Category Archives: regiolect

Aaah, chiroweekenden.

Lilith deed eerder deze week een streekgerecht, en ik kreeg spontaan een flashback naar mijn chirojeugd. Niet alleen droeg ik in die tijd standaard een short onder mijn kleed en mijn haar in mijn tanden, wij aten in die tijd dit wel eens op weekend. Ik werd zowaar wat melancholisch van het gedacht alleen al en dus moestmoestmoest ik het vanavond ook maken. Simpel, doch geniaal lekker. U kunt er vast een vegetarische versie van maken ook, maar voorlopig zijn de dagen nog met vlees, dus ik laat dat helemaal aan u over.

We give you: koantjessesse. Gelijk in het meetjesland.

Koantjessesse.

Kook toatn. Of patatten als u niet tussen Zelzate en Eeklo woont. Kuis sla. Kook eitjes zacht.
Maak de saus:
Bak een doos spekjes (gerookt) knapperig in een pan waar u met uw vork in mag schrapen. Niet van dat moderne antikleeftefalgedoe dus, een echte pan. Voeg als de spekjes klaar zijn twee uien in ringen toe, laat glazig worden. Blus met water en een flinke scheut azijn. Schraap het aanbaksel los en roer. Voeg een half blokje groentenbouillon toe, en laat wat inkoken. Eventueel kunt u de saus wat indikken, maar ik ben daar niet zo aan. En mijn maizena was op.

De sla op het bord, patatten erover, eiers in het midden en dan de koantjessesse erover. Als u het chique wilt, kan er nog peterselie overheen, maar voel u zeker niet verplicht. Lekker maat.

Taalverrijking.

Mijn lief bedenkt hier nieuwe uitdrukkingen in het Noorden van Spanje. Gisteren bijvoorbeeld, deze, waar ik tien minuten onbedaarlijk mee heb gelachen.
(We zaten aan de kade tapas te doen en de toeristen flaneerden enthousiast voorbij, heulemaal klaar voor een boeiende zaterdagavond: gekapt en gelakt, vol blingbling en aangepaste outfit galore.)

“kijkt jong, die madam haar kabas is veel te klein voor haar commissses”

ik ga dat vanaf nu dagelijks gebruiken, die zin.

Lovendegem in Man Bijt Hond

( Dit is er eentje voor alle mensen die me ooit gevraagd hebben of ik Gents kan praten. Neen, ik heb een meetjeslandse tongval, met een kleine Gentse invloed. En het enige dialect dat ik (een beetje) kan, is Lovendegems. Meestal willen ze dan horen hoe dat gaat, meestal wil ik dan geen demonstratie geven wegens ambetant.)

Alleszins: ik had er al van gehoord, op het zondagse eten bij mijn ouders… het dorp waar ik opgegroeid ben was iedere dag in Man Bijt Hond vorige week. Zelf heb ik het niet gezien, edoch: gelukkig is er youtube! Dus kan de hele wereld meegenieten van de filosoferende gemeentewerkers.

Tomadde en zijn konijn.

Daarnet hebben wij heel erg moeten lachen met het filmpje van Tomadde en zijn konijn.

springt Bracke plots recht en roept : “Konijn! Konijn!”. En effectief, in zijn living zit plots een klein konijntje, dat als reactie op 5 volwassenen die zo lomp as imaginable rechtspringen en enthousiast beginnen te roepen, terug richting keuken vlucht waar het vandaan kwam.

Opnieuw waren alle deuren gesloten, en na een half uur alles te doorzoeken ontdekken we een klein gaatje in de plinten onder een keukenkast.

Het volledige verhaal vindt u alhier.

Voor de mensen die zich afvragen hoe het meetjeslands dialect, ook het dialect van lief en mezelve, klinkt: zo dus.


Chocolis.

Vanmiddag vroeg ik aan lief of hij ook een glas chocolis wilde en hij moest een beetje lachen omdat dat echt wel een woord is uit onze kindertijd. Wij vroegen ons vervolgens af of chocolis een term is die enkel in het Meetjesland gebruikt wordt. Of kent u het woord ook?