mee op, tot ik in 2011 ook echt eens zoooo ziek geweest ben van de griep. Ik had echt schrik, dacht dat ik paar dagen zou moeten uitzieken in bed, maar ‘k was echt een week van de wereld weg (incl ijlen van koorts).

  Nu neem ik toch ook weer ieder jaar vaccin. Inmiddels zwanger geweest , babietje aan ‘t voeden, …maar ook zonder die laatste redenen verkies ik griepvrij te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *