Groeifeest (i)

Hoe gaat dat? Ge knippert met uw ogen en opeens zit uw baby in het eerste leerjaar. Ge let efkes niet op, en opeens kan ze schrijven en lezen en rekent ze met min over 20.

In de heimat waar ik ben opgegroeid doen kinderen van die leeftijd hun eerste communie, maar aangezien wij hier goddeloos opvoeden en opgroeien, was dat geen optie. En toch wilden we iets doen.

Want dit is een belangrijke leeftijd. Plots geen kleuter meer, al die nieuwe dingen leren. Opeens meer mogen, meer kunnen, meer begrijpen. Ook: dat fascinerende ethisch besef. Als ik naar de dochter kijk, heb ik bij momenten het gevoel dat ik naar een cursus ontwikkelingspsychologie zit te kijken.
“Rond de leeftijd van zes à zeven jaar zetten kinderen grote stappen in het ontwikkelen van persperctief”
“Het kind kan nu al beter onderscheid maken tussen eigen keuzes en morele conventies”

Ik filmde het met mijn hoofd en stootte de echtgenoot aan. Ze verandert, kijkt keer.

Een feest dus, om dat te vieren. Een groeifeest.

Er waren wat brainstorms en er werd besloten dat we alles wat wilden omkaderen. Zodat het feest zelf meer was dan het cashen van cadeau’s. We vonden gelijkgestemden in de ouders van haar beste vriendinnen, en besloten het samen te doen: het opwarmen, maar ook het feest zelf.

Het werden warme maanden, met veel aandacht voor onze meiskes, en veel samen met hen doen. Schone momenten, soms zoeken in evenwicht, maar vooral veel vriendschap en liefde. Er was ruzie zelfs, op een bepaald moment, maar ook daar zijn ze de laatste weken in gegroeid en hebben ze oplossingen gevonden.

A77

Zondag is het eigenlijke feest, maar omdat ik wel content ben van wat we vooraf deden en hoe het er dan hopelijk dit weekend zal uitzien, ga ik een paar blogposts maken over onze bezigheden van de laatste maanden. Misschien helpt het u, als ge ooit zoiets wilt doen, zonder dat het katholieke erbij komt.

13 thoughts on “Groeifeest (i)

 1. Ha!! Ik zit klaar en volg met grote interesse. Bij ons doen ze dit in het tweede leerjaar, dus volgend jaar plannen wij een feest voor Jools, om nét dezelfde redenen als jij hier zo schoon beschrijft.

 2. Wij hadden een lentefeest thuis, en vroegen de 2 peters, oma en wij als ouders om iets voor te bereiden, bv hoe zij onze dochter zien, wat haar komst in hun leven heeft betekend, wijze raad, … Ik vond het zelf moeilijk zo iets te schrijven en dan voor te lezen op haar feest, en ook van de anderen veel gezucht en geblaas op voorhand, maar iedereen was het erover eens dat het een heel schoon moment was, ook de grootouders die zelf praktiserend gelovig zijn. Ik ben blij dat we dat gedaan hebben én oo onze eigen manier. Een tip, plan het “ceremoniële” deel in het begin van het feest, daarna is het dan gewoon feest.

  We wilden ook graag met de vriendjes van school iets doen en boksten met enkele ouders een groeiweekend in elkaar. We gingen kamperen met 23 kindjes en hun ouders, zonder broers en zussen. Een werkgroepje bereidde een tocht voor, waarop ze opdrachten moesten doen, en op het einde dan de puzzelstukjes konden samenleggen tot “samen ben je sterker dan alleen” en een duik in zee namen. ‘s Avonds bbq en laat opblijven. Gelukkig waren er geen andere campinggasten 🙂 Het was een topweekend, zowel voor de kinderen als de ouders!
  Succes met jullie feest. Ik lees sowieso mee, want over 2 jaar is zoonlief aan de beurt.
  Bij ons op school is het in het 2e leerjaar. Ook al deden er maar 3 van de 60 kindjes hun communie, we hebben die timing toch gevolgd, ook al vind ik 1e leerjaar wel logischer.

 3. Onze kindjes gaan naar een katholieke school en volgen dus geen zedenleer en komen bijgevolg niet in aanmerking voor de feesten van de vrijzinnige jeugd heb ik ontdekt, ook al zijn ze niet gedoopt en doen ze hun communie niet.

 4. Onze kleindochter heeft een groeifeest met de hele klas gedaan. Niet door de school georganiseerd, maar ze mochten wel de schoolkeuken en de speelplaats gebruiken. Het groeifeest was volledig los van alle godsdienstige overtuigingen. De ouders hebben zelf een ceremonie gemaakt met liedjes en teksten. Feesten deden ze met een barbecue op de speelplaats van de school. Geen cadeautjes, ook geen nieuwe kleren nodig. Enkel de kinderen en hun gezinnen waren uitgenodigd. Niet de grootouders, dat vonden wij wel een minpuntje 😉

 5. door de pilaarbijters in de familie, lees schooonouders, zullen we hier volgend jaar niet aan het katholieke ontsnappen.

  Maar ik lees dit met veel aandacht en hoop hier en daar iets te kunnen pikken.

 6. Ik heb zo het vermoeden dat ze aan jullie voorbereiden meer zal hebben dan aan de klassieke catechese. Goed dat de ouders van de beste vriendinnen willen meedoen, ik ben heel benieuwd naar de rest (al zal het hier nooit van toepassing zijn wegens bewust kinderloos).

 7. Ook hier bestaat de traditie van het 7-jaarsfeest (Steiner), en het lijkt me wel wat gelijklopend aan wat jullie zelf hebben gedaan. Benieuwd naar de volgende blogs, want we hebben er volgend jaar eentje in de eerste klas, dus mogen we weer een feest in elkaar steken!

 8. Ik ga ook met veel interesse meelezen. We hebben wel nog meer dan een jaar, maar aan katholieke rituelen doen we niet en ik wil wel een betekenisvol iets doen. Ik ga hier vast tonnen inspiratie opdoen 😉

 9. ach, wat een prachtige foto. Ik spreek zelden spontaan in het Engels, maar hier: ‘girls!’. Als volwassen vrouw zijnde voel ik opeens weer hoe cool, stoer, mooi, sterk, fijn, vol meisjes zijn. Een groeifeest voor die meisjes dus, maar moge ze onderweg ook hun zorgeloosheid van nu maar bewaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *