Weekmenu 7 & 8 – Desperate times.

Ik heb daarnet in de rapte even mijn weekmenu gemaakt voor de komende twee weken en mijn conclusies getrokken: van de 14 komende dagen, zal ik maximum 7 dagen eventueel tijd hebben om te koken. Dat is een optimistische schatting, want het wordt gigantisch druk met lange lesdagen en veel vergaderingen.

Desperate times call for desperate measures: de komende twee weken zijn er geen regels, behalve zo vaak mogelijk anderen laten koken en me niet ambetant voelen als op de 7 kookdagen er toch uit eten wordt gegaan of een meneer met een mobilette iets brengt.

Geen vegetarische dagen, geen geplande vastendagen (ik denk dat ik gewoon 16:8 ga doen, wegens overdag toch geen tijd om te eten), geen diepvriesverplichtingen en geen gekozen kookboek. No rules, springen en hopen dat het goedkomt. U hoort het binnen twee weken.

Over de afgelopen twee weken kan ik drie dingen zeggen:
– Polenta is niet lekker. Waarom heeft niemand mij dat ooit verteld? Ik had dat nooit eerder gemaakt, het werd een smakeloze brij met een vieze textuur. Ik zei er post-fiasco iets van tegen een paar vriendinnen en zij waren unisono: polenta is het voedsel van de duivel. Moet er iemand een half pakske hebben? Of heeft iemand een recept dat wel lekker is?
– Nigella makes a bitchin spaghetti met ballekes. Links op de foto hieronder. De saus werd nog lekkerder dankzij de passata die ik vandezomer zelf maakte met boerderijtomaten. De zomer op mijn bord. Is het al bijna zomer, alstublieft?
– Mijn risotto met aardpeer en knolselder is ondertussen een waar succesverhaal geworden. Het staat hier rechts op de foto, en ik geef u bij deze even het telegramrecept. Dat is dan voor op uw weekmenu zie. Hashtag graaggedaan.

Ajuin, look, wit van prei, knolselder en aardpeer aanstoven in olijfolie, met peper zout en venkelzaad. Dat venkelzaad is belangrijk, want het maakt het af. Eventueel te vervangen door wat komijnzaad als ge echt geen venkel hebt. Wanneer de groenten zo goed als gaar zijn: uit te pan scheppen.
Risotto maken in dezelfde pan: ajuintje, risottorijst glazig laten worden in boter. Blussen met witte wijn en bouillon. De laatste 5 minuten de groenten toevoegen.
Parmesan erdoor en wat bladpeterselie: hey presto. Als er iets van vlees bijmoet, dan gooi ik er krokante rauwe ham op (een paar minuten op hoge temperatuur in de oven op een bakblik en dan laten uitlekken op keukenpapier). Of zoals deze keer: er stond een doosje spekjes in de frigo dat op moest, en ik gooide dat bij de ajuin voor bij de risotto. Dat was lekker.

11 thoughts on “Weekmenu 7 & 8 – Desperate times.

  1. Polenta met bouillon, melk, veel parmezaan, zout &peper en eventueel wat verse kruiden is toch eigenlijk wel de max: gewoon met water niet te vreten. Voor een extra fijn textuurke laat je’m afkoelen, met koekskesvormkes iets grappig maken en 10 min onder de gril. Knapperig vanbuiten, smeuïg vanbinnen. Geeft dat pakske nog een kans!

  2. Waar vind jij nog van die venkelzaadjes? Kei lekker, bv ook in het kookwater van pasta! Maar ik vind dat tegenwoordig niet meer in de supermarkten (Colruyt, Carrefour, Delhaize,…)…

  3. Ik heb gewoon jeugdtrauma’s overgehouden aan polenta in den tijd toen mijn ouders een macrobiotische periode hadden. Maar mijn broer kan daar raar genoeg zeer lekkere dingen mee maken!

  4. Die ballekes van Nigella, die zijn idd geweldig lekker! Al jaren één van onze favorieten, de bladzijden plakken er zo van aan elkaar dat ik mijn Nigella Bites nooit zal kunnen doorverkopen 😉

  5. Ik ben het volmondig eens met Marthe: kruiding en een berg parmezaan is key! En de tweede tip voor een betere textuur kan ik ook alleen beamen, alleen snij ik hem simpel in vierkantjes of driehoeken en bak ik hem af in de pan met wat olijfolie of (als het wat decadenter mag) bruisende boter. Je hebt dat half pakje nu toch nog staan, give it a chance!

  6. de aangebakken blokjes gaan op mijn volgend weekmenu. Als het tegenvalt kom ik hier boos wezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *