Ik was niet van plan om los te laten, neen. #graaggeknipt #brugsepoort

1.
Mijn buurt, mijn wijk. Mijn schone Brugse Poort met al haar vuile kantjes. Mijn kind wortelt hier, wij verloren ons hart aan dit warme web van fijn volk.
Wat is het hier toch wonderlijk, bij momenten.
Al dat engagement.
Al die vurige mensen.
Ik zeur ondertussen al lang over hoe eenzijdig de wijk in de media komt. Het is al drugs en kommer en kwel, meestal. De laatste maanden is het ook en vooral een brug. En een knip.

2.
De verkiezingen zijn ondertussen al even voorbij. Stofwolken zijn gaan liggen en iedereen is weer overgegaan naar de orde van de dag. In Gent heeft men eerst een paar weken onderhandeld over hoe men zou onderhandelen en zijn de verhoudingen redelijk moeilijk. Maar blijkbaar gaat het vanaf deze week wel over inhoud en dus is een zachte reminder voor de mensen rond te tafel misschien wel een goed idee.

2.
Dit is verhaal van hoe ik weeral als bij toeval in een sociaal engagement verzeild geraakte. Het is sterker dan mezelf, zo om de zoveel. En eigenlijk heb ik daar geen tijd voor en mijn man rolt ook altijd een beetje met zijn ogen en zegt dan “hoe? het was toch megadruk?” maar dan mompel ik dingen over “jamaar het is belangrijk” en “iemand moet het doen, verdorie”.
Het is het verhaal van een twintigtal mensen die weken voor de verkiezingen steeds meer verontwaardiging voelden. Het verhaal van heen-en-weer-berichten en een paar dagen later rond een tafel in een donker park. Oh, wat heb ik die avond verwonderd rondgekeken, want de helft van hen kende ik nog niet voorheen.
Het is ook het verhaal van uitstekende ontwerpers, mensen met meningen, doeners, tekstschrijvers, bedenkers en woordvoerders. Het is het verhaal van stapels affiches.

3.
Op 25 september werd de facebookgroep “Wij zijn graag geknipt” opgestart. 24 uur later waren meer dan 1000 mensen lid geworden. Lees het persbericht.
Op 2 oktober kwamen dik 200 mensen samen op de knip van de Brugse Poort. Het was de lancering van de affichecampagne, een beeld dat nu overal in de wijk opduikt. Zelf op plaatsen waarvan ge denkt “Ah? Die ook?”

4.
In de week na de verkiezingen kregen alle Gentse verkozenen aan de onderhandelingstafel een brief.
“Wij zijn graag geknipt” is meer dan een signaal in aanloop van 14 oktober: het was voor de initiatiefnemers duidelijk dat dit initiatief over de verkiezingen heen zou getild worden. We gaan voor de Brugse Poort en voor oplossingen op korte én lange termijn.
Mobiliteit, veiligheid en leefbaarheid in onze wijk zijn thema’s die, los van welke politieke strekking ook, mensen verbinden en aanbelangen. Het burgerinitiatief ‘wij zijn graag geknipt’ profileert zich daarom duidelijk als niet-politiek. Alle acties die uit het initiatief voortvloeien zijn in geen geval politiek aangestuurd en zullen dit ook nooit zijn.
Het burgerplatform staat open voor iedereen die deze thema’s ter harte neemt en zich hiervoor wil inzetten. We streven naar een langdurig, duurzaam en breed gedragen engagement bij de buurtbewoners. Daarbij ligt de focus op de toekomst en hoe we de buurt voor iedereen veilig, leefbaar en aangenaam kunnen maken. We willen zoeken naar oplossingen voor de problemen waar we in onze buurt jammer genoeg nog mee kampen.
Laat het nu net dit aspect zijn waarover wij denken dat de politieke spelers rond de tafel, ondanks alle onderlinge verschillen, een belangrijk gemeenschappelijk standpunt hebben. We hebben er de programma’s op nagekeken en elk van u heeft participatie en inspraak van de burger expliciet in uw respectievelijke verkiezingsprogramma opgenomen.
Concreet starten we in de komende weken in de Brugse Poort een traject op waarbij we zorgvuldig de stem zoeken van àlle bewoners. Wij willen samen op zoek gaan naar oplossingen voor de problemen in de buurt en actief luisteren naar de verzuchtingen en bekommernissen.

(…)
We geloven niet dat het terugdraaien van de knip de oplossing is en vragen met deze brief met aandrang om ons de ruimte te geven en te steunen in het zoeken naar een duurzame oplossing voor de Brugse Poort. Laat ons participeren en neem de beslissingen niet voor ons, maar met ons! Er zijn alternatieven en wij zien veel mogelijkheden die verder gaan dan ingrepen in de verkeersplanning in de buurt. Mét behoud van de knip. We willen graag een kans om deze mogelijkheden met de buurt uit te werken en aan u voor te stellen. Wij vroegen in onze initiële actie om de knip aan de Bargiebrug niet de inzet te laten zijn van een spelletje politieke poker. Wij herhalen deze vraag. De Brugse Poort verdient beter dan boutades. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat u onze bezorgdheden meeneemt naar de onderhandelingstafel van het bestuursakkoord.

Lees de volledige brief hier

5.
Vanaf deze week wordt er over inhoud gepraat van een bestuursakkoord. De Brugse Poort wacht geduldig even af. Maar we laten niet los en zijn dat ook niet van plan. Binnen een paar weken willen we het traject beginnen uittekenen. Hopelijk krijgen we daar de kans toe.

9 thoughts on “Ik was niet van plan om los te laten, neen. #graaggeknipt #brugsepoort

 1. Neem de scope ruim genoeg. Net buiten de week zijn er ook bewoners voor wie de leefbaarheid er fel op achteruit gegaan is sinds de ‘knip’. Als iedereen wat water in de wijn doet zijn er alleen winnaars. Leefbaarheid mag geen kwestie van winnaars en verliezers zijn. De knip moet een middel zijn, geen doel op zich. De knip zonder meer afschaffen is geen oplossing. Een traject is een goed begin, maar neem de scope ruim genoeg.

  1. Ik weet dat niet, Steven. Als je bedoelt “Rooigem meenemen, de ring, palingshuizen”: zeer graag. Als je bedoelt dat we ook Mariakerke, Drongen, Vinderhoute, Lovendegem moeten betrekken: neen, sorry, dat vind ik niet denk ik.
   Ik weet bijvoorbeeld dat er in Mariakerke/Drongen best veel mensen deze knip wegwillen met als argument dat ze die route nodig hebben om naar de stad te kunnen. Maar ik vraag mij af wat dan belangrijkste is. Leefbaarheid, schone lucht, verkeersveiligheid voor wie hier woont, of gebruiksgemak voor wie door de wijk wil?

   Ik heb op anderhalf jaar tijd de situatie hier fel zien verbeteren. Sluipverkeer is gigantisch afgenomen, luchtkwaliteit is verbeterd zeggen de metingen.

   Sommige argumenten zijn voor mij betere argumenten dan andere. Het is makkelijker als het open is, is voor mij geen goed argument.

   Pas op, ik wil luisteren hé. Maar voor mij hoeft de scope ook niet zo ruim dat de argumenten van wie hier niet wonen doorslaggevend worden.

 2. Ik hoop dat er luisterbereidheid en goeie wil aan de onderhandelingstafel zit.
  ?????? voor burgerbewegingen die echt het leven willen verbeteren.

 3. Goed initiatief, I. en co. Dus eerst maar even zeggen dat ik vanop afstand ook nog altijd heel graag geknipt ben. En dat ik – ook vanop afstand – mijn ervaringen vanuit de rand van de Brugse Poort graag wil inbrengen. (Hoe, dat weet ik wel niet precies… 😉

  Want Rooigem, waar ons huis staat, dat is officieel dus ook Brugse Poort.

  Tot en met het Fluweelpark is de buurt bovendien ontzettend dicht bevolkt, met veel sociale woningen. De mobiliteit verschilt net als in hartje Brugse Poort enorm: van bakfietsfamilies en fietsende scholieren en pendelaars over notoire autobestuurders en busabonnees tot looprekwandelaars en rolstoelsgebruikers …

  Drongen en Mariakerke en zo, dat is inderdaad een ander verhaal. Voor mij gaat gebruiksgemak ook niet zomaar voor op leefbaarheid.

  Tegelijk wil ik er wel voor waken dat de BP-rand, in functie van de leefbaarheid van het BP-hart, niet verstopt raakt. Ik weet niet wat de plannen zijn, maar de rand van de BP is zoveel meer dan een tussenruimte: de buurt mag geen verkeersknooppunt worden en al evenmin een gigantische parking vanwaar mensen overstappen op andere alternatieven.

  Enfin, laat maar weten wat de plannen zijn en of ik iets kan betekenen. Tot uw dienst!

 4. Ik ben van Antwerpen en ik wil ook graag een knip! Ik was vorige week een paar dagen in gent en nu ben ik stikjaloers!

 5. Waaw. Zit jij mee achter al die “ik ben graag geknipt” affiches?
  Ik heb het ondervonden, wat die knip doet met de leefbaarheid. Houden zou ik zeggen. Eventueel met een doorgangsmogelijkheid voor een beperkt aantal mensen voor wie deze knip echt een probleem vormt.

  En je hebt groot gelijk om Mariakerke niet op te nemen in uw plannen. Kijk : ik woon er nu. Als je dan toch in de wagen zit, dan is een beetje verder rijden toch geen groot probleem? En met de fiets profiteren ook wij, vanuit Mariakerke, van de veiligere en aangenamere doorgang door de Brugse Poort…

  Ik hou van de ‘Geknipte Brugse Poort’

 6. Ook wij, vanuit Evergem, zijn fan van jullie knip (en alle andere). Genieten nu, zo naar ‘t stad fietsen, en ook het openbaar vervoer geraakt overal vlotter door.

  En ja, als we zeer uitzonderlijk eens met de auto in Gent moeten zijn, dan is het wat moeilijker, maar gelukkig zijn er zo veel alternatieven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *