Roken.

Aangezien ik in discussie ga over het gebruik van labels die men rokers opkleeft, kan ik maar beter ook even mijn mening over de kern van de zaak geven. Als ex-roker (bijna drie maand, inderdaad) kan ik bevestigen dat roken vies is. Als geoefend caféhanger kan ik bevestigen dat passief meeroken mijn luchtwegen op een onaangename manier prikkelt: de dag na een avond uit heb ik steevast een vuil hoestje.
Maar! Ik geloof niet dat het maatschappelijk draagvlak voor een rookverbod op café zo groot is als men doorgaans beweert. Eigenlijk zou je de vraag moeten stellen aan de mensen die *effectief* op café gaan. En dat zijn er veel minder dan dat er stemmers zijn.

Eigenlijk is het simpel: laat de keuze aan de café-baas. Geef een beloningspremie/aanmoediging aan café’s die rookvrij zijn, om de uitbaters over de streep te trekken. En dan zullen we het wel zien é, of er vraag is naar rookvrije cafeetjes. En of dat volk trekt.
Simple comme bonjour.

(en ja, u leest het goed: i. verkondigt zowaar een liberaal standpunt. De wonderen zijn de wereld nog niet uit)

20 thoughts on “Roken.

 1. Maar allez. Dat werkt niet. Alle rokers gaan naar de rokerscafés, en sleuren hun vrienden mee. Rokers of niet.

  Maar terwijl we toch liberaal bezig zijn: waarom niet aan de automobilisten zelf overlaten hoe snel ze mogen rijden?

 2. En waarom zouden niet-rokers hun rokende vrienden niet eens meesleuren naar een rookvrij café?

 3. @bruno: als je vrienden een probleem hebben met passief meeroken, dan moeten ze dat maar zeggen en zich niet als voddepoppen laten meesleuren naar oorden waar ze second hand smoke moeten inademen. Eigenlijk vind ik het spijtig van die second hand smoke, want de stuff die wij als rokers binnen krijgen is echt wel lekkere shit :-p

 4. Bruno: blijf dan thuis. Kies je vrienden beter. 🙂

  Euhm. In heel dit ‘debat’ is er eigenlijk maar één ding: verdraagzaamheid. Want eens we komaf zouden gemaakt hebben met de nicotinedrug, maken we maar beter ineens werk van een andere sociaal aanvaarde harddrug: alcohol, gezien verkeersslachtoffers en familiegeweld en zo. En die sex, dat zou eigenlijk ook niet zo plezant mogen zijn. Verbieden die handel!

  In het kort dus eigenlijk een pleidooi voor het beter omgaan met elkanders genotszuchten. In wederzijdse richting evenwel: u kan het als exhibitionist misschien aangenaam vinden om uw kamerjas open te zwieren, maar vindt dat 14-jarige meisje dat eigenlijk wel zo aangenaam?

  Ik ben als roker gestopt (5 augustus 2005! na 17 jaar!) omdat ik ziek was, en omdat mijn collega’s me gezegd hadden dat het niet meer fijn toeven was bij me. Dus zat ik de hele dag alleen in mijn buro. Dat vond ik niet zo leuk.

  Trouwens: ik vind dat er echt wel minder gerookt wordt dan vroeger zunne. En iemand die het nog nooit gedaan heeft, weet ook niet wat hij/zij mist.

 5. Ik ben het niet eens met Steven.

  Drinken en roken zijn allebei drugs, da’s waar. Maar er vallen geen doden omdat ze naast een drinker op café staan.

  En het liberale “we zullen wel zien of het aantrok heeft of niet, zo’n café waar niet mag gerookt worden”, is nonsens.

  Het volstaat dat er één verslaafde in een groep zit, en dan kan een hele groep niet meer op café gaan.

  Nee: algemeen verbod. Sofort. Maak het hele boeltje maar direct illegaal.

  En ook: dat ze een decibellimiet op muziek zetten in café’s. Dat we mekaar horen praten dedju.

 6. Maar Michel, er vallen wel veel doden door alcoholmisbruik. Niet omdat je er naast staat, maar omdat zo’n zatlap toevallig je weg kruist. Bijvoorbeeld.

 7. btw, tegenwoordig kom ik al wel eens in een restaurant waar niet gerookt wordt met vrienden die roken. Mijn vrienden doen daar niet moeilijk over en wachten tot buiten. Ik heb hoffelijke vrienden, zeker? 🙂

 8. en illegaal maken zal het probleem oplossen LOL
  the war on tabacco kan beginnen
  sorry he maar dat is gewoon niet al te intelligent had toch beter verwacht …

 9. @Lien: allemaal akkoord, maar men kan verantwoordleijk drinken en bijvoorbeeld niet in de auto stappen als men zat is.

  Het is niet mogelijk om op ene zodanige manier te roken dat de omstaanders er geen schade van ondervinden. En last.

  @Oozie: als er één ding is dat de geschiedenis ons leert, is dat door de staat opgelegde maatregelen meestal werken. Dus: alles illegaal maken! Afzuigkappen! Verplichte omgekeerde gasmaskers! De goelag in met rokers!

  😀

 10. ik zou als niet-roker gewoon een toffe plaats uitkiezen, waar ik ongestoord kan praten met mijn vrienden, of er gerookt wordt of niet is voor mij niet fundamenteel belangrijk. Voor sommige van mijn vrienden misschien wel. En ja, ik stoor me er ook wel eens aan, vooral ‘s anderendaags als ik mijn kleren van ver ruik.

  Maar iemand die geen alcohol drinkt gaat toch ook op café, restaurant,…

 11. Volledig mee eens met Michel.

  En het drinken van alcohol kun je toch niet vergelijken met roken? Allé, wij wilden onlangs in de Kastaar nog eens een, jawel, spaghetti gaan eten, met onze baby van 4 maand. Eén stap heb ik binnen gezet, vlug terug buiten met da kindje…. Hoe ga je dat nu vergelijken met drinken, de dranklucht?

  Akkoord, auto’s zijn ook vervuilend dus laten we er nog een schepje bovenop doen door in een fumoir te gaan zitten…

 12. Ach kom zeg. Als ik buiten op straat een sigaret opsteek heb je daar hooguit wat geurhinder van. Hetgeen ik ook heb als ik naast iemand zit die pinten drinkt.

  Heel de alcohol versus tabak versus autorijden vs whatever is trouwens irrelevant. Wat meer verdraagzaamheid, dàt is wat de mensen nodig hebben. En ja, ik ben onlangs gestopt met roken. En ja, ik heb het nu extra lastig als ik op café zit. Dus ja, ik wéét dat het vervelend is, én ik heb de “afkickverschijnselen” er ook nog eens bij te nemen.

 13. @Michel: de dag dat alle drinkers dat doen trakteer ik op een vat.

  Roken is vree schadelijk, lastig, vervelend, irritant en weet ik wat nog allemaal. (en hoe langer ik gestopt ben met roker, hoe meer last ik heb van mederokers)

  Maar drinken eist veel meer schade. Niet alleen doden, maar ook veel sociale schade.

  Dus liever een roker dan een zatlap die mij of mijn dierbaren omver rijden. Of gezinnen verscheurt.

  In een perfecte wereld rookt niemand en drinkt iedereen met mate en rijdt iedereen met de fiets of het openbaar vervoer. Jééj!

 14. ik = niet roker, nooit gerookt. Ik ben niet zo lang geleden eens naar een “rookvrije fuif” geweest in ledeberg (don’t ask me why), en ewel, tegen middernacht stonk het daar enorm naar het zweet! Ha! Geef mij dan maar rook.
  Natuurlijk hebben rokers (en vooral rokers van filtersigaretten) een beetje de plicht om hun zaf uit de buurt van ieders gezicht te houden.

 15. @Lien, en bij uitbreiding aan alle mensen die graag de alcohol erbij betrekken: het is bij wet verboden om te rijden onder dronkenschap. En maar goed ook. Wat mij betreft mag er een nultolerantie zijn: 0 promille achter het stuur. Toch zijn er altijd eikels die zich van de wet niks aantrekken.

  Het zou bij wet verboden moeten zijn om te roken in openbare plaatsen (alle, dus ook cafés). (Tiens het is verboden om in het station te roken.) Toch zijn er altijd eikels die zich van de wet niks aantrekken.

 16. Bruno : het is echter niet bij wet verboden om er een alcoholverslaving op na te houden en ten gevolge daarvan een sociaal drama te creëren.

 17. @tomadde: in een verbod op roken in publieke plaatsen is het evenmin verboden om een ‘persoonlijke’ nictonineverslaving te hebben, met alle gezondsheidszorgelijke drama’s tot gevolg.

Comments are closed.