Blogroll.

Michel schreef over de blogs die hij leest en hoe hij die ordent. Nu had ik net vanmiddag mijn maandelijkse opkuis gedaan, dus ik geef bij deze ook eens een overzichtje. Eigenlijk vooral omdat ik het wel een leuk idee vind om binnen pakweg een jaar te zien wat er nog steeds inzit.

Eerst en vooral: ik gebruik bloglines. En ik ben daar heel content van.Vooral het feit dat het gewoon een adres op internet is staat mij wel aan: zo kan ik overal lezen waar ik wil en wordt alles toch netjes bijgehouden…
Verder: ik ben behoorlijk fascistisch in mijn blogreader en mijn ordening. Feeds worden zonder pardon naar een andere categorie verwezen als ik ze een maand lang niet boeiend genoeg vond. Andere worden dan weer gepromoveerd als ze de voorbije maand aangenaam om lezen waren. U kunt dus maar beter uw best doen, want voor u het weet wordt u gedelete of gedegradeerd…

Categorieën dan, negen in totaal: 0. Me! Me! Me!, 1. In ‘t echt mensen, 2. Personal favorites, 3. Andere blogs, 4. Food is good, 5. Letters, 6. Onderwijs, 7. Blah Blah en 8. Op probatie

In de categorie “Me!Me!Me!” zitten mijn eigen feed, mijn comments-feed (om te kijken of alles mooi doorkomt…), de feeds van Gentblogt en die van ons digitaal leersysteem van de school.
De categorie “In’t echt mensen” behoeft waarschijnlijk weinig uitleg: iedereen die ik ooit in levende lijve heb ontmoet. Dankzij de blogribben van eerder deze maand zijn de eskimo’s, tiekenei en Schuppe naar daar verhuisd.
Verder in deze lijst: Lief, Lien, Fons, Bruno, Michel, Sandra, Huug, Steven, Smetty, Buffie, Mikaël, Dimi, Pietel, Ine, Kat, Bart (ja, ook met zijn andere blogs…), Vincent, Hans, Hendrik en Lord cms. In principe lees ik deze categorie iedere dag. Een mens moet op de hoogte blijven, niet?

De categorie “Personal favorites”, ook dat spreekt voor zich: dit zijn de weblogs van de mensen die ik niet in het echte leven ken, maar wel haast dagelijks lees, als er nieuwe dingen bijkomen. De categorie “Andere blogs” zijn weblogs die ik ook leuk vind, maar die ik meestal niet onmiddellijk lees. Het zijn de blogs die ik check als ik een beetje meer tijd heb. Af en toe wisselt er eens iets tussen die twee categorieën: een blog bevalt me zodanig dat ik hem naar de favorieten haal, of net omgekeerd: een blog wordt naar de “Andere” verwezen. Dat kan om veel verschillende redenen zijn: er wordt te weinig geschreven, de onderwerpen liggen me de laatste tijd niet zo erg,…
In beide rubrieken samen zitten een kleine 50 feeds.

Al het bovenstaande zijn in min of meerdere mate laif-logs en weblogs van mensen die niet over 1 specifiek onderwerp schrijven. Ook “Op probatie” is zo’n categorie. Dat is trouwens minder erg dan het lijkt: het zijn weblogs die ik pas heb leren kennen en die ik eerst een tijdje uitprobeer alvorens ze aan een definitieve categorie toe te voegen.

De andere rubrieken hebben met mijn interesses te maken. Ik lees ze als ik vrije tijd heb, of zin heb om over dat onderwerp te lezen. “Food is good” groepeert alles over eten: oa. chez pim, chocolate& zucchini en simply recipes. Bij “Letters” zit alles over taalkunde (bv. Taaladvies) , woordgebruik (Word of the day), discussies over taal (Taalschrift bijvoorbeeld), literatuur (Meander, De Leeskamer), boek reviews ( Weasel Words) en feeds van de standaard en vpro-boekenrubrieken.
In “Onderwijs” zit vanalles wat te maken heeft met onderwijs en ICT, zoals bijvoorbeeld edublogs.
En in “Blah Blah” tenslotte, zit al den brol: music-news van rolling stone, film-sites, dilbert-cartoons, gossip-sites en comedy-sites.

Alles samen: 109 feeds. Dat valt nog redelijk mee, me dunkt.

3 thoughts on “Blogroll.

 1. Waw, wat een organisatie! Ik heb gewoon een ouderwets mapke “weblogs” bij mijn bladwijzers staan met een tiental favorieten. En u staat erbij, jawel (o: Maar die bloglines ga’k toch ook eens uitproberen, merci voor den tip.

 2. I feel honoured…een mens die mij heel regelmatig leest en tot nu toe nog maar alleen van de trap is gevallen zonder erger 😉
  lol

  ik gebruik ook bloglines maar pas sinds kort geeft dat ding eindelijk de feeds van de skynetblogs (war ik toch een heel aantal blogs volg, it’s my backyard you know)
  maar ordenen?
  ik en dingen ordenen! ik hb geen orde vrees ik…tot het te erg wordt, zoals op het werk dat ik mijn dossiers niet meer kan samenstellen omdat alles door elkar in een mappeke zit…
  dan wordt het tijd even te doen alsof ik ordelijk ben…
  lol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *