Boekskes

Michel had een leuke vanavond: de Vergeelde Boekenlegger, \’t is te zeggen De hitparade van De Meest On(uit)gelezen Roman Aller Tijden volgens 3500 stemmen op Kluunlog:

1. The Little Friend, Donna Tartt. Inderdaad de grootste teleurstelling van de voorbije jaren. Had ik The Secret History in één dag en nacht uitgelezen, keek ik al jaren uit naar een opvolger en dan levert Miss Tartt dit oersaaie boek af. Pagina 120, verder ben ik niet geraakt.

2. De Ontdekking Van De Hemel, Harry Mulisch. Een favoriet van Lena, en ook hier ten huize i. best gesmaakt, indertijd.

3. Lord of the Rings, JRR Tolkien. Daar ben ik zelfs nooit aan begonnen. Wegens geen interesse. Ik heb wel de films gezien en ik vond het laatste deel zelfs slaapverwekkend.

4. De Slinger Van Foucault, Umberto Eco. Niet gelezen. Ik vond De Naam van de Roos wel mooi, maar na die turf had ik het wel gehad met Eco. Voor een jaar of vijftig ofzo. U mag het dus nog eens vragen als ik 70 ben ofzo.

5. The Celestine Prophecy, James Redfield. Niet gelezen. Maar ik ben het wel van plan. Ooit.

6. The Satanic Verses, Salman Rushdie. The Ground Beneath her Feet vond ik zeer goed, maar in Duivelsverzen ben ik niet verder gekomen dan die mannekes die uit de lucht vallen. Pagina 5 ofzo, is dat.

7. Max Havelaar, Multatuli. Inderdaad, ik heb nog een tijdje van Nederlandsch gedaan op tunief. En toen heb ik dit gelezen. Ik geloof dat ik het er knap lastig mee had, maar ik heb het wel volledig doorploeterd.

8. De Naam Van De Roos, Umberto Eco. Zie 4

9. De Avonden, Gerard Reve. Nope. Niet gelezen denk ik. Wel andere dingen van de gerard, maar dit niet. Of het zou moeten zijn dat ik het vergeten ben, en dan is het ook niet echt de moeite, me dunkt.

10. IM, Connie Palmen. Ik heb een ongelooflijke degout van connie palmen. Gatver zeg, wat een zeiktrut. Ik heb dus nog nooit een boek van haar gelezen. En ik ben het ook niet van plan.

11. De Asielzoeker, Arnon Grunberg. Ik lees soms zijn columns in denumo, maar die spreken me niet zo aan, eigenlijk. Niet gelezen dus.

12. Zes and the Art of Motorcycle Maintenance, Robert Pirsig. Ondanks het feit dat dit wel een hiphip boek is geweest enzo: bijzonder graag gelezen.

13. Het Bureau, J.J. Voskuil. Que?

14. Wilde Zwanen, Jung Chang. Oh. Zo’n mooi boek. Ik heb dat gelezen toen ik een jaar of achttien was en heb er daarna nog weken van lopen dromen. Mao! En sterke vrouwen! En familiehistories! Mooi Mooi Mooi

15. Gewassen Vlees, Thomas Rosenboom. Zie 13.

16. The Da Vinci Code, Dan Brown. Uitgelezen, maar niet met plezier. Duidelijk niet.

17. De Movo Tapes, AFTh. Voor Michel: ze bedoelen AFTh. (Adrianus Franciscus Theodorus) van der Heijden, die in 2003 besliste dat hij vanaf toen zo wenste genoemd te worden “omdat hij vond dat zijn beroemdheid inmiddels zo hoog was gestegen dat hij voortaan uitsluitend met zijn initialen kon volstaan” (ja, daar heeft u die Germaanse filologie-periode weer). Ik heb de Movo-tapes niet gelezen omwille van (a) de hype, (b) het feit dat er zeven delen schijnen te komen uiteindelijk en (c) ik AFTh maar een dikkenek vind. Wel een mooie kaft, vond ik.

18. De Langverwachte, Abdelkader Benali. Ken ik niet.

19. Glamorama, Bret Easton Ellis. Eveneens een njet.

20. Van Oude Menschen, De Dingen (enz), Couperus. Voluit: “Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan”. Een klassieker van het saaie soort. Maar wel uitgelezen, want ik moest voor het examen.

En u, vraagt Michel dan. En ik vraag hetzelfde: en u?

En ja, KunstOf, ik maak dit weekend werk van dat boekenstokje dat hier zit te rotten in mijn mailbox. Beloofd!

4 thoughts on “Boekskes

  1. Ja, ging daar ook nog iets van schrijven. “De kleine vriend” heb ik na 350 blz gestaakt, net in de helft. Het gebeurt me maar zelden dat ik boeken niet uitlees, maar da was echt niet te doen.

    Boek 2 (ontdekking van de hemel) staat dan weer in mijn top 5. Zeker al 4 keer gelezen en ook de film gezien (je mist veel als je het boek niet gelezen hebt)

    Wat ik nog mis in het lijstje is “Het proces”, van Kafka. Ooit gekregen van het ventje, maar nooit doorgeraakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *