Kindjesruil.

Nu de grote vakantie echt achter de rug is (*weent*), de herfst begonnen is, en de volgende vakantie al lonkt aan de horizon (4 weken, ik zeg het maar) is iedereen al aan het plannen voor die week, ik ben daar zeker van. Want dat is natuurlijk niet altijd gemakkelijk: zelf moeten werken en kinders die thuis zijn en niet naar school moeten. Organisatie!

Daarom, een tip. In juli deden wij hier een kindjesruil. Een geniaal idee dat we hier in de buurt een aantal jaar geleden introduceerden, en deze zomer voor het eerst een volledige week toepasten.
Het plan werd vastgelegd maanden van tevoren, zodat iedereen dan al netjes alles kon inplannen in de agenda en voorzieningen kon treffen.

28138416112_2b69c6be0a_z

In een paar korte stappen:

– Zoek vijf kinderen uit verschillende gezinnen die goed overeenkomen.
– Kies een vakantieweek uit.
– Verdeel de dagen.
– Elke dag zijn de vijf kinderen in een ander gezin. Voor hen is dat: vijf dagen spelen. Voor de ouders is het: één dag vijf kinderen, vier dagen geen/minder (bij ons is het geen, maar wij hebben natuurlijk maar één kiendje). En vier dagen opvanggarantie.

Bij ons kozen eerst de voltijds werkenden en 4/5-mensen hun dag. De onderwijsouders vulden de gaatjes op.

Wij deden het bovendien uitgebreid: met warm eten ‘s middags en alles. Elke avond kregen we een gevoederde en moegespeelde dochter terug, en vier dagen van de vijf konden wij ongestoord boodschappen doen en werken. Bovendien bleek dat op “onze dag” we sowieso ook geneigd waren om iets leuks te doen met de bende. En dat was ook zo in de andere gezinnen, hoorden we elke avond. De kinders hadden een heerlijke week, en wij eigenlijk ook.

Top-concept.

5 thoughts on “Kindjesruil.

  1. Volgens mij deed ons mama dat dertig jaar geleden ook met haar zussen en broers. en dat het bij gebrek aan grote families er wat ut gegaan is, maar waarom zussen niet vervangen door vriendinnen? Top!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *